Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 27, 2024

Μέγας Ιππόδρομος, το μεγαλύτερο στάδιο της αρχαίας Ρώμης

 


Το Κολοσσαίο ήταν το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά ο Μέγας Ιππόδρομος (Circus Maximus), που βρισκόταν πολύ κοντά του, ήταν το μεγαλύτερο στάδιο.



Ο Μέγας Ιππόδρομος ήταν το πρώτο στάδιο που έχτισαν οι Ρωμαίοι. Αρχικά, χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά έφτασε στην τελική του μορφή την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, στα μέσα του 1ου αι. π.Χ.. Ο Καίσαρας επέκτεινε τις κερκίδες ώστε να κυκλώνουν το τερέν, αποκλείοντας μόνο τις πύλες εκκίνησης και τις δίδυμες εισόδους στα δύο άκρα του σταδίου. Οι διαδρομές είχαν μήκος πάνω από 600 μέτρα και πλάτος 150 μέτρα. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, είχε χωρητικότητα μεταξύ 150.000 και 250.000 θεατών.


Η κύρια λειτουργία του ήταν να φιλοξενεί αρματοδρομίες και παίγνια, τα Ludi, προς τιμή των θεών. Τα παιχνίδια ήταν μια δημοφιλής μορφή διασκέδασης κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων. Τις ημέρες που διεξάγονταν παιχνίδια ήταν αργίες και δε λειτουργούσε καμία επιχείρηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι Ρωμαίοι ολοκλήρωναν οποιαδήποτε δουλειά, διότι τα παιχνίδια γινόντουσαν όλο το χρόνο και μερικές φορές διαρκούσαν συνολικά μέχρι και 135 ημέρες μέσα σε ένα χρόνο.


Τα παιχνίδια, που πολλά από αυτά πραγματοποιούνταν στον Μέγα Ιππόδρομο, συμπεριλάμβαναν αγώνες με άλογα και αρματοδρομίες, αθλήματα, θεατρικές παραστάσεις και ρεσιτάλ, κυνήγι θηραμάτων και αγώνες μονομάχων, καθώς και θρησκευτικές τελετές και δημόσιες γιορτές. Οι διάφορες εκδηλώσεις ξεκινούσαν με μια μεγάλη παρέλαση στην οποία αναφέρονταν ο σκοπός των αγώνων και παρουσίαζαν τους συμμετέχοντες.


Οι αρματοδρομίες ήταν τα πιο πολυτελή γεγονότα. Στην αρχή του αγώνα, τα άρματα παρατάσσονταν στο ένα άκρο των διαδρομών και ο αυτοκράτορας έριχνε ένα πανί που σηματοδοτούσε την αρχή του αγώνα. Αμέσως, άνοιγαν οι πύλες και οι αγωνιζόμενοι έτρεχαν, προσπαθώντας να κόψουν ο ένας τον άλλον και να τον αναγκάσουν να πέσει στο φράγμα που υπήρχαν στο κέντρο της διαδρομής. Αυτό το φράγμα ήταν περίτεχνα διακοσμημένο με αγάλματα, οβελίσκους και στήλες.


Άλλα γεγονότα, ειδικά εκείνα που αφορούσαν άγρια ζώα και μονομαχίες, ήταν εξίσου δραματικά. Το 169 π.Χ. οργανώθηκε κυνήγι θηραμάτων και χρησιμοποιήθηκαν 63 λεοπαρδάλεις και 40 αρκούδες και ελέφαντες. Κάποια άλλη φορά, ο Ρωμαίος στρατηγός Πομπήιος διοργάνωσε διαγωνισμό μεταξύ μιας ομάδας μονομάχων και 20 ελεφάντων.


Όταν στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. οικοδομήθηκε το Κολοσσαίο, άρχισαν να πραγματοποιούνται εκεί μονομαχίες και τα μικρότερα κυνήγια θηραμάτων, ενώ οι περισσότεροι αθλητές άρχισαν να αγωνίζονται στο Στάδιο του Δομιτιανού ή Αγωνιστικό Στάδιο (Circus Agonalis), στα βόρεια του Πεδίου του Άρεως. Στον Ιππόδρομο συνεχίστηκαν να διεξάγονται αρματοδρομίες μέχρι το 549 μ.Χ., όταν έλαβε χώρα ο τελευταίος αγώνας. Μετά από αυτό, το μέρος αχρηστεύτηκε. Οι ντόπιοι βανδάλησαν την δομή και πήραν πέτρες και άλλα οικοδομικά υλικά, ενώ πλημμύρες έθαψαν το κατώτερο επίπεδο με προσχώσεις. Σήμερα, οι αρχικές διαδρομές βρίσκονται σε βάθος 6 μέτρων. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς. Τον 16ο αιώνα έγινε αγορά, τον 19ο εργοστάσιο φυσικού αερίου και σήμερα τελικά είναι δημόσιο πάρκο, όπου φιλοξενούνται συναυλίες και συναντήσεις.


Σήμερα, παραμένουν πολύ λίγα από τα αρχικά κτίρια. Τα μόνα τμήματα που είναι ορατά είναι τμήματα των καθισμάτων και το ένα άκρο της καμπύλης διαδρομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου