Ο Φρανκ Κάμενι (Frank Kameny) ήταν αμερικανός αστρονόμος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των
ομοφυλόφιλων. Θεωρείται μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του αμερικανικού κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.Ο Φράνκλιν Έντουαρντ Κάμενι γεννήθηκε στο Κουΐνς της Νέας Υόρκης, στις 21 Μαΐου 1925. Προικισμένος με πολλά χαρίσματα από νεαρή ηλικία, έγινε δεκτός στα 15 του στο Κολέγιο Κουΐνς για να σπουδάσει φυσική. Στρατεύτηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την επιστροφή του στην πατρίδα συνέχισε τις σπουδές του κι έλαβε μάστερ (1949) και διδακτορικό (1956) στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
O Φρανκ Κάμενι (στο κέντρο) σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων (Ουάσινγκτον, 1970)
Δίδαξε για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν και το 1957 προσλήφθηκε ως αστρονόμος στη Γεωγραφική Υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, απολύθηκε βάσει ενός νόμου που απαγόρευε στα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ να εργάζονται στο δημόσιο.
Ο Κάμενι μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το 1961 προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η απόρριψη της προσφυγής του τον χαλύβδωσε και ξεκίνησε από τότε έναν αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, που κράτησε σε όλη του τη ζωή.
Χρόνια πριν από τις ταραχές στο Στόουνγουολ, δημιούργησε μία από τις πρώτες οργανώσεις στις ΗΠΑ για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 αμφισβήτησε με επιτυχία την ταξινόμηση της ομοφυλοφιλίας από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ως ψυχικής διαταραχής και με τους διαρκείς αγώνες του προκάλεσε την άρση της απαγόρευσης διορισμού ομοφυλόφιλων στο αμερικανικό δημόσιο.
Το 2009, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, έλαβε την επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προ πεντηκονταετίας απόλυσή του από το δημόσιο. Τον Ιούνιο του 2010, για να τιμήσει τη δράση του, η δημοτική αρχή της Ουάσινγκτον έδωσε το όνομά του σ’ ένα δρόμο της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Ο Φρανκ Κάμενι έφυγε από τη ζωή στις 11 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 86 ετών. Σήμερα αναγνωρίζεται ως «ο πατέρας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου