Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 08, 2024

Copehill Down: ένα διαφορετικό, αγγλικό χωριό

 


Το Copehill Down βρίσκεται στο Salisbury Plain στην αγγλική κομητεία Γουιλσάιρ. Χτισμένο πάνω σε ένα ανεμοδαρμένο οροπέδιο μοιάζει με ένα ήσυχο και φιλόξενο χώρο. Κοντά του βρίσκεται το Στόουνχεντζ και η περιοχή γύρω του είναι πλούσια σε ιστορία. Ωστόσο, αν κάποιος προσέξει καλύτερα, θα του δημιουργηθεί η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Που είναι οι άνθρωποι; Και τα σπίτια; Η αρχιτεκτονική δεν είναι και τόσο "αγγλικό" στυλ...



Το Copehill Down είναι ένα ήσυχο αγγλικό χωριό με μια διαφορά. Δεν ζει κανείς εκεί. Δεν υπάρχουν παιδιά που να παίζουν στους κήπους των σπιτιών. Δεν υπάρχουν πιστοί να πηγαίνουν την Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Ιούδα. Το χωριό είναι ένα σκηνικό ή, ακριβέστερα, ένα FIBUA -αρκτικόλεξο του Fighting in Built Up Areas, που σημαίνει Πόλεμος σε Κατοικημένες Περιοχές. Η πρόσβαση στο Copehill Down είναι απαγορευμένη.


Το χωριό χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων σε μάχες κοντά σε αστική περιοχή. Το Copehill Down Village (CDV) είναι τμήμα της Urban Operations Wings (UOW) που διοικείται από το Land Warfare Centre (LWC) στην πόλη Warminster. Η ησυχία της περιοχής, συχνά διαταράσσεται από εικόνες και ήχους του πολέμου.


Ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιούδα (τον Θαδδαίο, κατά την Ορθόδοξη εκκλησία) στο κέντρο του χωριού, πήρε το όνομά του από κάποιον με... πολύ βρετανική αίσθηση του χιούμορ. Ως ο προστάτης των απελπισμένων υποθέσεων -αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Γιατί όμως τα σπίτια μοιάζουν σαν να βρίσκεται κάποιος στην κεντρική Ευρώπη;


Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του τόπου. Το Copehill Down κατασκευάστηκε το 1988 έτσι ώστε να μοιάζει με γερμανικό χωριό στην καρδιά της Βαυαρίας. Έτσι, τα στρατεύματα που εκπαιδεύονται εκεί θα ήταν εξοικειωμένα με ένα ρεαλιστικό ευρωπαϊκό σκηνικό.


Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι ο Γκορμπατσόφ είχε ανακοινώσει την Περεστρόικα και ο Ρίγκαν τον είχε καλέσει να γκρεμίσουν το τείχος που τους χώριζε, το ΝΑΤΟ εξακολουθούσε να θεωρεί την Σοβιετική Ένωση ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Πίστευαν, ότι αν οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν κάποια στιγμή, αυτό θα γινόταν μέσω της Γερμανίας.


Ήταν πρωταρχικής σημασίας, τα δυτικοευρωπαϊκά στρατεύματα να μπορέσουν να κρατήσουν το κύμα των σοβιετικών στρατιωτών, αρμάτων μάχης και αεροπλάνων. Αν οποιαδήποτε εισβολή στη Δυτική Γερμανία δεν μπορούσε να αναχαιτιστεί, θα ακολουθούσε η χρήση πυρηνικών πυραύλων. Έτσι, ήταν ζωτικής σημασίας τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να μπορέσουν να κρατήσουν το έδαφος τους και να σταματήσουν την εισβολή χωρίς πυρηνικά μέσα.


Ευτυχώς για τον κόσμο, αυτό το σενάριο δεν έπαιξε ποτέ. Όταν χτίστηκε το Copehill Down, η Πολωνία είδε τον πρώτο μη κομμουνιστή ηγέτη της, απ' όταν τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι άνθρωποι των άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης ανέτρεψαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα και το 1991 το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε οριστικά. Ωστόσο, το Copehill Down παρέμεινε.


Όμως, ο πόλεμος δεν σταματάει ποτέ. Βρετανικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και σε άλλες περιοχές -όπως τα Βαλκάνια- και έτσι το χωριό παρέμεινε ένα σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης. Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα και έχει επεκταθεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα στρατεύματα. Πριν από δέκα χρόνια, χτίστηκε μια παραγκούπολη με εμπορευματοκιβώτια για να μοιάζει με τα θέατρα πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το χωριό χρησιμοποιείται και για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων σε αστικές περιοχές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου