Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 23, 2021

Τι θρεπτικα συστατικα μας προσφερουν οι σουπιες


Οι σουπιες ανηκουν στα κεφαλοποδα μαζι με το καλαμαρι και το χταποδι και αποτελουν μια επιλογη που συνηθιζουμε να καταναλωνουμε με μεγαλυτερη συχνοτητα κατα τη διαρκεια της νηστειας.

 Η διατροφικη αξια της σουπιας δε θα πρεπει να περνα απαρατηρητη, καθως διαθετει υψηλη περιεκτικοτητα σε πληθος πολυτιμων θρεπτικων συστατικων.


Αρχικα, οι σουπιες προσφερουν πρωτεϊνη υψηλης βιολογικης αξιας, η προσληψη της οποιας μειωνεται κατα τη διαρκεια της νηστειας, λογω της αποχης απο την καταναλωση κρεατος και ζωικων προϊοντων. Παραλληλα, ειναι εξαιρετικη πηγη βιταμινης Β12, που ειναι απαραιτητη για τη φυσιολογικη λειτουργια του νευρικου συστηματος και του εγκεφαλου και τη συνθεση των ερυθρων αιμοσφαιριων. Ενδεικτικα, 100 γραμμαρια σουπιας καλυπτουν σχεδον πληρως τις αναγκες ενος υγιους ενηλικα.

Απο την αλλη, η σουπια ειναι ιδιαιτερα πλουσια πηγη σιδηρου, που συχνα «λειπει» απο ενα νηστισιμο διαιτολογιο, ενω διαθετει υψηλη περιεκτικοτητα σε σεληνιο, φωσφορο, βιταμινη Β2 και απαραιτητα ω-3 λιπαρα οξεα. Τελος, περιεχει σημαντικα ποσα βιταμινης Β6, βιταμινης Α, ασβεστιου, μαγνησιου και ψευδαργυρου.

Αναφορικα με τη χοληστερολη, που συνηθως «ανησυχει» τους καταναλωτες οταν επιλεγουν θαλασσινα, θα πρεπει να αναφερθει πως η προσληψη της μεσω της διατροφης εχει μικρη επιδραση στα επιπεδα της στο αιμα.


Αντιθετα, συστατικα οπως τα κορεσμενα λιπαρα που περιεχονται σε ζωικα προϊοντα και τα trans λιπαρα απο τηγανιτα τροφιμα, φαγητο τυπου fast food και επεξεργασμενα αρτοσκευασματα «ευθυνονται» σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο για την εμφανιση υπερχοληστερολαιμιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου