Τα ανασκαφικά και αρχιτεκτονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της χρονολόγησης του μνημείου στα τέλη του 12ου ή (το πιθανότερο) στο α' μισό του 13ου αιώνα
Στην ενδοχώρα της Αργολίδας, στο χωριό Αγία Τριάδα, βορείως του Ναυπλίου και ανατολικά του Άργους, βρίσκεται ένα εξαίρετο μνημείο των Βυζαντινών Χρόνων, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ευρέως γνωστή ως Παναγία στο Μέρμπακα (έτσι ονομαζόταν άλλοτε το χωριό).
Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (religiousgreece.gr)
Για την ιστορική αφετηρία του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου δεν υφίστανται μαρτυρίες, αλλά πιθανολογείται η σύνδεσή του με τον φλαμανδικής καταγωγής λόγιο και φιλόσοφο Wilhelm von Moerbeke (περίπου 1215-1286), ο οποίος κατείχε την έδρα της Λατινικής Αρχιεπισκοπής Κορίνθου (σε αυτόν οφείλεται, όπως γίνεται αντιληπτό, η προαναφερθείσα παλαιότερη ονομασία του χωριού).
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Πάντως, τα ανασκαφικά και αρχιτεκτονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της χρονολόγησης του μνημείου στα τέλη του 12ου ή (το πιθανότερο) στο α’ μισό του 13ου αιώνα.
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Εξ όσων γνωρίζουμε, ο ναός ήταν στα τέλη του 17ου αιώνα μετόχι της μονής του Αγίου Θεοδοσίου στον Παναρίτη Ναυπλίου, ενώ τον Ιούνιο του 1825 ενδέχεται να πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ.
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Από αρχιτεκτονικής απόψεως, η Κοίμηση της Θεοτόκου ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο.
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Οι τοίχοι του ναού, που είναι χτισμένος περίπου έως το μέσον του κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα και ψηλότερα κατά το πλινθοπερίκλειστο, εδράζονται σε κρηπίδα.
Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (religiousgreece.gr)
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Ποικιλία κεραμοπλαστικών κοσμεί τις όψεις του ναού, στην τοιχοποιία του οποίου είναι ενσωματωμένο αρχαίο υλικό, καθώς και ένα ηλιακό ρολόι.
Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων
Ο τοιχογραφικός διάκοσμος στο εσωτερικό του ναού ανήκει σε τρεις χρονολογικές φάσεις (οι δύο παλαιότερες είναι των Βυζαντινών Χρόνων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου