Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 24, 2022

Τα παράξενα πουλιά Γκάνετ έχουν κάτι να μας διδάξουν για την αγάπη

Μην ρωτήσετε πώς τα λένε στα ελληνικά. Δεν κατόρθωσα να το βρω. Ας μείνουμε λοιπόν στη διεθνή τους ονομασία που είναι Γκάνετ. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι το πιο σημαντικό αυτό.

Τα πουλιά στις φωτογραφίες, λοιπόν, είναι βόρεια Γκάνετ, διότι προφανώς υπάρχουν και άλλα υποείδη, τα νότια φαντάζομαι.


Τα βόρεια Γκάνετ ζουν πολλά μαζί σε διάφορα μέρη, όπως στο νησί Μποναβεντίρ, στο νοτιοανατολικό Καναδά και -όπως θεωρητικά και οι άνθρωποι- αγαπούν πολύ δύο πράγματα: Το σπίτι τους και την οικογένειά τους.

 Τα Γκάνετ είναι πάρα πολύ αφοσιωμένοι γονείς και πάρα πολύ πιστοί σύντροφοι. Πιο πιστοί από μας σαφέστατα.


Τόσο πιστοί που μετά από τα ατελείωτα αποδημητικά τους ταξίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ατλαντικού Ωκεανού, επιστρέφουν κάθε χρόνο για λίγους μήνες στο συγκεκριμένο νησί για να βρουν το συγκεκριμένο τους σύντροφο, να βρεθούν ερωτικά μόνο μαζί του στη δική τους συγκεκριμένη φωλιά και να μεγαλώσουν ακολούθως παρέα μια νέα γενιά. Και ο κύκλος επαναλαμβάνεται όσο ζουν. Πάντα στο ίδιο μέρος, με το ίδιο πουλί.


«Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις»

Πέρα από τον αγώνα που δίνουν, όπως και πολλά άλλα είδη, για να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, τα Γκάνετ έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες που τα παρατηρούν με τη σχεδόν εμμονική μονογαμία τους.


Παρότι περνούν πάνω από το μισό χρόνο χώρια (ή ίσως και ακριβώς γι αυτό), τα ζευγάρια Γκάνετ σε ποσοστό πάνω από 70% παραμένουν σε όλη τους τη ζωή πιστά σε ένα ταίρι, που στον κόσμο των πουλιών σημαίνει ότι για όλη τους την αναπαραγωγική ζωή ζευγαρώνουν μόνο μαζί του για να κάνουν μικρά πουλάκια.



Μόλις 20% των Γκάνετ είναι διαζευγμένα, δηλαδή έχουν βρει νέους μόνιμους συντρόφους και το 9% είναι σε κατάσταση χηρείας. Μην ρωτήσετε τώρα γιατί χωρίζουν, έχουν τα δικά τους. Πάντως όχι για λόγους απιστίας.


@AP Photo/Carolyn Kaster

Διότι το πλέον εντυπωσιακό για μας τους ανθρώπους είναι ότι από τον κόσμο των Γκάνετ απουσιάζει πλήρως η εξωσυζυγική δραστηριότητα.

Παντρέψου ένα Γκάνετ και δεν θα σε απατήσει ποτέ. Εγγυημένα.
Το μυστικό της μονογαμίας

Επειδή, λοιπόν, ως άνθρωποι είναι λογικό να στεκόμαστε με ένα κάποιο δέος απέναντι σε αυτήν την απόλυτη ερωτική πίστη, όπως όλοι στέκονται με δέος απέναντι σε κάτι που οι ίδιοι θεωρούν σχεδόν αδύνατο να συμβεί, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη συμπεριφορά των Γκάνετ, μπας και μάθουμε και τίποτα.


Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η πίστη αυτή δεν οφείλεται τόσο στην ερωτική διάθεση προς τον/την σύντροφο, όσο στην απόλυτη σύνδεση που έχουν τα Γκάνετ με τον τόπο τους, τη φωλιά τους, το σπίτι τους εν τέλει.

Η ανάγκη του Γκάνετ είναι να επιστρέψει στο ίδιο σημείο ξανά και ξανά· είναι πολύ κτητικό με το σπίτι του και γίνεται πολύ επιθετικό όταν κάποιο άλλο πουλί το πλησιάζει. Ακόμη και ο γείτονας της διπλανής φωλιάς δεν είναι ευπρόσδεκτος, πιστά τα Γκάνετ αλλά όχι πολύ φιλόξενα.

Εάν υπάρξει εισβολέας, συχνά ακολουθεί μάχη μέχρι το θάνατο.


Όταν δύο Γκάνετ, συνεπώς, επιλέξουν το ίδιο σπίτι, έχουν δεθεί μαζί του και μεταξύ τους για πάντα. Και αδιαπραγμάτευτα.

@AP Photo/Carolyn Kaster
Ο ορισμός της συνεπιμέλειας

Στα Γκάνετ δεν υπάρχουν πολλές συζητήσεις για το μεγάλωμα των παιδιών: Οι δύο γονείς καθένας με τη σειρά του πηγαίνουν στη θάλασσα και φέρνουν ψάρια για να ταΐσουν τα μικρά.

Το κάνουν δε με τόσο επιμέλεια και προσήλωση που πριν φτάσει η ώρα για τη χειμερινή αποδημία στο νότο, τα μικρά είναι ήδη πιο ανεπτυγμένα και παχουλά και από τους ίδιους τους γονείς τους. Ο στόχος είναι να μπορέσουν με αυτό το πλεόνασμα λίπους να ταξιδέψουν στα νότια.


Τα νεαρά Γκάνετ δεν παρτάρουν πολύ. Γενικά οι γονείς τους τα κρατάνε στη φωλιά, καθώς εάν φύγουν από αυτήν κινδυνεύουν να τους επιτεθούν άλλα, ενήλικα πουλιά, ή όπως επιστρέφουν σπίτι ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς τους που ίσως δεν τα αναγνωρίσουν.

Καθώς μεγαλώνουν, τα Γκάνετ αναπτύσσουν έναν πολύ παχύ λαιμό, ο οποίος τα προστατεύει από επιθέσεις άλλων πουλιών.

@AP Photo/Carolyn Kaster

Τα Γκάνετ κρώζουν γενικά, όπως όλα τα πουλιά, αλλά είναι και πολύ «ομιλητικά» με τις κινήσεις του σώματός τους.

Όταν, για παράδειγμα, ένας από τους δύο συζύγους φεύγει για ψάρεμα, σηκώνει το ράμφος προς τον ουρανό, ενημερώνοντας τον άλλον να κάνει μπέιμπι σίτινγκ.

@AP Photo/Carolyn Kaster

Άμα πλησιάσει κάποιος τη φωλιά τους, αρχίζουν να κουνάνε το κεφάλι δεξιά-αριστερά, που σημαίνει «φύγε όπως είσαι».

Ένα Γκάνετ που επιστρέφει στη φωλιά ο/η σύντροφός του το υποδέχεται με ένα επαναλαμβανόμενο χτύπημα του ράμφους, το οποίο πιθανώς σημαίνει «πάλι άργησες».

Μπορεί και όχι. Τα Γκάνετ εξάλλου δεν έχουν λόγους να ζηλεύουν.


Βασίζονται σε κάτι πολύ παραπάνω από τις παρορμήσεις και τους πρόσκαιρους έρωτες και την τύχη. Γι αυτά η αγάπη είναι το σπίτι τους ·και το σπίτι τους είναι η αγάπη.

Είναι ένα εντελώς δικό τους κόνσεπτ.

Ή ίσως και όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου