Ζούμε στη χώρα που ο Πορτοσάλτε μπορεί να αποκαλεί "θυσία" τον θάνατο παιδιών στο "κωλοτρένο",
αλλά οι "πρωινατζούδες" δεν πρέπει να μιλούν για κάτι άλλο πέρα απ' το Survivor.Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, αλλά και τις παθογένειες της ελληνικής δημοσιογραφίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά γιατί η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση στην ετήσια κατάταξη του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της τραγωδίας και ενώ ακόμη μετρούσαμε σοκαρισμένοι νεκρούς και αγνοούμενους, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ανέλαβαν την "αποστολή" που χρόνια τώρα φέρνουν εις πέρας, όχι της ενημέρωσης και της κριτικής στα κακώς κείμενα, αλλά του "ξεπλύματος", της εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων, του αποπροσανατολισμού και της καθοδήγησης της κοινής γνώμης μέσω του δημόσιου βήματος που έχουν. Μέχρι και "θυσία που έπρεπε να γίνει" για να βελτιωθούμε, χαρακτηρίστηκαν - ανερυθρίαστα - τα νεκρά παιδιά του "κωλοτρένου" από τον Άρη Πορτοσάλτε, ενώ δεν ήταν ο μόνος που είτε τόσο εξόφθαλμα είτε υπογείως προσπάθησε να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση και προπαγάνδα αντί για ενημέρωση.Δικαίως όλες οι τηλεοπτικές εκπομπές έστρεψαν το βλέμμα και την σκαλέτα τους στο δυστύχημα των Τεμπών, ακόμη κι εκείνες που έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Αλίμονο αν δεν "άγγιζαν" το θέμα μιας εθνικής τραγωδίας, σκεφτείτε πόσο θα "κράζαμε" αν συνέχιζαν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Έτσι, λοιπόν, τόσο κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους, όσο και τις επόμενες μέρες, τα λεγόμενα "πρωινάδικα" ασχολήθηκαν με τα Τέμπη, με τις παρουσιάστριες να εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το συμβάν, να μεταδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις από τις έρευνες, να δίνουν τον λόγο στους συγγενείς που ήθελαν να τοποθετηθούν, αλλά και να ασκούν κριτική στις "άστοχες" δηλώσεις που ακούστηκαν από συναδέλφους τους αλλά και από πολιτικά πρόσωπα.
Μάλιστα, το ξέσπασμα του Αντώνη Κανάκη στους "Ράδιο Αρβύλα" για "παπαγαλάκια, υπαλλήλους κομμάτων και καναλαρχών", αλλά και για "ξεδιάντροπη διαπλοκή μεταξύ συγκεκριμένων δημοσιογράφων και πολιτικών εξουσιών" έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω σχόλια, φέρνοντας ένα ακόμη ξέσπασμα, εκείνο του Ανδρέα Μικρούτσικου στην εκπομπή "Super Katerina" της Κατερίνας Καινούργιου, ο οποίος προχώρησε σε ευθεία επίθεση εναντίον του Άρη Πορτοσάλτε. Λίγο μετά, η παρουσιάστρια κατήγγειλε πως δέχτηκε τηλεφωνική επίπληξη από τον δημοσιογράφο για την κριτική που του ασκήθηκε, συστήνοντάς της "να μην ασχολείται αυτή με αυτά".
Ποιος και με ποιο δικαίωμα ορίζει τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί μια εκπομπή και, μάλιστα, ζητάει και τα ρέστα; Και γιατί να μην δικαιούται η Κατερίνα Καινούργιου και η κάθε Καινούργιου να έχει άποψη και να θίξει την τραγωδία των Τεμπών ή να σχολιάσει τις απαράδεκτες τοποθετήσεις δημοσιογράφων, που ακούγονται δημόσια στην τηλεόραση; Φταίει που η "γραμμή" της δεν ακολουθεί εκείνην του Άρη Πορτοσάλτε; Φταίει που του χαλάει το αφήγημα το οποίο υπηρετεί με τόσο μεγάλο σθένος; Φταίει που κάποιος τόλμησε να αμφισβητήσει τους σκοπούς του; Φταίει που είναι μια όμορφη γυναίκα και παρουσιάζει μια διαφορετικού είδους εκπομπή; (Αλήθεια, θα έκανε προσωπική τηλεφωνική επίπληξη σε έναν άνδρα; Γιατί πήρε την Κανούργιου και όχι τον Μικρούτσικο;). Φταίει που τον εμποδίζουν να δρα ανενόχλητος; Μήπως φταίνε όλα μαζί;
Αντιστοίχως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αφότου υπερασπίστηκε τους "συναγωνιστές" τους και στοχοποίησε ως "συριζαίους" τους υπόλοιπους, επιχείρησε να συγκρίνει το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη με την υπόθεση revenge porn του Στάθη Παναγιωτόπουλου, αλλά και να (συν)καλύψει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, την "είπε" στη Ναταλία Γερμανού, η οποία τόλμησε να του απαντήσει στο Twitter. Δεν είναι η πρώτη φορά που η παρουσιάστρια τοποθετείται σε δημόσια ζητήματα, εκφράζοντας την άποψή της, και είναι τιμή της που επέλεξε για άλλη μια φορά να μην σιωπήσει και να μην προσπεράσει, τονίζοντας πως "ο Υπουργός Μεταφορών οφείλει να ξέρει τα πάντα, για την ασφάλειά μας είναι υπεύθυνος όχι για την ψυχαγωγία μας".
Φυσικά και μπορούν να εκφέρουν άποψη οι παρουσιάστριες των "πρωινάδικων" για τα Τέμπη και για καθετί άλλο αφορά την κοινωνία μας, είτε προσωπικά είτε από τη θέση που έχουν μέσω της εκπομπής τους. Ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας των προγραμμάτων τους δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι άνθρωποι με γνώμη, ούτε και τους στερεί το δικαίωμα να τοποθετηθούν σε δημόσια ζητήματα, πόσω μάλλον σε μια τεράστια τραγωδία όπως αυτή, για την οποία από την πρώτη στιγμή επιχειρείται μία προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών. Όπως ο Πορτοσάλτε ανοίγει το στόμα του και "εκτοξεύει" άθλιες δηλώσεις και επιχειρήματα, έτσι και οι υπόλοιποι/ες δικαιούνται να τοποθετηθούν ή να διαφωνήσουν ή ακόμη και να κρίνουν, φυσικά, όλα όσα συμβαίνουν αλλά και όλα όσα βλέπουμε να "υφαίνονται" τεχνηέντως μπροστά στα μάτια μας. Πολλές φορές, μάλιστα, έχουν αποδείξει ότι χειρίζονται πολύ πιο σωστά και τίμια κάποιες καταστάσεις.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την περίοδο 2020-2021, τα "πρωινάδικα" ήταν εκείνα που πήραν στις πλάτες του ολόκληρο το κίνημα του #MeToo, τη στιγμή που "σοβαρές" ενημερωτικές - ειδησεογραφικές εκπομπές αποσιωπούσαν το θέμα ή έκαναν λόγο για σκηνοθέτες που βρέθηκαν "στο μάτι του κυκλώνα για το… τίποτα". Οι ψυχαγωγικές εκπομπές και οι παρουσιάστριες που βρίσκονταν στο τιμόνι τους, πήραν θέση από τις πρώτες κιόλας μέρες, ενώ και το επόμενο διάστημα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας το θέμα με ανθρωπιά, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και σεβασμό. Εξέφρασαν, σε κάθε ευκαιρία, την διαφωνία τους στα "τέρατα" που κατά καιρούς ακούγαμε, άκουσαν χωρίς "ναι μεν αλλά" τα θύματα, κατέρριψαν τα στερεότυπα των "χαζών, ξανθών, γλαστρών", με τρανό παράδειγμα τη Φαίη Σκορδά.
Πολλοί ενδέχεται να αναρωτηθούν εάν είναι θεμιτό μία εκπομπή να συνδυάζει Τέμπη και Survivor, αφού η βασική θεματολογία των περισσότερων "πρωινάδικων" είναι τα τηλεοπτικά ριάλιτι και οι celebrities, αν δηλαδή μπορούν αυτά να συνυπάρξουν. Η αλήθεια είναι πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο, όπως και ο ίδιος ο τηλεθεατής δεν σημαίνει πως αν ενημερωθεί στην τηλεόραση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, δεν θα κάτσει μετά να δει το Survivor ή δεν θα χαζέψει στα social media ή δεν θα βγει για καφέ. Θα ήταν άκρως υποκριτικό να θεωρήσουμε πως οι πολίτες που διαβάζουν/βλέπουν ειδήσεις, δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο πιο ανάλαφρο και σταματούν την ροή της καθημερινότητάς τους ή παύουν να διασκεδάζουν.
Εξάλλου, δεν είπαμε οι ψυχαγωγικές εκπομπές να αντικαταστήσουν τις ενημερωτικές/ειδησεογραφικές, ούτε και οι παρουσιάστριες να μετατραπούν σε δημοσιογράφους ή ρεπόρτερ. Γι' αυτό και ήταν "φάουλ" από τη Δανάη Μπάρκα να οικειοποιηθεί τον ρόλο αυτόν και να πραγματοποιήσει "οδοιπορικό στα Τέμπη", ακόμη κι αν είχε καλές προθέσεις. Ο καθένας, από τη θέση που κατέχει, μπορεί να αναδείξει, να σχολιάσει, να καταπιαστεί με το θέμα, να εκφράσει την άποψή του, να προσπαθήσει για αλήθεια και δικαιοσύνη, με σεβασμό πάντοτε στα θύματα. Και αν οι δημοσιογράφοι, όπως ο Πορτοσάλτε, αισθάνονται "απειλή" από τις παρουσιάστριες, και ενοχλούνται από τον αντίλογο στον λόγο τους, τότε να φροντίσουν να κάνουν σωστά και τίμια τη δουλειά τους, αλλιώς μόνο εκτίθενται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου