Τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα είναι πιο πιθανό να βιώσουν βία, κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση, σύμφωνα με τη Unicef.
Η 19η Νοεμβρίου είναι η ημέρα παγκόσμιου αφυπνισμού ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών
Ανδρέας Παναγόπουλος
Δηλαδή, ακόμη μια παγκόσμια επέτειος για να υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Unicef, παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 2,7 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ιδρυματική φροντίδα – και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.
Τα ιδρύματα συχνά χαρακτηρίζονται από εγγενώς επιβλαβείς ρυθμίσεις διαβίωσης..Αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν βία, κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση, σύμφωνα με τη Unicef.
Και εμείς σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε ζωντανή σύνδεση, εμβρόντητοι από τις καταγγελίες για έναν παρασημοφορημένο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο.
Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τα καταγγελλόμενα, αφού οι αρχές θα διερευνήσουν και θα συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία.
Όμως, ήδη, η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» ασελγούσε σε παιδί που διαβιούσε στο Ίδρυμά του.
Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών, για αντιπαιδαγωγικές μεθόδους και πρακτικές, για προσωπικό που δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο και όταν ανοίξουν και άλλα στόματα «..κύριος οίδε».
Όμως, αντί να πέφτουμε από τα σύννεφα καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μόλις πριν λίγο διάστημα η Πορτογαλία συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και την απόπειρα συγκάλυψης για 424 θύματα από Πορτογάλους καθολικούς παράγοντες στην πρώην αποικία της Μοζαμβίκης.
Το σενάριο έχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Παιδιά σε ιδρύματα κακοποιούνται σεξουαλικά από τον «σωτήρα τους –ιερέα».
Γιατί το θύμα είναι ένα αδύναμο πλάσμα. Ζει και αναπνέει σε ένα κλειστό περιβάλλον, χωρίς να γνωρίζει τον έξω κόσμο και αδυνατεί να διαβιώσει εκτός δομής. Έχει εξάρτηση από τη δομή και από τους ισχυρούς της.
Και όταν οι ισχυροί της δομής δεν έχουν μόνο φιλάνθρωπα αισθήματα αλλά έχουν ή αποκτούν νοσηρές επιθυμίες, υποχρεούνται τα παιδιά να υποκύψουν.
Που θα πάνε, πως θα ζήσουν, αν αρνηθούν;
Τι ξέρουν από τον έξω κόσμο;
Που θα ζήσουν;
Πως θα φάνε;
Τα χαμίνια που μπορεί να έχουν διαπράξει και μικροεγκλήματα είναι οι απόκληροι. Οι εξαρτημένοι από τον Μέγα Φιλάνθρωπο.
Και γράφω για χαμίνια γιατί αυτή ήταν η σκηνοθετημένη πρώτη δημόσια αντίδραση του πατέρα Αντώνιου.
Τα ρεπορτάζ ανέδειξαν από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την απόρριψη των καταγγελιών και πιθανά συμφέροντα που κατήγγειλε η πρεσβυτέρα.
Όμως, η συνέντευξη έκρυβε περισσότερα…
Πρώτον, ο πατέρας Αντώνιος που καταγγέλλεται ότι ασελγούσε σε βάρος ενός νεαρού αγοριού είχε δίπλα του την επιτηδευμένα σεμνή πρεσβυτέρα… Ποιος θα πιστέψει ένα χαμίνι όταν η γυναίκα του τον στηρίζει και είναι στο πλευρό του.
Δεύτερον, και οι δύο δήλωσαν αυστηροί με παιδιά που είχαν παραβατικές συμπεριφορές. Οι καταγγελίες προέρχονται από χαμίνια που αντέδρασαν στην ..τιμωρία, δείχνει η επόμενη γραμμή αντεπίθεσης.
Τρίτον, και οι δύο μίλησαν για συγκρούσεις με παιδιά που υπήρξαν λόγω της μη ανοχής παραβατικών συμπεριφορών. Συγκρούσεις που δεν διευκρινίστηκαν παρά τις επίμονες ερωτήσεις του παρουσιαστή για αυτή τη φράση. Μα είναι δυνατόν ένα ίδρυμα, οι επικεφαλής του και οι υπηρετούντες να συγκρούονται με τα παιδιά; Όταν μάλιστα ο επικεφαλής είναι ιερέας; Τουλάχιστον περίεργη η διατύπωση.
Τέταρτον, η πρεσβυτέρα είναι και η πρόεδρος της Κιβωτού. Δηλαδή, οικογενειακή υπόθεση. Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και ποιοι είναι οι άλλοι που διοικούν τις διαφορετικές ΜΚΟ που απαρτίζουν την Κιβωτό.
Μα είναι δυνατόν να μας καταγγέλλουν, εμάς χαμίνια;
Εμάς που δεν έχουμε πάει διακοπές 25 χρόνια;
Που έχουμε δώσει τη ζωή μας για αυτό το θεάρεστο έργο;
Τα χαμίνια; Οι παραβατικοί; Οι εγκληματίες;
Αυτή ήταν η λογική της υπεράσπισης των δύο απέναντι στις καταγγελίες.
Μα φυσικά και τα χαμίνια έχουν δικαιώματα! Γιατί να σιωπήσουν εάν το θεάρεστο έργο μετατράπηκε σε εξουσία, χειραγώγηση, σεξουαλική κακοποίηση;
Άραγε, ποια συμφέροντα έχουν τα παιδιά να βγουν και να καταγγείλουν; Ή αν τους έβαλαν συμφέροντα μήπως υπάρχει κάποιο όφελος οικονομικό που είναι άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και τελικά είναι μπίζνα και όχι φιλανθρωπία;
Μήπως να ψάξουν οι αρχές ποιοι φιλάνθρωποι που έχουν ιδρύματα έχουν κάνει περιουσίες;
Ή μήπως και οι αρχές, υπουργεία, κράτος κλπ βολεύονται από την λειτουργία τέτοιων δομών αφού επιβιώνουν από χορηγίες ιδιωτών και κλείνουν τα μάτια;
Ίσως η Κιβωτός να ξεκίνησε με τη φλόγα της προσφοράς και η επιτυχία της να οδήγησε τους ανθρώπους επικεφαλής στην αλαζονεία και το ακαταδίωκτο. Στην βλασφημία, την Υβρι των αρχαίων Ελλήνων.
Μακάρι να είναι ένας εφιάλτης όλο αυτό και να μην ισχύει τίποτα.
Όμως, οι ευάλωτοι και οι αδύναμοι πρέπει να ξέρουν ότι έχουν βήμα να πουν το πρόβλημά τους και πως στηρίζονται από όλους. Και ειδικά τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.
Η κάθε μορφής εξουσία έχει απέναντι της το δίκιο και την αλήθεια. Και υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο.
Είμαστε δίπλα στα χαμίνια…
ΥΓ: Όσο και αν έψαξα δεν βρήκα στοιχεία, φωτογραφίες από τον πατέρα Αντώνιο με πετραχήλι. Δηλαδή να λειτουργεί σε κάποια εκκλησία, ως ιερέας. Όχι, ότι τα ράσα κάνουν τον παπά, τον άγιο άνθρωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου