Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 06, 2024

Όταν πασίγνωστοι Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί πόζαραν ως μοντέλα σε παλιές διαφημίσεις

 


Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Οι διαφημίσεις δεν είναι το τελευταίο που κοιτάς, ξεφυλλίζοντας παλαιά περιοδικά. Μάλλον είναι το πρώτο, επειδή είναι εντυπωσιακές, πολύχρωμες συνήθως, προβάλλοντας ποικίλα προϊόντα, επιχειρώντας πολλές φορές να «τραβήξουν» το αναγνωστικό κοινό, μέσω των επώνυμων μοντέλων τους. Επώνυμων; Αυτό το τελευταίο χρειάζεται κάποια διευκρίνιση...

Οπωσδήποτε η Κορίνα Τσοπέη ήταν πασίγνωστη το 1967, όταν φωτογραφιζόταν για διαφημίσεις, ενώ δεν συζητάμε καν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, όμως πολλά από τα υπόλοιπα πρόσωπα ήταν ανερχόμενα, την εποχή που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες φωτογραφήσεις.

Συνήθως η ενασχόληση με την διαφήμιση ήταν κάτι παράλληλο με τον κινηματογράφο ή το θέατρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφημιστές επιχειρούσαν να «εκμεταλλευθούν» ένα συγκυριακό γεγονός, την ανάδειξη ενός κοριτσιού σε «Σταρ Ελλάς» ας πούμε (βλέπε την περίπτωση της 17χρονης Γωγώς Ατζολετάκη) ή ένα ελκυστικό πρόσωπο-σώμα από την αλλοδαπή (με άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά δηλαδή), που σχετιζόταν με τον κινηματογράφο μας, όπως την Anne Lonnberg ή τον Bob Behling.

Άλλοτε, πάλι, αρκούσε και μόνο να έχεις εμφάνιση... φοιτητή (όπως ο σχεδόν άγνωστος 20χρονος Γιώργος Κιμούλης του 1976), προκειμένου να διαφημίσεις βιβλία.

ΚΟΡΙΝΑ ΤΣΟΠΕΗ

r
Ως «Μις Υφήλιος 1964» η Κορίνα Τσοπέη, μετά τα μέσα του ’60, είχε όλο τον κόσμο στα πόδια της, τα οποία φρόντιζε να ντύνει με κάλτσες Berkshire – κάνοντας απανωτές διαφημίσεις τον Μάρτιο του 1966. Αν και στην Ελλάδα θα την θυμόμαστε πάντα ως την κινηματογραφική σύζυγο του πιλότου Κώστα Πρέκα στην ταινία «Ψυχή και Σάρκα (Εσύ κι Εγώ)» (1974) του Ερρίκου Ανδρέου, η Τσοπέη θα εμφανιζόταν επίσης σε αμερικάνικα σίριαλ («Χαμένοι στο Διάστημα») και ταινίες, όπως την “A Man Called Horse” (1970) του Elliot Silverstein.

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ




Στις μεγάλες δόξες της στις αρχές του 1967, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν πια ένα πρόσωπο που μονοπωλούσε την καλλιτεχνική και κοινωνική-κοσμική επικαιρότητα. Με μεγάλες επιτυχίες στο θέατρο και τον κινηματογράφο και μ’ έναν γάμο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), που εξακολουθούσε, δύο χρόνια μετά, να απασχολεί έντονα τα μίντια της εποχής, η Βουγιουκλάκη ήταν οπωσδήποτε το «σίγουρο χαρτί» για οτιδήποτε και να διαφήμιζε (εδώ το σαπούνι LUX).

ANNE LONNBERG





H Καλιφορνέζα Ανν Λόμπεργκ είχε έρθει ως τουρίστρια στην Ελλάδα. Την ανακάλυψε ο Θόδωρος Ρουμπάνης τυχαία στο Σύνταγμα, έπαιξε για πρώτη φορά σε ταινία μαζί του, ενώ το 1968 θα πρωταγωνιστούσε σε δύο ταινίες που αγαπήθηκαν πολύ, τα «Κορίτσια στον Ήλιο» και το «Ραντεβού με μια Άγνωστη» (και οι δύο σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη). Στην συγκεκριμένη διαφήμιση, από τον Νοέμβριο του 1968, φωτογραφίζεται για τον καφέ BRAVO.

ΜΠΕΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ





Το 1971 ήταν η χρονιά της Μπέτυς Λιβανού, καθώς μέσω των τεσσάρων ταινιών στις οποίες θα πρωταγωνιστούσε θα την μάθαινε όλος ο κόσμος. Λέμε για τα φιλμ: «Οι Αμαρτωλοί» (σκ. Γιάννης Δαλιανίδης), «Κατάχρησις Εξουσίας» (σκ. Σταύρος Τσιώλης), «Ζητείται Επειγόντως Γαμπρός» (σκ. Αλέκος Σακελλάριος) και «Ο Επαναστάτης Ποπολάρος» (σκ. Γιάννης Δαλιανίδης). Την ίδια εποχή εμφανίζεται και στην τηλεόραση σε «τηλεοπτικό παιχνίδι» του Νίκου Μαστοράκη, ενώ ντύνεται σαν καουμπόισσα για να διαφημίσει τα τσιγάρα OSCAR (Μάρτιος 1971).

ΓΩΓΩ ΑΤΖΟΛΕΤΑΚΗ




Αμέσως μετά τα καλλιστεία του Ιουνίου 1971 και την στέψη της ως «Σταρ Ελλάς», η Γωγώ Ατζολετάκη διαφημίζει την αμερικάνικη λακ MISS BRECK. Λίγο αργότερα θα έρχονταν και οι πρώτες ταινίες, τα πρώτα θεατρικά έργα, οι εμφανίσεις της σε εκπομπές και σίριαλ της τηλεόρασης κ.λπ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ





Ο ηθοποιός Βαγγέλης Τραϊφόρος (1940-2007) ήταν ένας από τους πιο πειστικούς «σκληρούς» (όταν έκανε τον σκληρό) του ελληνικού κινηματογράφου. Είχε παίξει και σε κωμωδίες ο Τραϊφόρος, όπως και σε τηλεοπτικά σίριαλ, ενώ στα έιτις πρωταγωνιστούσε στις χριστιανικές ταινίες του Μάριου Ρετσίλα. Ήταν επίσης ανιψιός του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο. Εδώ δέχεται τις περιποιήσεις του κουρέα του, διαφημίζοντας την κρέμα ξυρίσματος Colgate (Σεπτέμβριος 1973).

BOB BEHLING





Ηθοποιός και συνάμα μοντέλο ήταν ο Bob Behling, ένας Αμερικανός που βρέθηκε τουρίστας πιθανώς στην Ελλάδα των αρχών του ’70, συμμετέχοντας σε κάμποσες ταινίες – ανάμεσά τους το πασίγνωστο πια “Island of Death” (1976) του Νίκου Μαστοράκη και «Το Αγκίστρι» (1976) του Ερρίκου Ανδρέου. Από τον Ιούνιο του 1976 είναι και η συγκεκριμένη διαφήμιση, στην οποία ο Bob Behling φοράει πουκάμισα των καταστημάτων Αφοί Λαμπρόπουλοι.
ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ



Το 1976 η Μιμή Ντενίση ήταν αρκετά γνωστή – όχι από το θέατρο και τον κινηματογράφο, παρότι είχε κάνει μια-δυο εμφανίσεις, αλλά από την τηλεόραση, καθώς πρωταγωνιστούσε στην σειρά της Υ.ΕΝ.Ε.Δ. «Γιούγκερμαν» (από το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη). Εκείνη την εποχή (Οκτώβριος ’76) εμφανίζεται και ως μοντέλο, παρουσιάζοντας φορέματα από ύφασμα trevira, συνεργαζόμενη με τον οίκο του Ντίμη Κρίτσα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ




Σχεδόν άγνωστος ήταν ο 20χρονος Γιώργος Κιμούλης το 1976. Παρά ταύτα εδώ τον βλέπουμε να «πρωταγωνιστεί» σε μια διαφήμιση βιβλίων «Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων» των εκδόσεων Ι. Ζαχαρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου