Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 13, 2024

Η ιστορία της ρουλέτας

 



Η ρουλέτα, το κυρίαρχο παιχνίδι όλων των καζίνο του κόσμου, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.



Το όνομά της οφείλεται στο υποκοριστικό που έδιναν οι Γάλλοι στο μικρό τροχό, "roulette", που είναι και το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού, και όπως είναι φυσικό, χώρα καταγωγής του παιχνιδιού είναι η Γαλλία. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε αρχικά τον 17ο αιώνα, αν και δεν σχεδιάστηκε γι' αυτό το σκοπό.

Πορτρέτο του Μπλεζ Πασκάλ - πηγή

Ο Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal) είναι ένας από τους πιο διάσημους μαθηματικούς που έχουν υπάρξει ποτέ. Όντας παιδί θαύμα, δημιούργησε υπολογιστικές μηχανές ενώ ήταν ακόμα στην εφηβεία του. Αλλά κατά την αναζήτηση του μυστικού της αέναης κίνησης δημιούργησε αυτό που για πολλούς είναι το πρωτότυπο γι' αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως τον τροχό της ρουλέτας. Το μοντέλο του Πασκάλ ήταν πρωτόγονο σε σχέση με τον τελικό σχεδιασμό, ο οποίος ήρθε περίπου μετά από έναν αιώνα.

Εκτός από μερικές αλλαγές (τα χρώματα για το 0 και το 00) ο τροχός της ρουλέτας ήταν έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα από το 1790. Τον 19ο αιώνα το παιχνίδι έγινε πραγματικά δημοφιλές και εκτός Γαλλίας, στην υπόλοιπη Ευρώπη και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ.

Μια από τις πιο γνωστές μαθηματικές μελέτες του Πασκάλ είναι αυτό που ονομάζουμε "τρίγωνο του Πασκάλ" ή απλούστερα "αριθμητικό τρίγωνο", που ονομάστηκε προς τιμήν του μαθηματικού στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, παρόλο που άλλοι μαθηματικοί το είχαν μελετήσει αιώνες πριν στην Ινδία, την Περσία, την Κίνα και την Ιταλία - πηγή

Στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, η γαλλική γλώσσα μιλιούνταν ευρέως, γι' αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τα μπαρ της Νέας Ορλεάνης γέμισαν με ρουλέτες. Από εκεί, εξαπλώθηκε στο Μισισίπι και στα ατμόπλοια, ενώ με τον ερχομό του παιχνιδιού στο Λας Βέγκας, στη δεκαετία του 1940 και του '50, η Αμερική έγινε το νέο σπίτι της ρουλέτας.

Για την ιστορία, ο Πασκάλ έζησε μια ζωή φτώχειας και πέθανε στο Παρίσι μόλις δύο μήνες μετά τα 39α γενέθλιά του, το 1662

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου