Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 30, 2024

Η κυριαρχία των Δίδυμων Κρέιν στον υπόκοσμο του Λονδίνου της δεκαετίας του 1960

 


Οι Δίδυμοι Κρέιν, Ρόνι και Ρέτζι, (Kray brothers, Ronnie & Reggie) μπορεί να τους ανήκαν δεκάδες νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και να συναναστρέφονταν με διασημότητες, αλλά είχαν επίσης διαπράξει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που είχε δει το Λονδίνο.



Ο Ρόνι και Ρέτζι Κρέι, γνωστοί ως Δίδυμοι Κρέι, παραμένουν ίσως οι πιο περιβόητοι εγκληματίες στη λίστα των γκάνγκστερ του Λονδίνου σε όλη την ιστορία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, βασίλευαν στους δρόμους του άγριου Ιστ Εντ του Λονδίνου.

Και ενώ ορισμένοι μεγαλοεγκληματίες κρατούν χαμηλό προφίλ, οι Δίδυμοι δεν το έκαναν ποτέ καθώς πραγματοποιούσαν τα πάντα, από ένοπλες ληστείες μέχρι εμπρησμούς, ενώ συναναστρέφονταν με πολιτικούς και διασημότητες -όπως περιγράφει η ταινία του 2015 "Legend" (Δίδυμοι Θρύλοι) με τον Τομ Χάρντι στον ρόλο των διδύμων- πριν τελικά έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Τα πρώτα χρόνια

Οι Δίδυμοι με τη μητέρα τους

Οι Δίδυμοι γεννήθηκαν με διαφορά 10 λεπτών στις 24 Οκτωβρίου του 1933, στο Χόξτον του Λονδίνου. Από νεαρή ηλικία, είχαν μια ακόρεστη επιθυμία να γίνουν "κάποιοι". Όπως ο παππούς τους, Jimmy "Cannonball" Lee πριν από αυτούς, οι Δίδυμοι έμαθαν πολύ γρήγορα να δέρνουν όταν άρχισαν την πυγμαχία. Και οι δύο έγιναν ερασιτέχνες πρωταθλητές και λέγεται ότι δεν έχασαν ούτε έναν αγώνα. Εν τω μεταξύ, από νωρίς έδειξαν μερικές από τις διαφορές στον χαρακτήρα τους που θα γινόταν η βάση για τη μελλοντική τους ζωή ως εγκληματίες. Ο Ρέτζι ήταν πιο ήρεμος, πιο πειθαρχημένος πυγμάχος, ενώ ο Ρόνι έδειξε από νωρίς σημάδια μανιασμένης επιθυμίας να κερδίζει χωρίς να σκέφτεται το κόστος. Σύντομα, οι Δίδυμοι μετέφεραν τους αγώνες τους στους δρόμους -και έμπλεξαν σε προβλήματα. Άρχισαν να εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες στους δρόμους του Ιστ Εντ.

Στα 16 τους, η αστυνομία τους κατηγόρησε για σοβαρή σωματική βλάβη όταν επιτέθηκαν σε μια αντίπαλη συμμορία έξω από ένα κέντρο διασκέδασης. Δυο χρόνια αργότερα, το 1951, πέρασαν έναν μήνα στη φυλακή για επίθεση εναντίον αστυνομικού. Επειδή ήταν βίαιοι και προκαλούσαν ταραχές -πέταξαν ένα κουβά τουαλέτας σε έναν λοχία και έβαλαν φωτιά στα κρεβάτια τους- αποστρατεύτηκαν από το στρατό αμέσως μετά την στρατολόγησή τους.


Σύντομα, οι εγκληματικές τους δραστηριότητες θα έφταναν σε μεγαλύτερα ύψη. Έφτιαξαν όνομα χάρη στις ένοπλες ληστείες και τους σφετερισμούς και μπήκαν στην επιχείρηση νυχτερινών κέντρων μετατρέποντας ένα μικρό, ρημαγμένο κλαμπ στην Bethnal Green σε ένα αξιοσέβαστο καταγώγιο. Αυτό ήταν η αρχή της ανόδου τους στον υπόκοσμο του Λονδίνου.

Ρόνι και Ρέτζι Κρέι: Οι Βασιλιάδες του οργανωμένου εγκλήματος του Λονδίνου


Ως επερχόμενοι γκάνγκστερ, οι Δίδυμοι είχαν ένα ιδιαίτερο πρότυπο: το κομψό "αφεντικό του υποκόσμου της Βρετανίας", τον Μπίλλυ Χιλ (Billy Hill), ο οποίος έλεγχε τον Σόχο στη δεκαετία του 1950. Ο Χιλ έζησε έναν jet-set τρόπο ζωής στη νότια Γαλλία και το Μαρόκο.

Όπως ο Χιλ, οι Κρέι αγόρασαν και πλήρωσαν τις πιο νόμιμες επιχειρήσεις τους με τα έσοδα από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Καθώς επεκτάθηκαν στις κομπίνες προστασίας, τους εμπρησμούς, τις ένοπλες ληστείες και τις πωλήσεις τσιγάρων στη μαύρη αγορά, επέκτειναν και την αυτοκρατορία των νυχτερινών κέντρων με την αγορά μιας σειράς κλαμπ στο Ιστ Εντ καθώς και στο κεντρικό Λονδίνο. Ωστόσο, παρά την ημι-νόμιμη προσέγγιση για το πως να βγάζουν χρήματα, η βία εξακολουθούσε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι στον τρόπο λειτουργίας τους. Ενώ και οι δύο ήταν σε θέση να κάνουν ακραίες βιαιοπραγίες, τα ξεσπάσματα του Ρόνι έγιναν ανεξέλεγκτα. Το 1954, μέλη μιας συμμορίας Μαλτέζων προσπάθησαν να πάρουν χρήματα πουλώντας προστασία στους Δίδυμους όταν εκείνοι άνοιξαν ένα νέο κέντρο, το Regal Billiard Hall. Η απάντηση του Ρόνι ήταν να τους επιτεθεί με ένα σπαθί.

Για να νομιμοποιήσουν την εμφάνισή τους παρά τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα αδέρφια έκαναν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όμως, η ψυχική αστάθεια του Ρόνι άρχισε να διαβρώνει την αξιοπιστία τους. Το 1956, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση επειδή έκοψε και μαχαίρωσε έναν άνδρα με μια ξιφολόγχη και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησε και τον άφησε αναίσθητο. Ενώ ο Ρόνι έλλειπε, ο Ρέτζι ανέπτυξε τα επιχειρηματικά και εγκληματικά ενδιαφέροντά του. Το 1957, άνοιξε τη "ναυαρχίδα" των κλαμπ τους, τον Double R, και θεμελίωσε τη συμμορία τους, την "Firm". Εν τω μεταξύ, στη φυλακή, ο Ρόνι σύντομα έπεσε σε ψύχωση της φυλακής. Το 1958, μεταφέρθηκε σε ένα άσυλο στο Σάρρεϋ, όπου οι γιατροί τον διέγνωσαν με παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Αφού ανταποκρίθηκε καλά στα ναρκωτικά, ο Ρόνι επέστρεψε στη φυλακή.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος αργότερα εκείνο το έτος, ο Ρόνι δεν είχε πλέον την παραμικρή ομοιότητα με τον Ρέτζι. Η φυλακή και η κατάστασή του τον έπληξαν. Έγινε πιο γεροδεμένος και ήταν πιο επιρρεπής στις εκρήξεις του.

Βασιλιάδες της δεκαετίας του 1960 στο Λονδίνο


Με τον Ρόνι εκτός φυλακής και την συμμορία τους πλέον καθιερωμένη, οι Δίδυμοι έγιναν εγκληματικές προσωπικότητες και είχαν στην κατοχή τους περίπου 30 δημοφιλή νυχτερινά κέντρα. Στην αυτοβιογραφία του "My Story", ο Ρόνι έγραψε:

"Ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας. Τα αποκαλούσαν τα swinging sixties. Οι Beatles και οι Rolling Stones ήταν οι βασιλιάδες της ποπ μουσικής, η Carnaby Street κυβερνούσε στην παγκόσμια μόδα... και εγώ και ο αδερφός μου βασιλεύαμε στο Λονδίνο. Δε μας άγγιζε κανείς".

Με το δίκτυο των νυχτερινών κέντρων τους, οι Δίδυμοι ήταν στο στοιχείο τους και ελεύθεροι να είναι όποιοι ήθελαν.

Το 1959, οι Δίδυμοι απέκτησε τον Esmeralda’s Barn, ένα κλαμπ στο Γουέστ Εντ. Ο Ρόνι αισθανόταν πιο άνετα με την αμφιφυλοφιλία του σε αυτό το μέρος του Λονδίνου. Σύντομα, άρχισε να συναναστρέφεται με αρκετούς ομοφυλόφιλους πολιτικούς, ηθοποιούς και επιχειρηματίες. Προφανώς (οι αναφορές ποικίλλουν), και οι δύο ήταν αμφιφυλόφιλοι, αν και ο Ρόνι θεωρείται περισσότερο ομοφυλόφιλος, ενώ ο Ρέτζι παρουσιάζεται με περισσότερο ενδιαφέρον στις γυναίκες. Το 1960, ο Ρέτζι ξεκίνησε μια σχέση με την Φράνσις Σέι (Frances Shea), την αδερφή του μέλους της Firm, Φρανκ. Αν και ο Ρόνι απεχθάνοταν την Φράνσις, έγινε κουμπάρος τους όταν παντρεύτηκαν πέντε χρόνια αργότερα.

Εν τω μεταξύ, η ερωτική ζωή του Ρόνι δεν πήγαινε τόσο καλά. Ένας από τους φίλους των Διδύμων ήταν ο με συμαντική επιρροή, μέλος του Συντηρητικού κόμματος, λόρδος Boothby (Robert John Graham Boothby, Baron Boothby, γνωστός ως Bob Boothby). Η Σκότλαντ Γιάρντ ήξερε για τη σχέση μεταξύ του Ρόνι και του Boothby και άνοιξε φάκελο γι' αυτούς. Το καλοκαίρι του 1964, οι αρχές σχεδίαζαν μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον τους.

Όταν ξέσπασε το ομοφυλοφιλικό σκάνδαλο (την δεκαετία του 1960 στη Βρετανία η ομοφυλοφιλία ήταν έγκλημα) μεταξύ του Ρόνι και του Boothby στην Sunday Mirror, ο Boothby απείλησε να μηνύσει την εφημερίδα, η οποία τελικά υποχώρησε και μετά από εξωδικαστική επίλυση 40.000 λιρών Αγγλίας, οι εφημερίδες έθαψαν οποιαδήποτε άλλη ιστορία συνδέονταν με τους Δίδυμους.

Οι Δίδυμοι και η Αμερικάνικη Μαφία

Ο Ρέτζι (δεύτερος από αριστερά) το 1968

Για χρόνια, ο Ρόνι ονειρευόταν να μετατρέψει την αυτοκρατορία τους σε μια έκδοση του περίφημου "Murder, Inc" της μαφίας της Νέας Υόρκης. Στα 1960, τα κατάφερε. Η Αμερικανική Μαφία τον συμβούλεψε για το πώς θα υιοθετούσε τις αρχές τους για τις συμμορίες του Λονδίνου. Μόλις είχε γεννηθεί μια σημαντική, διατλαντική εγκληματική συμμαχία.

Όμως, αυτή η σύνδεση με τη Μαφία ανέβασε την ένταση με τη συμμορία Richardson, επίσης εξέχουσα στο Λονδίνο. Οι Δίδυμα ήθελαν να επεκτείνουν τα ενδιαφέροντά τους στο Γουέστ Εντ με τη βοήθεια της Μαφίας, αλλά ο Ρόνι θεώρησε ότι η συμμορία Richardson άρχισε να εισβάλλει στα χωράφια τους. Για να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, ο Τζορτζ Κόρνελ (George Cornell), ένα πρωτοπαλίκαρο της συμμορίας Richardson, συκοφάντησε τον Ρόνι στον Astor Club τον Δεκέμβριο του 1965. Αμέσως ξέσπασε πόλεμος συμμοριών και έγιναν δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του Ρόνι και του Ρέτζι.

Τα πράγματα οξύνθηκαν περισσότερο τον Μάρτιο του 1966, όταν κάποιος σκότωσε τον Dickie Hart, ένα από τα μέλη της Firm, σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών. Υπεύθυνος θεωρήθηκε ο Cornell. Ένα μήνα αργότερα, ο Cornell έδειξε ασέβεια στους Δίδυμους, ενώ έπινε ένα ποτό στα χωράφια των Κρέι στο Ουαϊτσάπελ. Στις 9 Μαρτίου του 1966, ένας εξαγριωμένος Ρόνι μπήκε στην παμπ και πυροβόλησε τον Cornell στο κεφάλι μπροστά σε όλους.

Αν και η αστυνομία τον συνέλαβε, ο εκφοβισμός των παρισταμένων από έναν από τους μπράβους της Firm εξασφάλισε ότι κανείς δεν θα τον κάρφωνε. Η μπαργούμαν κλήθηκε να καταδείξει τον Ρόνι, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν το πρόσωπό του. Ο Ρόνι αφέθηκε ελεύθερος.

Ένα χρόνο αργότερα, και ο Ρέτζι θα είχε προβλήματα με μια δολοφονία. Αν και συνέχιζαν να αποφεύγουν τη δικαιοσύνη, η πτώση τους διαφαινόταν στον ορίζοντα.

Η δίκη και η φυλάκιση των Δίδυμων

Αφίσα της ταινίας Legend - πηγή

Μέχρι το 1967, ο διετής γάμος του Ρέτζι έγινε γεμάτος δυσκολίες. Στο ημερολόγιό της, η Σέι ισχυρίστηκε καθημερινή μέθη, λεκτική κακοποίηση και τελικά προσπάθησε να ακυρώσει το γάμο της επειδή δεν "ολοκληρώθηκε" ποτέ. Στις 7 Ιουνίου, παγιδευμένη στο πολυτελές διαμέρισμα του ζευγαριού, η Σέι αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση φαρμάκων.

Τα συναισθήματα που προέκυψαν ίσως εξηγούν γιατί ο Ρέτζι δολοφόνησε τον Jack "The Hat" McVitie, μετά την αποτυχία του McVitie να σκοτώσει τον Leslie Payne, τον οικονομικό σύμβουλο των Δίδυμων. Αρχικά, είχαν σκοπό να "ταρακουνήσουν" τον McVitie σε ένα πάρτι στο βορειοανατολικό Λονδίνο. Ο Ρέτζι προσπάθησε να τον πυροβολήσει, αλλά το όπλο έπαθε εμπλοκή και μετά από πάλη, ένας συνεργάτης ακινητοποίησε τον McVitie και ο Ρέτχι τον σκότωσε με βάναυσο τρόπο, μαχαιρώνοντάς τον στο πρόσωπο, το στομάχι και το στήθος, πριν του ανοίξει τον λαιμό με ένα μαχαίρι. Το σώμα του McVitie δεν βρέθηκε ποτέ.

Οι δολοφονίες ήταν το σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη έρευνα της Σκότλαντ Γιάρντ για τους Δίδυμους. Κάτω από αφόρητη πίεση, τα μέλη της Firm άρχισαν τελικά να καρφώνουν τους Δίδυμους. Στις 9 Μαΐου του 1968, η αστυνομία συνέλαβε και τους δύο στο σπίτι της μητέρας τους. Ένα χρόνο αργότερα, καταδικάστηκαν σε ισόβια για τις δολοφονίες του Cornell και του McVitie.

Όμως, ακόμα και στη φυλακή δεν ξέφυγαν ποτέ από τους τρόπους τους και είχαν μια επιχείρηση ασφάλειας για διασημότητες που ήταν στη φυλακή. Ένας από τους πελάτες τους ήταν -αναμφισβήτητα- ο Φρανκ Σινάτρα.

Ο τάφος των Διδύμων

Τελικά, ο Ρόνι πέθανε από καρδιακό επεισόδιο τον Μάρτιο του 1995, σε ηλικία 61 χρονών. Το 2000, ο Ρέτζι αφέθηκε ελεύθερος όταν διαγνώστηκε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, πέθανε και η ιστορία των Δίδυμων Κρέι τελείωσε οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου