Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 26, 2024

Λαζαράκια για το Πάσχα!

Αυτά τα γλυκά ψωμάκια τα έκανε η γιαγιά μου όταν ήμασταν μικρά, τα είχα ξεχάσει εντελώς μέχρι που ένα πρόσφατο ταξίδι στο χωριό, μου τα θύμισε . Γίνονται ανήμερα του Λάζαρου και συμβολίζουν το θάνατο του Λάζαρου. Τα πλάθουμε σε ανθρωπάκια με χεράκια
 


Υλικά
1.5 ώρα
400 γρ αλεύρι
2 κγ ξηρή μαγιά
1 κγ κοφτό αλάτι
130 γρ νερό
120 γρ ελαιόλαδο
100 γρ μέλι ή 150 γρ ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Γαρύφαλλο
3 κσ σταφίδες
2 κγ κονιάκ
1 κγ κανέλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αρχικά σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση, ανακατεύουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και καρύδια, εγώ δεν έβαλα.

  2. 2

    Ζεσταίνουμε το νερό με το ξύλο κανέλας και αφού βράσει το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό. Αυτό θα δώσει γεύση και εκεί διαλύουμε τη μαγιά.

  3. 3

    Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια γούβα και προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε διαλύσει στο κανελόνερο.

  4. 4

    Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Αν τα θέλετε πιο γλυκά βάζετε ζάχαρη αντί για μέλι.

  5. 5

    Σκεπάζουμε τη ζύμη και τοποθετούμε κάπου ζεστά για 1 ώρα να φουσκώσει.

  6. 6

    Έπειτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.

  7. 7

    Χωρίζουμε σε ίσα μπαλάκια και τα δίνουμε σχήμα από ανθρωπάκι. Βάζουμε μέσα λίγη από τη γέμιση και πλάθουμε χεράκια σαν του Λάζαρου με ένα κορδόνι ζύμης.

  8. 8

    Επαναλαμβάνουμε με όλα τα μπαλάκια ζύμης. Προσθέτουμε γαρύφαλλο για ματιά και τα βάζουμε απλωτά στο ταψί.

  9. 9

    Ψήνουμε περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν! Καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου