Η παράδοση στη νότια Πολωνία είναι ένα μείγμα Χριστιανού, μύθων, λαογραφίας και παγανιστικών πεποιθήσεων. Προσθέστε ορισμένες απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και μια μάχη μεταξύ του Θεού και του Διαβόλου, και έχουμε έναν σαγηνευτικό μύθο που περιλαμβάνει ένα καμπαναριό στο μικρό χωριό Koniówka.
Το χωριό βρίσκεται στα νότια υψίπεδα της Πολωνίας γνωστά ως "Podhale". Κάπου και στον κεντρικό δρόμο του χωριού, υπάρχει ένας ξύλινος πύργος με βωμό και ιερό. Στην κορυφή του υπάρχει μια ιερή καμπάνα που χτυπάει για να αποκρούσει τα απαίσια Płanetnicy, τους δαίμονες των νεφών.
Ο μύθος έχει σλαβική προέλευση και αναφέρει ότι κάποια στιγμή ο Θεός και ο Διάβολος διαγωνιζόντουσαν στο ρίξιμο πετρών. Όταν ο Θεός έριξε τις πέτρες του, τρεις στη σειρά, εκεί που έπεφταν οι πέτρες στο έδαφος δημιουργούνταν άγγελοι, αλλά όταν το έκανε ο διάβολος, το μόνο που κατάφερνε ήταν να σπάσει η πέτρα. Ο διάβολος προσπάθησε ξανά και αυτή τη φορά η πέτρα δημιούργησε τους Płanetnicy.
Ο διάβολος έγινε έξαλλος που δημιούργησε τόσο όμορφους αγγέλους, αλλά ο Θεός λυπήθηκε αυτά τα πλάσματα. Αντί να τα καταδικάσει στην κόλαση, τα άφησε να κυκλοφορούν στους ουρανούς και τους έδωσε τη δυνατότητα να ελέγχουν τον καιρό. Οι άγγελοι αυτοί έτρωγαν καπνό, άναβαν φωτιές και έριχναν κεραυνούς. Όταν κατέβαιναν στη γη για να σπείρουν τον πανικό, για να ανέβουν ξανά στον ουρανό, έπρεπε να αναρριχηθούν σε κάποιο ουράνιο τόξο.
Οι Płanetnicy ήταν εντελώς απρόβλεπτοι και δύσκολο να τους ευχαριστήσει κανείς. Έτσι, για αποφύγουν τις σκανταλιές τους, οι πόλεις και τα χωριά θα έπρεπε να φτιάξουν ψηλούς πύργους. Όταν θα πλησίαζε μια καταιγίδα, η καμπάνα του πύργου θα χτυπούσε δυνατά, σε μια προσπάθεια να διώξει τους δαίμονες των νεφών.
Ο παλιός πύργος πριν την φωτιά - φωτογραφία
Το πρώτο καμπαναριό στο χωριό Koniówka χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν, αλλά το 2008 κάηκε, από πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεριά -ο βωμός ήταν αφύλακτος. Η θερμότητα της φωτιάς, που την ακολούθησε μια ψυχρή βροχή, έκανε το καυτό μέταλλο της καμπάνας να ραγίσει, καθιστώντας το άχρηστο. Οι χωρικοί έχτισαν ξανά τον πύργο, κάνοντας ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο του πρώτου και πρόσθεσαν την λατινική έκφραση "Fulga frange", ο Καταστροφέας των Αστραπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου