Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 01, 2021

Καρδάμυλα Χίου – Ανεβαίνοντας στο κάστρο της Γριάς

Το κάστρο της Γριάς αποτελούσε τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου που είχε καταστρωθεί κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους για την άμυνα της Χίου



Στο βορειοανατολικό τμήμα της Χίου απλώνονται τα Καρδάμυλα, τόπος με μεγάλη ναυτική παράδοση, πατρίδα πολλών εφοπλιστών και ναυτικών.




Η περιοχή των Καρδαμύλων αποτελεί πόλο έλξεως για τους επισκέπτες του νησιού, καθώς συνδυάζει υπέροχα τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα με το όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Όσον αφορά ειδικότερα τους αμέτρητους φυσιολάτρες και οικοτουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Χίο, αυτοί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο της συγκεκριμένης περιοχής ακολουθώντας μια θαυμάσια πεζοπορική διαδρομή, που καταλήγει στο λεγόμενο κάστρο της Γριάς.
Πώς θα φθάσετε στο κάστρο της Γριάς

Όσοι κινούνται οδικώς από την πόλη της Χίου προς βορράν, λίγα χιλιόμετρα πριν φθάσουν στα Καρδάμυλα, ακολουθούν την παρακαμπτήρια οδό που οδηγεί στο ορεινό χωριό Πιτυούς (Πιτυός).

Σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από τη διασταύρωση, όπου υπάρχει σχετική με τη διαδρομή πινακίδα, αφήνουν το όχημά τους και συνεχίζουν πεζοί στο πλακόστρωτο μονοπάτι, που ύστερα από λίγο γίνεται χωμάτινο.










Σε απόσταση περίπου 300 μ. το εν λόγω ορεινό μονοπάτι διακλαδίζεται: η διαδρομή προς τα δεξιά οδηγεί στην κορυφή του λόφου της Γριάς με το ομώνυμο κάστρο, ενώ η διαδρομή προς τα αριστερά καταλήγει στην κοιλάδα του Κουλαλά με το παλαιό γενοβέζικο πηγάδι και την εγκαταλελειμμένη αγροικία.

Η ανάβαση (συνολικό μήκος διαδρομής 1.360 μ., χρόνος περίπου 45′) γίνεται μέσα ένα βραχώδες τοπίο με τραχύ εδαφικό ανάγλυφο και αισθητή υψομετρική διαφορά (περίπου 170 μ.).

Ενόσω συνεχίζουν να ανεβαίνουν προς τον επιβλητικό ορεινό όγκο της Γριάς, αφήνοντας ταυτόχρονα πίσω τους την κοιλάδα του Κουλαλά, οι περιπατητές μπορούν να διακρίνουν υπολείμματα των οχυρωματικών έργων που είχαν κατασκευάσει τα μέλη του ενόπλου εθελοντικού σώματος των Καρδαμυλιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των μαχών της απελευθέρωσης του νησιού, το 1912.










Το θέαμα που αντικρίζουν όσοι φθάνουν αισίως στην κορυφή του λόφου της Γριάς είναι μαγευτικό, καθώς έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων, στις Οινούσσες και στα μικρασιατικά παράλια.














;












Το οχυρωματικό έργο και η τοπική παράδοση

Λίγο μακρύτερα ορθώνεται το αποκαλούμενο κάστρο της Γριάς, όπου διατηρούνται λείψανα ελληνιστικού τείχους και τμήματα μεσαιωνικής οχύρωσης (δύο πύργοι που ενώνονται μεταξύ τους με ισχυρό τείχος).




Το κάστρο της Γριάς αποτελούσε τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου που είχε καταστρωθεί κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους για την άμυνα της Χίου.







Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ονομασία του οχυρωματικού έργου οφείλεται σε μια γριά που σκαρφάλωσε στους απόκρημνους βράχους, ώστε να σωθεί από τους πειρατές.







Εξάλλου, η τοπική παράδοση και πάλι αναφέρει ότι ο δυτικός πύργος του κάστρου της Γριάς επικοινωνούσε μέσω σήραγγας με το προαναφερθέν πηγάδι του Κουλαλά, στην ομώνυμη κοιλάδα.

*Οι ανωτέρω φωτογραφίες προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου (chios.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου