Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 15, 2021

Όταν ο Σολτς πετούσε τη μπάλα στην εξέδρα για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις μετά από Ερώτησή μας στην Ευρωβουλή

Νότης Μαριάς,  Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις τελικά συγκροτήθηκε η τρικομματική

κυβέρνηση συνεργασίας  Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στη Γερμανία με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς o οποίος ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά του. 

Η νέα γερμανική κυβέρνηση πάντως από την πρώτη στιγμή φρόντισε να διαλύσει τις αυταπάτες διαφόρων κύκλων στην Αθήνα σε σχέση με την τύχη των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Και αυτό γιατί εδώ και καιρό στην Αθήνα διάφοροι του «fan club» των Γερμανών Πρασίνων είχαν κάνει ιδιαίτερο θόρυβο για το γεγονός ότι οι Πράσινοι είχαν δήθεν εκδηλωθεί θετικά για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Η αλήθεια βέβαια ήταν διαφορετική και αυτό φροντίσαμε σε προγενέστερα άρθρα μας να το διευκρινίσουμε. Έτσι επισημάναμε ότι η θέση των Πρασίνων σε σχέση με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ήταν θετική μόνο αναφορικά με την επιστροφή του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου όχι όμως και σε σχέση με την καταβολή των Πολεμικών Επανορθώσεων και την εξόφληση των Αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ειδικότερα στις 25 Μαρτίου 2021 στο Βερολίνο η Γερμανική Βουλή απέρριψε ψηφίσματα των Γερμανών Πρασίνων και της γερμανικής Αριστεράς σε σχέση με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Το ψήφισμα των Πρασίνων ζητούσε μόνο την εξόφληση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου χωρίς όμως να ζητά και εξόφληση των υπολοίπων Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ενώ το ψήφισμα της γερμανικής Αριστεράς  απαιτούσε πλήρη εξόφληση των Πολεμικών Επανορθώσεων και επιστροφή του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου. Όμως το κόμμα της Μέρκελ και οι σύμμαχοί της ήτοι οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό τους κόμμα οι Γερμανοί χριστιανοκοινωνιστές συνεπικουρούμενοι από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες καθώς και τους φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία απέρριψαν πανηγυρικά και τα δύο ψηφίσματα μετά από συζήτηση που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα.

Με την εκτεταμένη λοιπόν προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για άλλη μια  φορά το Βερολίνο «άναψε κόκκινο φανάρι» στην καταβολή των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ακόμη και σε σχέση με το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο. Το μόνο που τόλμησαν να ψελλίσουν οι της τρικομματικής κυβέρνησης στην παραπάνω προγραμματική συμφωνία ήταν κάτι γενικολογίες για δήθεν «κοινή επεξεργασία του ιστορικού παρελθόντος» και τίποτε άλλο.

Μάλιστα ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, ο αποκαλούμενος και «μικρός Σόιμπλε» ενώ εκθείασε τις «μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» τελικά «έκανε γαργάρα» οτιδήποτε είχε σχέση με την εξόφληση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

Η συμπεριφορά αυτή του νέου υπουργού οικονομικών της Γερμανίας είναι στην ίδια γραμμή με αυτήν του Όλαφ Σολτς όταν το 2018 του είχα θέσει στην Ευρωβουλή το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων. 

«Πότε θα εξοφλήσετε το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειo;» ρώτησα τον τότε υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου 2018 με μόνο προσκεκλημένο τον ίδιο τον Σολτς.

Αφού λοιπόν του επισήμανα ότι η Γερμανία ισχυρίζεται δήθεν ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της εν συνεχεία του έθεσα το εύλογο ερώτημα πότε αυτός  ως υπουργός των οικονομικών της Γερμανίας θα εξοφλήσει το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 14 Μαρτίου 1942. Μάλιστα συνέχισα επισημαίνοντάς του ότι το Βερολίνο  έχει καταστεί υπερήμερο μιας και από τον Απρίλιο του 1943 η Γερμανία άρχισε να εξοφλεί το δάνειο αυτό καταβάλλοντας εννέα δόσεις, πλην όμως έκτοτε έπαυσε κάθε καταβολή του δανείου.

Και κατέληξα επισημαίνοντας ότι καθώς έκτοτε παραμένει ανεξόφλητο το δάνειο αυτό, ανακύπτει το ερώτημα πότε θα γίνει η εξόφλησή του εκ μέρους της Γερμανίας και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ο ίδιος ο Σολτς ως αρμόδιος υπουργός οικονομικών.

Όμως ο τότε υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος προφανώς είχε συνηθίσει να του υποβάλλουν ερωτήσεις στα μέτρα του, ενώ ήταν λαλίστατος για όλα τα θέματα ακόμη και για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δηλαδή μειώσεις συντάξεων κλπ, εντούτοις δεν έβγαλε κουβέντα στην Ερώτηση που του έθεσα προκαλώντας τις διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μου όσο και άλλων Ευρωβουλευτών από Γαλλία και Βέλγιο, ενώ ο Ιταλός τότε Πρόεδρος της Επιτροπής ο οποίος με μεγάλη δυσκολία μου έδωσε το λόγο έσπευσε να προστατεύσει τον Σολτς (https://youtu.be/6z0Ici1eMWU και www.onlarissa.gr 12/7/2018).

Επομένως στην Αθήνα δεν πρέπει πλέον κανείς να έχει αυταπάτες σε σχέση με την στάση του Σολτς για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα καθώς ο νέος  καγκελάριος στην παραπάνω Ερώτηση που του έθεσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιουλίου 2018 για το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεών πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα αρνούμενος να απαντήσει. 

Καθώς λοιπόν την Δευτέρα 13/12/2021 τιμήσαμε για άλλη μια φορά την μνήμη των  σφαγιασθέντων συμπατριωτών μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων της «Μαύρης Δευτέρας» της 13ης  Δεκεμβρίου 1943, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δικαστική επίλυση της διαφοράς φέρνοντας το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών ενώπιον του αρμοδίου δικαιοδοτικού οργάνου.

Παράλληλα και προκειμένου να αυξηθεί η πίεση κατά της Γερμανίας όπως έχουμε προτείνει ήδη από το 2011 η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 και να προχωρήσει σε άμεση τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου