Μετά το πρώτο ταξίδι του Βάσκο Ντα Γκάμα προς τις Ινδίες, που σήμανε και την χαρτογράφηση του θαλάσσιου δρόμου προς αυτήν, ένας
πορτογαλικός στόλος αποτελούμενος από 13 πλοία και 1.500 άνδρες έφυγε από την Λισαβόνα για ένα δεύτερο ταξίδι με ίδιο προορισμό. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Πέντρο Αλβάρεζ Καμπράλ.Κάποιες πηγές αναφέρουν πως το ταξίδι αυτό είχε ακόμα έναν κρυφό σκοπό, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως η ανακάλυψη που προέκυψε ήταν αποτέλεσμα των ανέμων που έπνεαν και έσπρωξαν τα πλοία προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο κρυφός αυτός σκοπός ήταν η ανακάλυψη των εδαφών που βρίσκονταν δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου στην Νότια Αμερική, στην οποία λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν φτάσει οι γείτονες Ισπανοί. Ο βασιλιάς της χώρας είχε επιβεβαιώσει πως υπάρχουν ανεξερεύνητα προς αυτή την κατεύθυνση και λέγεται πως έστειλε τον Καμπράλ για να τα ανακαλύψει.
Τα πλοία του έφυγαν στις αρχές Μαρτίου του 1500 και την 21η Απριλίου, οι άνδρες είδαν στην θάλασσα φύκια, ένδειξη πως πλησίαζαν σε γη. Στις 22 Απριλίου, αντίκρυσαν μια ακτή γεμάτη βλάστηση. Τα πληρώματα αποβιβάστηκαν στην γη, που τότε νόμιζαν ότι ήταν νησί, όπως τα νησιά της Καραϊβικής που είχε ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος. Έτσι ονόμασαν την γη «Νησί του Αληθινού Σταυρού», λόγω της χριστιανικής γιορτής του Σταυρού που γιορταζόταν στις αρχές Μαΐου με το παλιό ημερολόγιο.
Ο Καμπράλ ύστερα από λίγες ημέρες έστειλε ένα πλοίο πίσω στην Λισαβόνα για να αναγγείλει την νέα ανακάλυψη στον βασιλιά. Τα υπόλοιπα πλοία συνέχισαν την πορεία προς την Ινδία, με τον Καμπράλ να βλέπει την ακτογραμμή και αν συνειδητοποιεί πως δεν πρόκειται για νησί αλλά για μέρος μιας ηπείρου. Σύντομα το όνομα μετατράπηκε σε «γη του αγίου σταυρού».
Οι Πορτογάλοι μόλις είχαν ανακαλύψει την Βραζιλία. Την χώρα που σήμερα έχει τους περισσότερους ανθρώπους που μιλούν την γλώσσα. Αρχικά, το αποδοτικό εμπόριο με την Ινδία δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στην νέα ανακάλυψη, αλλά σύντομα η γη μοιράστηκε σε ευγενείς και περίπου 200 χρόνια μετά άρχισε να παράγεται ο καφές, που έγινε συνώνυμο της χώρας της Νοτίου Αμερικής. Το όνομα Βραζιλία προέκυψε από το φυτό «Pau Brasil» το οποίο υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή.
Η Βραζιλία παρέμεινε πορτογαλική κτήση μέχρι το 1822. Η δουλεία καταργήθηκε οριστικά το 1888. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της Νότιας Αμερικής (και 5ο στον κόσμο) με πληθυσμό που φτάνει τα 210 εκατομμύρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου