Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 31, 2024

Όλοι οι διαφορετικοί πίνακες Ouija που ίσως να μην ξέρατε ότι υπάρχουν

 


Πρόσφατα έτυχε να δω μια ταινία που είχε να κάνει με έναν πίνακα Ouija, γνωστό και ως "πίνακας των πνευμάτων". Εσείς, ίσως να έχετε δει τον Εξορκιστή, όπου κάνει την εμφάνισή του ένας τέτοιος πίνακας.



Πρόκειται για έναν επίπεδο πίνακα με τα γράμματα της αλφαβήτου, τους αριθμούς 0 έως 9, τις λέξεις "ναι", "όχι", "γεια" και "αντίο" που συνοδεύονται από άλλες διάφορες λέξεις και σχήματα. Το κύριο εργαλείο χρήσης του είναι ένα ειδικό πλακίδιο, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό ποτηράκι. Όσοι χρησιμοποιούν αυτόν πίνακα -υποτίθεται ότι- επικαλούνται κάποιο πνεύμα και το πλακίδιο, πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα δάχτυλα των ατόμων που συμμετέχουν στην επίκληση, μετακινείται στα αντίστοιχα γράμματα και σχηματίζει απαντήσεις.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες διαφορετικοί πίνακες. Βέβαια, δεν είναι όλοι πίνακες Ouija.

Δείτε, μέσω του Museum of Talking Boards, έναν συναρπαστικό εικονικό χώρο αφιερωμένο στην ξεχασμένη τέχνη του πίνακα, διάφορους τέτοιους.

1944

"Παρά τη δημοφιλή εμφάνισή τους, οι περισσότεροι talking boards χρησιμοποιήθηκαν μια-δύο φορές, μπήκαν σε κάποιο ράφι και τελικά πετάχτηκαν", όπως λέει το online μουσείο, το οποίο τεκμηριώνει και ερευνά εκατοντάδες ιστορικούς και σύγχρονους πίνακες που βρίσκει σε αντίκες, υπαίθριες αγορές, στο eBay και σε καταστήματα δημοπρασιών. Ο vintage σχεδιασμός, η τυπογραφία και ο συμβολισμός είναι τόσο συναρπαστικοί όσο η ιστορία πίσω από την εξέλιξη τους.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή την ιστορία, αλλά υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Μουσείο.

Το πρώτο μαζικό παιχνίδι Ouija όπως το γνωρίζουμε, επινοήθηκε το 1890 ως απόκριση στο πνευματιστικό κίνημα των ΗΠΑ των 19ου αιώνα, όταν η μεσαία και ανώτερη τάξη άρχισε ουσιαστικά να επικοινωνεί με νεκρούς συγγενείς και πνεύματα στον ελεύθερο χρόνο τους, συνήθως με τη βοήθεια κάποιας γυναίκας ενδιάμεσου (μέντιουμ).

Αριστερά: 1995/ Δεξιά: 1919

Τα πνευματικά μέσα, συνήθως εκκεντρικά άτομα (ή αλλιώς, η "τρελή" κυρία που ζει στο σπίτι στο τέλος του δρόμου) είχαν τις δικές τους παραλλαγές αλφαριθμητικών πινάκων με περιστρεφόμενους δείκτες που αργότερα θα εμπνεύσουν τους πρώτους εμπορικούς πίνακες.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση στον υπερφυσικό κόσμο, μπορούμε να πάμε ακόμα πιο πίσω από αυτό, καθώς τέτοια φαινόμενα υπήρχαν από τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν κάποιος Έλληνας μελετητής κατέγραψε την εκτέλεση δύο ατόμων που είχαν ασκήσει μαντεία με τη χρήση ενός εκκρεμούς και ενός δίσκου με το αλφάβητο πάνω του για να καταγράψει το τι λέγονταν.


Όσοι έφτιαχναν πίνακες Ouija προσπάθησαν να τον κυκλοφορήσει στην αγορά, για πολλά χρόνια, με την ιστορία ότι προέρχονται από την αιγυπτιακή αρχαιότητα. Μάλιστα, ένας από τους ιδιοκτήτες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ισχυρίστηκε ότι όταν ζήτησε από κάποιο πνεύμα να του πει ένα όνομα για τον πίνακα, αυτό του "Ouija", το οποίο σήμαινε στα αρχαία αιγυπτιακά "καλή τύχη".

1944

1943

1919

1880


1893

Μια διαφορετική θεωρία αναφέρει ότι το όνομα προέρχεται από τη γαλλική και τη γερμανική λέξη για το "ναι", "Oui" και "Ja". Η ιστορία για το ποιος δικαιούται να αναφέρεται ως αυτός που παρήγαγε τον πίνακα ποικίλει όλα αυτά τα χρόνια. Πολλοί από τους παλαιότερους ιδιοκτήτες ευρεσιτεχνιών ισχυρίστηκαν ότι αυτοί ήταν ο εφευρέτης ή ο δημιουργός του πίνακα. Ένας από τους παλαιότερους γνωστούς κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Ouija ήταν ο Elijah Bond ο οποίος αργότερα είχε την ιδέα να βάλει και σβάστικες στον πίνακα -πριν βέβαια συνδεθεί το εν λόγω σύμβολο του με τους Ναζί.

Αλλά αυτός που μίσθωσε τα δικαιώματα κατασκευής του πίνακα Ouija και ο οποίος θα γίνει αργότερα γνωστός ως ο "πατέρας του πίνακα" ήταν ο William Fuld, ένας επιθεωρητής των τελωνείων των ΗΠΑ, ο οποίος πούλησε εκατομμύρια τέτοιους ως παιδικά παιχνίδια.

2005

Μάλιστα, έφτιαξε ένα εργοστάσιο όπως του υπαγόρευσε ο πίνακας. Το 1927 όμως, ο Fuld έπεσε από την οροφή του εργοστασίου και σκοτώθηκε. Εκείνη την ώρα, επέβλεπε την αντικατάστασης ενός ιστού σημαίας όταν το μέρος που στηριζόταν κατέρρευσε.

Τα παιδιά του Fuld ανέλαβαν την επιχείρηση μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν αποσύρθηκαν και την πώλησαν στους Parker Brothers, την μετέπειτα Hasbro, η οποία κατέχει ακόμη και σήμερα τον πίνακα.

1998

2010

1944

Αυτά αναφέρει η ιστορία.

Είναι όμως ο πίνακας αληθινός;

Προφανώς και όχι.

Η κίνηση του πλακιδίου -ή του ποτηριού- εξηγείται επιστημονικά, έπειτα από πολλά πειράματα που έχουν γίνει, στην άθελη μυϊκή κίνηση των "παικτών", που εντάσσεται στο φαινόμενο της υποσυνείδητης ιδεοκινητικής απόκρισης (ideomotor phenomenon, ideomotor response, idiomotion). Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακούσια κίνηση, όπου η σκέψη προηγείται της κίνησης και υποσυνείδητα απαντά στην ερώτησή μας. Στην πράξη, οι "παίκτες" δεν συνειδητοποιούν και δεν έχουν καμία αίσθηση ότι το μετακινούν.

1920

Για ακόμη μια φορά λοιπόν, η επιστήμη χαλάει και πάλι το πάρτι!

Όλοι οι πίνακες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου