Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 14, 2023

Γιατί φιλιόμαστε με τα μάτια κλειστά


Υπάρχει μια πειστική θεωρία πίσω από αυτό

 Το φιλί δουλεύει κάπως συγκεκριμένα. Σκύβεις προς το μέρος του άλλου, κλείνεις τα μάτια σου και φιλάς αυτόν ή αυτήν που σου αρέσει. Αλλά μήπως αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κλείνουμε τα μάτια μας;

Τις περισσότερες φορές αν αυτός που φιλάς έχει ανοιχτά τα μάτια, το βρίσκεις παράξενο ή ακόμα και προσβλητικό. Μια μελέτη για την όραση και την απτική αισθητηριακή εμπειρία μπορεί να δώσει μια εύλογη επιστημονική εξήγηση για το γιατί φιλιόμαστε με κλειστά μάτια. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Sandra Murphy και Polly Dalton, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

Με τη μελέτη αυτή δεν αποσκοπούσαν να μάθουν κάτι για τη συμπεριφορά μας γύρω από φιλί, αλλά αντίθετα, απλώς προσπαθούσαν να μάθουν περισσότερα για το πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται την αίσθηση της αφής.


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάθισαν μπροστά σε μια οθόνη όπου αναβόσβηναν κάποια γράμματα, και τους ζητήθηκε να σημειώνουν πότε έβλεπαν το X και το N. Την ίδια στιγμή, θα έπρεπε να πουν αν ένιωθαν μια δόνηση στο αριστερό ή το δεξί τους χέρι. Καθώς η αλληλουχία των γραμμάτων γινόταν πιο μπερδεμένη, τα υποκείμενα ήταν λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν τις δονήσεις. Εάν λαμβάνετε πολλά οπτικά ερεθίσματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι λιγότερο πιθανό να μπορείτε να παρατηρήσετε το άγγιγμα. «Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κλείνουμε τα μάτια μας όταν θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή σε μια άλλη αίσθηση», είπε ο Dalton στην The Independent. «Το κλείσιμο της οπτικής εισόδου αφήνει περισσότερους πνευματικούς πόρους για να εστιάσουμε σε άλλες πτυχές της εμπειρίας μας».

Αυτή η μελέτη δεν είχε ως στόχο να απομυθοποιήσει τους μηχανισμούς πίσω από το φιλί. Ούτε τα ευρήματά της έδωσαν οριστικές απαντήσεις για το γιατί κλείνουμε τα μάτια μας όταν το κάνουμε. Ωστόσο, είναι σίγουρα μια πειστική θεωρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου