Δούλεψε τόσο για το καρτέλ του Μεντεγίν όσο και για τον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών -την γνωστή DEA-, αλλά τελικά, η διπλή ζωή του θα κατέρρεε.
Ο Alder Berriman, ή Barry Seal, ήταν ένας από τους πιο διαβόητους λαθρέμπορους ναρκωτικών. Μετέφερε αεροπορικώς τόνους κοκαΐνης και μαριχουάνας στις ΗΠΑ, μέχρι που το 1983 τον έπιασαν και έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς πληροφοριοδότες της DEA. Το 2017, η ζωή του Σιλ έγινε θέμα σε μια -δεύτερη κατά σειρά- ταινία του Χόλιγουντ με τίτλο "American Made" με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Η ταινία παρουσιάζει το πόσο σημαντικός ήταν ο Σιλ στην DEA -ιδιαίτερα στο να ξεσκεπάσουν το καρτέλ του Μεντεγίν.
Τα πρώτα χρόνια
Στην ταινία, η ζωή του Σιλ έχει διαστρεβλωθεί κάπως, κάτι που δεν είναι και τόσο παράξενο, καθώς μια τόσο συναρπαστική και αμφιλεγόμενη ιστορία ή θα την αναπαράγεις ως έχει ή θα υπερβάλεις.
Οι ταπεινές ρίζες του σίγουρα δεν προμήνυαν αυτό που θα γινόταν. Ο Σιλ γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1939, στο Baton Rouge του Λος Άντζελες. Ο πατέρας του ήταν χονδρέμπορος γλυκών και υποτίθεται μέλος της KKK. Την δεκαετία του 1950, σαν παιδί, ο Σιλ έκανε παράξενες δουλειές στο αεροδρόμιο της πόλης του με αντάλλαγμα να πετάει. Ήταν ταλαντούχος πιλότος και πριν καν τελειώσει το σχολείο το 1957, είχε ήδη αποκτήσει "φτερά" πιλότου.
Το 1955, συμμετείχε σε μια αερολέσχη στη Νέα Ορλεάνη (στην εν λόγω αερολέσχη, δόκιμος ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο δολοφόνος του Κένεντι). Αργότερα, στρατολογήθηκε στην Εθνική Φρουρά της Λουιζιάνα όπου έγινε ειδικός τυφεκιοφόρος και αλεξιπτωτιστής. Τότε, κατετάγη στις Ειδικές Δυνάμεις, μια μονάδα του αμερικάνικου στρατού με δεσμούς τόσο στις στρατιωτικές πληροφορίες όσο και στην CIA. Στα 26 του, ο Σιλ έγινε ο νεότερος πιλότος της αεροπορικής εταιρίας TWA που πέταξε με Boeing 707. Όμως, το 1972, συνελήφθη από υπαλλήλους των τελωνείων των ΗΠΑ στη Νέα Ορλεάνη επειδή προσπάθησε να μεταφέρει παράνομα επτά τόνους στρατιωτικών εκρηκτικών στο Μεξικό. Το 1974, η TWA τον απόλυσε, επειδή ο Σιλ είχε ζητήσει ιατρική άδεια ενώ, στην πραγματικότητα, προσπαθούσε να μεταφέρει λαθραία 1350 λίβρες εκρηκτικών στην Κούβα μέσω του Μεξικού με ένα DC-4. Ο ίδιος διέφυγε της δίωξης και αυτό συνέβη επειδή ήταν ήδη πληροφοριοδότης της CIA -όπως πιστεύουν ορισμένοι.
Η μεταφορά των ναρκωτικών
Αν και η πρώτη μεταφορά ναρκωτικών από τον Σιλ απέτυχε, ο ίδιος οργάνωσε τη δική του ομάδα πιλότων και μηχανικών αεροπορίας το 1976. Η επιχείρηση λαθρεμπορίου μετέφερε τη μαριχουάνα από την Κεντρική και Νότια Αμερική στις ΗΠΑ. Κάποια στιγμή του ζητήθηκε να μεταφέρει "1.000 με 1.500 κιλά" κοκαΐνης. Η επιχείρηση τερματίστηκε απότομα το 1979 όταν η αστυνομία της Ονδούρας ανακάλυψε ένα παράνομο όπλο στο θάλαμο διακυβέρνησης του Σιλ. Φυλακίστηκε για εννέα μήνες.
Μέχρι τότε, ο Σιλ είχε φτιάξει ήδη το όνομά του στον χώρο. Η τόλμη που επιδείκνυε στο λαθρεμπόριο μαριχουάνας και κοκαΐνης τράβηξε την προσοχή του αρχηγού του καρτέλ του Μεντεγίν, τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Το 1981, ο Σιλ έκανε την πρώτη του πτήση για τους αδερφούς Οτσόα, μια οικογένεια από τα ιδρυτικά στελέχη του καρτέλ του Μεντεγίν. Η επιχείρηση είχε τεράστια επιτυχία και ο Σιλ χαρακτηρίστηκε ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος ναρκωτικών της πολιτείας της Λουιζιάνα. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Σιλ έβγαζε περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια ανά πτήση και στο τέλος συσσώρευσε μια περιουσία 60 με 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Σιλ χρησιμοποιούσε τις γνώσεις του σαν πιλότος για να γίνει ο διαβόητος λαθρέμπορος που ήταν. Μόλις βρισκόταν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, κατέβαζε το αεροπλάνο στα 500 πόδια και το επιβράδυνε στους 120 κόμβους για να μιμηθεί -στις οθόνες των ραντάρ- τα ελικόπτερα που πετούσαν συνεχώς από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μέχρι την ακτή. Μέσα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, είχε δικούς του ανθρώπους σε καίρια πόστα που έβλεπαν αν τυχόν τα αεροπλάνα του παρακολουθούνταν. Αν τα παρακολουθούσαν, η αποστολή ακυρωνόταν. Αν όχι, συνέχιζαν και κατευθυνόντουσαν σε βαλτώδεις περιοχές της Λουιζιάνα όπου έριχναν τσάντες γεμάτες κοκαΐνη. Τότε αναλάμβαναν τα ελικόπτερα, τα οποία έπαιρναν τα ναρκωτικά και τα μετέφεραν σε σημεία για τους διανομείς των Οτσόα, οι οποίοι τα μετέφεραν στο Μαϊάμι με αυτοκίνητα ή φορτηγά.
Οι Οτσόα ήταν ευτυχείς, όπως και ο Σιλ, στον οποίο άρεσε το ότι ξέφευγε από τις διωκτικές αρχές, όσο βέβαια αγαπούσε και τα χρήματα. Τελικά, συνελήφθη από την DEA στην Επιχείρηση Screamer, μια επιχείρηση που στόχευε στο να διεισδύσουν στελέχη της μεταξύ των πιλότων που μετέφεραν ναρκωτικά. Το 1983, κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο 200.000 Quaaludes (ηρεμιστικά χάπια που λαμβάνονται ως φάρμακα ψυχαγωγίας). Αν και οι εφημερίδες δημοσίευσαν το όνομά του -μαζί με άλλων 75-, ο Σιλ ήταν γνωστός στους Οτσόα ως Ellis MacKenzie. Έτσι, με το πραγματικό του όνομα άγνωστο στο καρτέλ, ο Σιλ μπορούσε τώρα να γίνει κυβερνητικός πληροφοριοδότης -έτσι τουλάχιστον σκέφτηκε.
Ο Σιλ γίνεται πληροφοριοδότης της DEA
Αντιμέτωπος με μια καταδίκη 10 χρόνων, ο Σιλ προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με την DEA και έναν εισαγγελέα, αλλά δεν τα κατάφερε. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να μεταφέρει κοκαΐνη για τους Οτσόα.
Το Μάρτιο του 1984, οι Οτσόα σχεδίαζαν τη μεταφορά 3 τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ από τον Σιλ, ο οποίος πλέον ήταν απελπισμένος. Με την μεταφορά να εκκρεμεί, πήγε αεροπορικώς στην Ουάσιγκτον και μέσω του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατάφερε να πείσει την DEA να παρακολουθήσει τη μεταφορά, ενώ εκείνος θα ενεργούσε ως πληροφοριοδότης. Επίσης, συμφώνησε να καταθέσει εναντίον των ηγετών του καρτέλ της Μεντεγίν με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή.
Στις 4 Απριλίου, ο Σιλ έγινε ο πρώτος πληροφοριοδότης που διείσδυσε στον εσωτερικό κύκλο του καρτέλ του Μεντγίν όταν συναντήθηκε με τον Χόρχε Οτσόα (ο οποίος αργότερα αρνήθηκε ότι πλήρωσε τον Σιλ ή ότι μιλούσε απευθείας μαζί του). Από τη συνάντηση, ο υπεύθυνος της DEA για τον Σιλ, Jake Jacobsen, έμαθε ότι ο Κάρλος Λέντερ, το νεότερο στέλεχος του καρτέλ, είχε κρύψει την κοκαΐνη του καρτέλ σε υπόγεια καταφύγια μετά από μια μεγάλη έρευνα σε ένα εργαστήριο. Έμαθε επίσης ότι το καρτέλ συνεργαζόταν με τους Σαντινίστας της Νικαράγουα. Σε δέκα ημέρες, ο Σιλ ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρει κοκαΐνη στις ΗΠΑ αλλά τελικά η πτήση ακυρώθηκε επειδή ο Εσκομπάρ είχε βάλει να δολοφονήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κολομβίας Lara Bonilla. Μετά απ' αυτό, οι Εσκομπάρ και Οτσόα αναγκάστηκαν να φύγουν στον Παναμά, όπου, τον Μάιο, ζήτησαν από τον Σιλ να τους συναντήσει.
Κατόπιν συστάσεως των Οτσόα, ο Εσκομπάρ αποφάσισε να προσλάβει τον Σιλ απευθείας για μια δική του αποστολή. Ο Εσκομπάρ γνώρισε τον Σιλ σε έναν βοηθό του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης των Σαντινίστας. Μέσω της βόρειας Βολιβίας και των Σαντινίστας στην Νικαράγουα, η κοκαΐνη του Εσκομπάρ θα περνούσε στις ΗΠΑ. Ο Εσκομπάρ εργάστηκε σκληρά για να καλύψει τις διαδρομές του, αλλά σύντομα, ο Σιλ θα κατέστρεφε όλη αυτή τη δουλειά.
Η συμμετοχή του Εσκομπάρ
Φωτογραφία τραβηγμένη από τον Μπάρι Σιλ που δείχνει τον Πάμπλο Εσκομπάρ ως το αφεντικό του καρτέλ του Μεντεγίν
Ο Εσκομπάρ έδωσε χρήματα στον Σιλ για να αγοράσει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος C-123K για τη μεταφορά της κοκαΐνης. Σε αυτό το σημείο, συμμετείχε και η CIA στην επιχείρηση, κυρίως για να τοποθετήσει κρυμμένες κάμερες στο ρύγχος του αεροσκάφους και σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κουτί που ήταν στραμμένο προς τις πίσω πόρτες του φορτίου. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μέχρι εκεί συνεργάστηκε ο Σιλ με τη CIA.
Στις 25 Ιουνίου του 1984, ο Σιλ προσγείωσε την "Fat Lady", όπως αποκαλούσε το αεροπλάνο, στη Νικαράγουα. Καθώς φορτωνόταν η κοκαΐνη, παρατήρησε ότι το τηλεχειριστήριο της κάμερας δυσλειτουργούσε. Αυτός ή ο συγκυβερνήτης του θα έπρεπε να χειριστούν την πίσω κάμερα με το χέρι. Το κουτί στο οποίο ήταν η κάμερα υποτίθεται ότι είναι μονωμένο αλλά όλοι άκουσαν όταν τράβηξε την πρώτη φωτογραφία. Για να πνίξει τον ήχο, ο Σιλ έβαλε μπροστά όλους τους κινητήρες και έτσι τράβηξε τις φωτογραφίες-αποδεικτικά στοιχεία.
Όπως είχε προγραμματιστεί, ο Σιλ μετέφερε την κοκαΐνη του Εσκομπάρ στο Μαϊάμι, όπου φορτώθηκε σε ένα τροχόσπιτο. Η DEA ακολούθησε το τροχόσπιτο με πολλά αυτοκίνητα και ελικόπτερα. Είχαν όμως ένα δίλημμα. Σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να πιάσουν τα ναρκωτικά ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι θα αποκάλυπταν μια μυστική επιχείρηση. Έτσι, κανόνισαν ένα ατύχημα, ενώ θα τύχαινε να περνάει ένας στρατιώτης ο οποίος θα άφηνε τον οδηγό να φύγει. Όμως, για κακή τους τύχη, ένας πολίτης έκανε τάκλιν στον οδηγό καθώς εκείνος προσπαθούσε να φύγει και η αστυνομία αναγκάστηκε να τον συλλάβει. Επιπλέον, ένα μέλος του καρτέλ είδε ένα αυτοκίνητο να χτυπάει σκόπιμα το τροχόσπιτο προκαλώντας έτσι το ατύχημα.
Ο Σιλ γλύτωσε από τις υποψίες του καρτέλ, το οποίο τον έστειλε στη Νικαράγουα για να μεταφέρει περισσότερη κοκαΐνη. Η DEΑ ήθελε ο Σιλ να κάνει την επόμενη πτήση από τη Κολομβία στη Νικαράγουα, για να εντοπίσουν τα εργαστήρια κοκαΐνης του καρτέλ. Αλλά, πάνω απ' όλα, ήθελαν να δελεάσουν τον Οτσόα και τον Εσκομπάρ να γυρίσουν στο Μεξικό, όπου μπορούσαν να εκδοθούν.
Πριν όμως γίνει κάτι τέτοιο, η επιχείρηση αποκαλύφτηκε.
Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Σιλ περιήλθαν στην κατοχή ενός συμβούλου του Ρέιγκαν, ο οποίος προμήθευε με όπλα -μυστικά και κατ' εντολή του Ρέιγκαν- τους Κόντρας, τους δεξιούς Νικαραγουανούς αντάρτες που πολεμούσαν τους Σαντινίστας. Ο Λευκός Οίκος ήθελε αποδείξεις ότι οι Σαντινίστας χρηματοδοτούνταν με χρήματα από ναρκωτικά και οι φωτογραφίες του Σιλ έδειχναν αξιωματούχους των ανταρτών να μπαινοβγαίνουν σε ένα αεροπλάνο γεμάτο ναρκωτικά. Όμως, το πιο σημαντικό ήταν ότι οι φωτογραφίες έδειχναν τον Εσκομπάρ και τον Οτσόα να φορτώνουν οι ίδιοι την κοκαΐνη.
Στις 17 Ιουλίου του 1984, εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο της Washington Times ένα άρθρο που ανέφερε με λεπτομέρειες τη διείσδυση του Σιλ στο καρτέλ του Μεντεγίν. Η ιστορία περιελάμβανε και μια φωτογραφία του Εσκομπάρ να χειρίζεται ναρκωτικά. Ο σύμβουλος του Ρέιγκαν κατηγορήθηκε ότι διέρρευσε την ιστορία, αν και χρόνια αργότερα ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση του είχε δώσει εντολή να πει την ιστορία σε μια γερουσιαστή, η οποία ήταν τελικά υπεύθυνη για τη διαρροή της ιστορίας στον Τύπο.
Όπως και να έχει, η κάλυψη του Σιλ είχε χαθεί.
Ένας απαίσιος θάνατος
Ο Σιλ "σταμπαρίστηκε".
Η DEA προσπάθησε να τον προστατεύσει αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και κατέθεσε εναντίον του Εσκομπάρ, του Λέντερ και του Οτσόα σε δίκη. Κανείς από τους τρεις αρχηγούς του καρτέλ δεν ήταν παρόν.
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1986, ο Σιλ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τρεις δολοφόνους σε ένα πάρκινγκ στην γενέτειρά του, το Baton Rouge. Πιθανός, το χτύπημα ήταν εντολή του Εσκομπάρ, αν και μερικοί πιστεύουν ότι το έκανε ο Οτσόα.
Ο Μπάρι Σιλ, ο σημαντικότερος πληροφοριοδότης της DEA, βοήθησε, εμμέσως, με τη φωτογραφία του. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι οι φωτογραφίες του κατέστησαν τον Εσκομπάρ έναν καταζητούμενο εγκληματία και τελικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτώση του καρτέλ το 1993.
American Made
Η ταινία American Made απεικονίζει τον Σιλ ως έναν χαρακτήρα καλύτερο απ' ότι ήταν στην πραγματικότητα.
Παρά τις διαφορές στον σωματότυπο -ο Κρουζ δεν είναι ο άντρας των 135 κιλών που το καρτέλ του Μεντεγίν τον αποκαλούσε "El Gordo", ή "ο χοντρός"-, ο Σιλ ήταν εξίσου χαρισματικός και έκανε πολλές παράτολμες κινήσεις, όπως και στην ταινία.
Όμως, ήταν περισσότερο γυναικάς, παρά οικογενειάρχης, όπως παρουσιάζεται στην ταινία. Η "Lucy", η σύζυγός του, δεν υπήρξε ποτέ. Έχει όμως κάποιες ομοιότητες με την Debbie Seal, την τρίτη του σύζυγο. Και ενώ ο Σιλ παρουσιάζεται ως ένας αξιολάτρευτος απατεώνας, όσοι τον ήξεραν, τον θυμούνται πολύ πιο βίαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου