Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 08, 2024

ΑΙ «ξεκλείδωσε» αρχαίο ελληνικό κείμενο που ανήκε στην οικογένεια του Καίσαρα


 Τρεις φοιτητές κέρδισαν χρηματικό βραβείο.


Τρεις φοιτητές κέρδισαν χρηματικό βραβείο αφού χρησιμοποίησαν Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για να διαβάσουν μια περγαμηνή 2.000 ετών που είχε καεί κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μΧ.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το αρχαίο κείμενο δεν ήταν δυνατόν να διαβαστεί ως τώρα, καθώς είχε υποστεί ζημιά στο Ερκολάνο κατά την ίδια έκρηξη που κατέστρεψε την Πομπηία. Θεωρείται πως ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και ασχολείται με θέματα μουσικής και φαγητού.

Ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει το εν λόγω επίτευγμα «επανάσταση» στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Μελετητές θεωρούν πως το ύφος γραφής είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου, ο οποίος ακολουθούσε τις διδαχές του Επίκουρου και μπορεί να ήταν στο Ερκολάνο.


Κατά τον 18ο αιώνα εκατοντάδες περγαμηνές/ πάπυροι βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη μιας πολυτελούς βίλας στην πόλη- η μοναδική βιβλιοθήκη τέτοιου είδους, με κείμενα από τη ρωμαϊκή περίοδο, που έχει ανακαλυφθεί. Ωστόσο τα περιεχόμενά τους παρέμεναν αίνιγμα, καθώς ήταν τόσο καμένα που όταν γίνονταν προσπάθειες να ξετυλιχθούν καταστρέφονταν. Αυτό ωστόσο λειτούργησε και προστατευτικά, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν αποτέλεσμα να διατηρηθούν ενώ αλλιώς θα είχαν αποσυντεθεί.


Πέρυσι έλαβε χώρα σημαντική εξέλιξη στον τομέα, όταν ο Dr Μπρεντ Σιλς και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι χρησιμοποίησε υψηλής ανάλυσης CT scans για να εξετάσει τα κείμενα- ωστόσο η μελάνη που είχε χρησιμοποιηθεί δεν διακρινόταν από τον πάπυρο. Ο Σιλς βρήκε επενδυτές για το Vesuvius Challenge, ένα έπαθλο ενός εκατ. δολαρίων για όποιον κατάφερνε να βρει λύση. Ομάδα τριών φοιτητών χρησιμοποίησε ΑΙ για να μπορέσει να διακρίνει το κείμενο μέσω αναγνώρισης μοτίβων.


Η ΑΙ μέχρι τώρα έχει «αποκρυπτογραφήσει» 2.000 ελληνικούς χαρακτήρες γραμμένους σε μια από τις τέσσερις περγαμηνές που σκαναρίστηκαν από την ομάδα του Σιλς- που είναι μόλις 5% του κειμένου. Σε αυτά που έχουν διαβαστεί ο συγγραφέας φαίνεται να εξετάζει τις πηγές της ευχαρίστησης στη ζωή, αναφερόμενος στη μουσική και το φαγητό. Σε ένα σημείο ο Φιλόδημος ρωτά εάν τα πράγματα σε μικρότερες ποσότητες φέρνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου