Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 09, 2021

17 φωτογραφιες απο την Αθηνα… οπως ηταν

Οι γειτονιες και τα προαστια της Αθηνας μας προσκαλουν σε ενα ταξιδι στον χρονο μεσα απο 17 νοσταλγικες

φωτογραφιες αλλοτινων εποχων.


17 φωτογραφιες απο την Αθηνα… οπως ηταν

Παρεες παραθεριζουν στο… δασος της Γλυφαδας. Σκοπευτες απο ολο τον κοσμο συγκεντρωνονται στο Σκοπευτηριο της Καισαιριανης. Γυναικες απλωνουν τις μπουγαδες τους στα παραπηγματα της Κοκκινιας και μαθητριες με τις ποδιες τους ετοιμαζονται για το σχολειο στον Βοτανικο.



Πριν απο λιγο καιρο, σας ταξιδεψαμε πισω στο χρονο μεσα απο 21 στιγμιοτυπα της Αθηνας του παρελθοντος. Σημερα, σας εχουμε περισσοτερες σκηνες απο αλλοτινες εποχες της πολης, μεσα απο σκηνες οπως οι παραπανω, στα προαστια της Αθηνας, απο το λιμανι ως την Καισαριανη και απο τα δυτικα προαστια μεχρι την Κηφισια. «Προσδεθειτε» και απολαυστε:






Μια βολτα στη Νεα Ιωνια το μακρινο 1924.







Το 1974, οι ελληνικες ταινιες συνεχιζαν να μονοπωλουν το ενδιαφερον του ελληνικου κοινου. Εδω, ο Σωτηρης Μουστακας ενωπιον του λαου της Νεας Φιλαδελφειας, στα γυρισματα της ταινιας «Ενας νομοταγης πολιτης», στη συμβολη των οδων Δεκελειας και Πινδου.


Η λατερνα ηχει μπροστα απο το ζυθεστιατοριο της Νεας Χαλκηδονας.





Το δελτα του Φαληρου, με τον κομβο που οδηγουσε προς Νεο και Παλαιο Φαληρο, το μακρινο 1960. Σημερα, στη θεση του βρισκεται το ολοκαινουριο Κεντρο Πολιτισμου του Ιδρυματος Σταυρου Νιαρχου.


Ο ΗΣΑΠ εφτασε στην Κηφισια στις αρχες του 20ου αιωνα. Και εκει, στην πλατεια κοντα στο σταθμο, ο κοσμος αραζε στα τραπεζακια του καφενε.





Ετσι εμοιαζε η ακτη του Νεου Φαληρου το μακρινο 1883. Ποσο ησυχο μοιαζει..!


Το τραμ που περνα, η προκυμαια, τα λουτρα και η Καστελλα, φωτογραφημενα απο το ξενοδοχειο Ακταιον στον Πειραια. Βρισκομαστε στο 1930.





Εκει που σημερα εκτεινεται το Γκολφ της Γλυφαδας, καποτε υπηρχε δασος και φιλοξενουσε παραθεριστες, οπως αυτοι εδω το 1920


Δυο δεκαετιες αργοτερα (το 1939), τα πραγματα ειναι ακομα ησυχα στη ριβιερα. Εδω, βλεπετε ενα γλυφαδιωτικο καφενεδακι…





…και εδω, μια λιγοτερο ησυχη Κυριακη του καλοκαιρινου του 1960 στη Βουλιαγμενη. Η Ακτη «Αστερας» φαινεται εδω απο την οδο Απολλωνος.


Στο Σκοπευτηριο της Καισαιριανης, την δεκαετια του 1920, κοσμος απο πολλες χωρες συγκεντρωνοταν για σκοπευτικους αγωνες.





Η γειτονια του Βυρωνα γυρω απο την πλατεια Βαρουτιδη ζει οικοδομικο αναβρασμο το 1969.


Ενα σπανιο ντοκουμεντο απο την καθημερινοτητα στα παραπηγματα της μεταπολεμικης Καισαριανης, το 1945.





…και στην γειτονια της Εθνικης Αντιστασεως με τις μπουγαδες και τις σκαλωσιες, τον χειμωνα του ’61.


Μαθητριες περπατουν για το σχολειο στην οδο Λενορμαν, στον Κολωνο, το μακρινο 1946.




Οι οικογενειες στρωνουν πασχαλιατικα τραπεζια στα πεζοδρομια του Βοτανικου (1966).


Οι κοπελες με τις κοτσιδες και τα αυστηρα φουστανια, τα αγορακια με τις τιραντες και τα ψηλοκαβαλα παντελονακια και ολες οι οικογενειες της Κοκκινιας κανουν τον περιπατο τους (1949).

*Ολες οι φωτογραφιες προερχονται απο την εξαιρετικη σελιδα «Η Αθηνα μεσα στο χρονο» που συγκεντρωνει σπανια φωτογραφικα ντοκουμεντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου