Το Cameron Corner Marker
Η αλλαγή του χρόνου είναι ένα γεγονός που το παρακολουθεί ανυπόμονα πολύς κόσμος. Πολλοί δέ είναι αυτοί που θα ήθελαν να το γιορτάζουν ξανά και ξανά. Κάτι τέτοιο, είναι δυνατό να γίνει, σε ορισμένα σημεία στον κόσμο. Για την ακρίβεια, μπορεί κανείς να γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου τρεις φορές σε περισσότερα από 20 σημεία σε όλο τον κόσμο, εκεί δηλαδή που συναντώνται τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας.
Ο Quirico Filopanti - πηγή
Το 1858, ο Ιταλός μαθηματικός Quirico Filopanti πρότεινε στο βιβλίο του Miranda ότι ο κόσμος μας πρέπει να διαιρεθεί σε 24 διαφορετικές περιοχές κατά των μεσημβρινών και η κάθε μια να διαφέρει από την άλλη κατά μια ώρα. Τελικά προέκυψαν 39 διαφορετικές ζώνες ώρας, με διάφορες τροποποιήσεις από μερικές χώρες ώστε η αλλαγή να ακολουθεί τα σύνορά τους. Αν βάλουμε και τις αλλαγές από θερινή σε χειμερινή ώρα, τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα...
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα ζωνών ώρας είναι η Αυστραλία, η οποία -φυσιολογικά- έχει τρεις ζώνες. Όμως, κατά την θερινή ώρα, οι τρεις ζώνες γίνονται πέντε καθώς η Νέα Νότια Ουαλία και η Νότια Αυστραλία αλλάζουν τα ρολόγια τους. Αυτό δημιουργεί τρία διαφορετικά σημεία - το Suveyor Generals Corner, το Poeppel Corner και το Cameron Corner- όπου αν κάποιος βρίσκεται εκεί βρίσκεται σε τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας ταυτόχρονα. Το Cameron Corner είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Μάλιστα την 31 Δεκεμβρίου του 1999 στο σημείο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες για να γιορτάσουν την αλλαγή της χιλιετίας.
Η Αυστραλία όμως δεν είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορεί κανείς να μετακινηθεί μπρος-πίσω στο χρόνο. Ένα άλλο σημείο είναι το Treriksrøysa (Στήλη Τριεθνές) που σηματοδοτεί τα σύνορα της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Ρωσίας. Παρόλο που η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν διαφορά μία ώρα, η Ρωσία, το χειμώνα, θέτει τα ρολόγια μπροστά τρεις ώρες.
Πολλά από τα άλλα μέρη όπου συγκλίνουν οι ζώνες ώρας είναι κατά μήκος των συνόρων της Κίνας, όπου θεωρητικά καλύπτονται πέντε ζώνες ώρας. Ορισμένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, έχουν πρόσφατα προσαρμόσει την τοπική ώρα τους, καθιστώντας τα σύνορα των τριών χρονικών ζωνών παρωχημένα. Η χώρα ήταν μισή ώρα μακριά από τους γείτονες, την της Κολομβίας και την Βραζιλία, από τα τέλη του 2007. Το 2016 όμως αυτό άλλαξε θέτοντας τη Βενεζουέλα στην ίδια ζώνη ώρας με τη Βραζιλία.
Ας ρίξουμε μια ματιά και σε μερικά ακόμη σημεία με τρεις ζώνες ώρας.
Σύνορα Λιθουανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας
Σύνορα Νοτίου Σουδάν, Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό
Σύνορα Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν
Σύνορα Νεπάλ, Ινδίας και Θιβέτ
Ανατολική Σιβηρία
Αν βέβαια θέλετε να το τερματίσετε, υπάρχει και ο Νότιος Πόλος, όπου συγκλίνουν όλες οι ζώνες. Ορισμένα μέρη δεν έχουν μόνιμη ζώνη ώρας, ενώ άλλες περιοχές χρησιμοποιούν τη ζώνη της πλησιέστερης στεριάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου