Το μένος πολλών έχει προκαλέσει ένα γιγάντιο αστέρι που τοποθετήθηκε σε έναν από τους κύριους πυργίσκους της εμβληματικής Σαγράδα Φαμίλια, του αριστουργήματος του Αντόνι Γκαουντί.
Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός μίας πόλης ή ενός μεμονωμένου κτιρίου συχνά γίνεται πεδίο διαφωνιών και διαφορών. Ποιος έχει ξεχάσει το 2019 τον χαμό που είχε προκαλέσει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Αθήνας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας -τον είχε επιμεληθεί η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο στολισμός είχε προκαλέσει κανονικό “διχασμό” στους Αθηναίους, καθώς σε άλλους άρεσε και άλλοι το είχαν βρει πολύ… προχωρημένο, είχε γίνει viral στα social media και το θέμα είχε πρωτοστατήσει στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Βαρκελώνης αυτήν την περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, το μένος πολλών έχει προκαλέσει ένα γιγάντιο αστέρι που τοποθετήθηκε σε έναν από τους κύριους πυργίσκους της εμβληματικής Σαγράδα Φαμίλια, του αριστουργήματος του Αντόνι Γκαουντί.
Το εν λόγω αστέρι ζυγίζει 5,5 τόνους, έχει μήκος επτά μέτρα και θα φωτιστεί στις 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Ισπανία γιορτάζει την Άμωμη Σύλληψη. Ωστόσο, κάτοικοι της Βαρκελώνης έχουν εξαγριωθεί, το χαρακτηρίζουν “απαίσιο αισθητικά” και κατηγορούν το θρησκευτικό ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη Σαγράδα Φαμίλια για “επίδειξη δυνάμεως”.
Η μία από τις ενώσεις κατοίκων, στις αρχές του μήνα ζήτησε να μπει τέλος σε όλες τις εργασίες μέχρι να καταλήξουν στα μελλοντικά σχέδια οι κάτοικοι, το ίδρυμα και το δημοτικό συμβούλιο. Η άλλη ένωση κινήθηκε νομικά κατά της σκάλας που έχει προταθεί.
Η ανησυχία των κατοίκων
Αυτό ωστόσο που ανησυχεί κατά κύριο λόγο τους κατοίκους είναι πως το ίδρυμα που διαχειρίζεται τον ναό θέλει να κατασκευάσει μια τεράστια σκάλα που θα οδηγηθεί στη κεντρική είσοδό του. Όπως διαβάζουμε στη Guardian, για να υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει να κατεδαφιστούν τρία οικοδομικά τετράγωνα και να εκτοπιστούν περίπου 1.000 οικογένειες και επιχειρήσεις.
Ο Χαβιέ Μαρτίνεζ, γενικός διευθυντής του ιδρύματος, τόνισε πως είναι ανοιχτοί σε προτάσεις για τη σκάλα, αλλά πρόσθεσε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει αν θα τη συμπεριλάβει στο νέο αστικό σχέδιό του.
Στην αντίπαλη όχθη, εκπρόσωπος των πολιτών ονόματι Σαλβαδόρ Μπαρόσο σημειώνει με τη σειρά του πως η σκάλα αυτή είναι επινόηση των μαθητών του Γκαουντί μετά τον θάνατό του και ότι δεν ήταν κομμάτι των αρχικών σχεδίων του αρχιτέκτονα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και γνωστοί ντόπιοι αρχιτέκτονες που λένε ότι οι πρόσφατες εργασίες δεν μπορούν να θεωρηθούν του Γκαουντί. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Unesco, που έχει αναγνωρίσει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο το τμήμα της βασιλικής που ολοκληρώθηκε όσο ζούσε ο αρχιτέκτονας.
Ωστόσο ο Μαρτίνεζ είναι κάθετος και σημειώνει “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτό που θα κάνουμε αφορά τον Γκαουντί και τη δική του δουλειά”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου