Το πολύνεκρο επεισόδιο εκτυλίχθηκε προχθές Κυριακή στην πόλη Νουέβο Λαρέδο, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νουέβο Λαρέδο. Σε χωριστή ανακοίνωσή της, ανέφερε πως υπέβαλε καταγγελία στην εισαγγελία εξ ονόματος των θυμάτων και των συγγενών τους.
Έκτο θύμα που επέβαινε στο όχημα διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με τραύματα από σφαίρες.
Το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιον εκπρόσωπό του για να σχολιάσει την καταγγελία.
Η δήμαρχος της Νουέβο Λεόν, η Κάρμεν Λίλια Καντουρόσας, δήλωσε χθες πως οι ένοπλες δυνάμεις, η δικαιοσύνη και η εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων διενεργούν έρευνα για την υπόθεση και συγκεντρώνουν στοιχεία.
Δεν υπήρχαν ανήλικοι μεταξύ των θυμάτων, διευκρίνισε η ίδια.
Το επεισόδιο καταγράφηκε σε περιοχή που σαρώνεται από τη βία συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.
Σημειώθηκε την ώρα που ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, το κόμμα του και οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο δίνουν περισσότερες εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις ως προς την επιβολή της τάξης. Το 2022, το Κογκρέσο του Μεξικού παρέτεινε ως τουλάχιστον το 2028 την εμπλοκή του στρατού σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, συγγενείς των θυμάτων και δημοσιογράφος που έσπευσαν επιτόπου αντιμετωπίστηκαν βίαια από στρατιωτικούς.
«Ο μεξικανικός στρατός είναι εκτός ελέγχου», τόνισε ο Ραϊμούντο Ράμος, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νουέβο Λαρέδο. «Οι εισαγγελείς πρέπει να εξιχνιάσουν τι συνέβη και ο πρόεδρος πρέπει να σταματήσει να προστατεύει» τους στρατιωτικούς που εγκληματούν, πρόσθεσε.
Τον Σεπτέμβριο, το Κογκρέσο ανέθεσε στον στρατό τη διοίκηση της Εθνικής Φρουράς, κάτι που επέκριναν ΜΚΟ και ο ΟΗΕ.
Ο Τάιλερ Ματιάτσε, ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ειδικευμένος στο Μεξικό, τόνισε πως οι θάνατοι των πέντε νέων υπογραμμίζουν πως η πολιτική που ακολουθείται στο Μεξικό για να μειωθεί η εγκληματικότητα κινείται στη λάθος κατεύθυνση.
«Η ανάπτυξη οπλισμένων στρατιωτών στους δρόμους έφερε περισσότερη βία», εξήγησε ο κ. Ματιάτσε.
Από το 2006, όταν κηρύχθηκε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την εμπλοκή του στρατού, στο Μεξικό έχουν καταγραφεί πάνω από 340.000 δολοφονίες, που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις συμμορίες, ενώ άλλοι 100.000 και πλέον άνθρωποι εξαφανίστηκαν, κατά τους επίσημους αριθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου