Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 03, 2021

Η άγνωστη πηγή γλυκού νερού κάτω απ' το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Η άγνωστη πηγή γλυκού νερού βρίσκεται σε φυσικό κοίλωμα του βράχου, κάτω από το ναό του

Ποσειδώνα στο Σούνιο, δίπλα στην θάλασσα. Το νερό της είναι γλυκό και τρέχει όλο το χρόνο, ενώ καταλήγει σε λαξευμένη μικρή στέρνα μπροστά της

Έχουν χαραχτεί διάφορες ημερομηνίες στον βράχο γύρω της, με την παλαιότερη να είναι του 1893. Υπάρχουν και άλλα χαράγματα στους βράχους, όχι και τόσο ευδιάκριτα. Στην περιοχή βρίσκονται και άλλες στέρνες, που πλέον βρίσκονται κάτω από την θάλασσα έχοντας το μέγεθος μικρής μπανιέρας.


Ο Γιώργος Καφαντάρης που έβγαλε και τις υπέροχες φωτογραφίες, γράφει πως εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, ψάχνει να βρει κάποιο στοιχείο για την ύπαρξη της, αλλά όσους αρχαιολόγους έχει ρωτήσει,   κανείς τους δεν γνώριζε την ύπαρξη της..





Η πηγή βρίσκεται σε φυσικό απ ότι φαίνεται έγκοιλο του βράχου, το νερό της είναι γλυκό, τρέχει όλο το χρόνο και καταλήγει σε λαξευμένη μικρή στέρνα μπροστά της.


Η παλιότερη χρονολογία που έχει καταφέρει να δει είναι το 1893. Τα υπόλοιπα χαράγματα δεν είναι αρκετά καθαρά.


Έχει την αίσθηση πως πρόκειται για αρχαία πηγή και όχι κάτι νέο. Υπάρχουν και άλλες στέρνες λίγο πιο εκεί, που πλέον βρίσκονται κάτω απ' τη θάλασσα και έχουν το μέγεθος μικρής μπανιέρας.


Ούτε για αυτές του έχουν πει κάτι όσους αρχαιολόγους και αν έχει ρωτήσει. Ίσως είχαν τελετουργική χρήση, η κάτι άλλο...





 Κείμενο, φωτογραφίες: Γιώργος Καφαντάρης (George Kafantaris)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου