Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 25, 2023

Γαλλία: Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομίας – Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα για το ασφαλιστικό και το μεταναστευτικό

Νέα ένταση ξέσπασε σήμερα στο Sainte-Soline, κεντρο-δυτική Γαλλία, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κατασκευή μιας τεράστιας αρδευτικής δεξαμενής και ενώ σε όλη την χώρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και κατά του νόμου περί μετανάστευσης.
 Η συλλογικότητα “Bassines non merci”, το περιβαλλοντικό κίνημα “Les Soulevements de la Terre” και το γαλλικό συνδικάτο “Confederation paysanne” είχαν οργανώσει την διαδήλωση, στον τόπο κατασκευής της δεξαμενής, όπου έσπευσαν 3.000 αστυνομικοί, οπότε γρήγορα ξέσπασαν επεισόδια.


Παράλληλα νέες διαδηλώσεις σημειώνονται σήμερα και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, εναντίον της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και του τρόπου που αυτή υιοθετήθηκε, χωρίς να περάσει από την Βουλή, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για την μεγάλη κινητοποίηση της 28ης Μαρτίου που έχει προκηρυχθεί από την περασμένη εβδομάδα. Οι διαδηλώσεις στις άλλες πόλεις ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές. Οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της CGT να μην μείνουν σπίτια τους μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αλλά να είναι συνέχεια στους δρόμους. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT) έχει ζητήσει από τον κόσμο «να γενικευτεί το κλίμα των κινητοποιήσεων σε όλες τις εταιρείες και τις υπηρεσίες και να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας όλο αυτό το Σαββατοκύριακο».

Στη Βρέστη, οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στις 13.00 τοπική ώρα, μπροστά από το προαύλιο του πανεπιστημίου Segalen. Στο Μονπελιέ, μοιράστηκαν φυλλάδια που καλούσαν σε διαδήλωση στις 14.00 ώρα Γαλλίας, στην Place de la Comédie. «Μπορούμε να κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα να ακουστεί», έγραφαν τα φυλλάδια.

 

Στις 15.00 άρχισε η συγκέντρωση διαδηλωτών στην Νίκαια και στην Ντιζόν. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η Νομαρχία της Côte d’Or με Δελτίο Τύπου έκανε γνωστό ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στη Ντιζόν σήμερα.

 

Αυτές οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό, προστίθενται σε εκείνες κατά του μεταναστευτικού νόμου του Gérald Darmanin, τον οποίον όμως έχει «παγώσει» η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Μακρόν διευκρίνισε πάντως ότι ο νόμος δεν θα ανατραπεί. Θα αναμορφωθεί και θα εφαρμοστεί τμηματικά, στην διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Στο Παρίσι, το Μονπελιέ, τη Λιλ και τη Μασσαλία, εκατοντάδες διαδηλωτές είναι παρόντες για να απαιτήσουν τη νομιμοποίηση των εργαζομένων μεταναστών «χωρίς χαρτιά» και την εγκατάλειψη του νόμου περί μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου