Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 31, 2023

Γιατί οι Άνδρες Πιάνουν Συνέχεια τα Αχαμνά τους;


Λένε ότι δεν έχει να κάνει με το σεξ - άρα γιατί; 

Όλοι έχουμε δει άνδρες να περπατάνε με το ένα χέρι μες στο παντελόνι τους. Aν το Reddit λέει αλήθειες, οι άνδρες πιάνουν το πέος τους 23 με 30 φορές τη μέρα. Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για αυτήν τη συμπεριφορά, τόσο σε εφήβους όσο σε ενήλικες: ενίσχυση της αρρενωπότητας, έγκαυμα από αποτρίχωση με κερί, πολύ σφιχτό παντελόνι – ακόμα και κοινωνικές αντιλήψεις, π.χ. να θέλουν να παίξουν έναν ρόλο. Αλλά γιατί το να περπατάς με το ένα χέρι στο παντελόνι θεωρείται «ανδρικό» και γιατί κάποιοι άνδρες το κάνουν ανερυθρίαστα;

«Η αίσθηση ένταξης είναι σημαντική για την ψυχική υγεία τον ανδρών. Οι άνδρες που το κάνουν νιώθουν ότι ανήκουν σε μια φυλή ανθρώπων που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά, λέει η Jo Ryder, ψυχοθεραπεύτρια από το Δουβλίνο. «Το πέος είναι ισχυρό σύμβολο αρρενωπότητας και όλοι οι άνδρες θέλουν αυτό το κομμάτι να δουλεύει καλά. Αυτό είναι το μήνυμα. Όσοι έρχονται να με δουν έχουν άγχος. Αν βάζεις το χέρι σου στο πέος σου δείχνει ότι έχεις αυτοπεποίθηση ως άνδρας».


Ο Dr Andras Kolto, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο NUI Galway, λέει πως, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το απαλό άγγιγμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη στον εγκέφαλο. Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο που παίζει ρόλο στις κοινωνικές επαφές και ρυθμίζει τη διάθεση. «Έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας» εξηγεί, «για παράδειγμα μειώνει το άγχος».


Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι η ωκυτοκίνη παράγεται όταν μας αγγίζει κάποιος που αγαπάμε, είτε σεξουαλικά είτε όχι. Αλλά συμβαίνει κι όταν αγγίζεις τον εαυτό σου; Αυτό λέει ο Joe, ένας 30χρονος, που όπως όλοι άνδρες με τους οποίους μίλησα, ήθελαν να μιλήσουν ανώνυμα για να μπορούν να είναι ειλικρινείς για τους λόγους που τους αρέσει να πιάνουν τα αχαμνά τους. «Δεν το κάνω ποτέ δημόσια αλλά υπάρχουν άνδρες που το κάνουν», λέει σε μήνυμα στο Instagram. «Το κάνω ασυνείδητα όταν βλέπω ειδήσεις ή μια ταινία. Δεν είναι σεξουαλικό. Είναι χαλαρωτικό».


Η εξήγηση του Joe δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, όπως λέει ο Kolto. «Αν σκεφτούμε ότι έχει να κάνει με τα γεννητικά τους όργανα, υπάρχει ένας σεξουαλικός υπαινιγμός – αλλά η συμπεριφορά συνειδητά δεν έχει σχέση με την ερωτική διέγερση. Μάλλον ελέγχεις μία στα γρήγορα ότι ο “θησαυρός” σου δεν έχει κλαπεί. Ή μπορεί, απλά, να έχεις φαγούρα».

Σύμφωνα με τη Ryder, μια άλλη θεωρία είναι ότι κάποιοι το κάνουν για να έχουν επαφή με την αρρενωπότητά τους. Υπάρχει μια αίσθηση φυλής και το κάνουν μόνο ορισμένες ομάδες.


«Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι αυτή η συμπεριφορά ανακουφίζει αυτόν που την κάνει», λέει o Kolto. «Δεν έχω υπόψη στατιστικές αλλά πιστεύω ότι οι άνδρες αγγίζουν ή παίζουν με τα γεννητικά τους όργανα, παρόλο που οι περισσότεροι το κάνουν όταν είναι μόνοι ή ίσως με αντροπαρέα όπου δεν θα τους κρίνουν».


Ο Joe συμφωνεί ότι είναι ανακουφιστικό –σαν να τρως τα νύχια σου, να πιπιλάς τον αντίχειρά σου ή να καπνίζεις ένα τσιγάρο– εν μέρει συνειδητό κι εν μέρει αυτόματο.


Ο Andras δίνει την εξής συμβουλή: «Στην ψυχοθεραπεία συχνά μαθαίνουμε στους πελάτες που δυσκολεύονται με τέτοιες συνήθειες πώς να αναγνωρίσουν ότι το κάνουν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα να σταματήσεις τέτοια συνήθεια».


Λέει ότι το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί στην τοξική αρρενωπότητα. «Έχει να κάνει με τα ανδρικά γεννητικά όργανα άλλωστε. Κάποιοι άνδρες, ιδίως όσοι νιώθουν ανασφάλεια για τον ανδρισμό τους, ή όσοι νιώθουν πίεση λόγω μη ρεαλιστικών προσδοκιών για το πώς πρέπει να φέρονται ως επαρκώς ανδρικά, μπορεί να έχουν μεγάλο άγχος».


Ο Martin, δημόσιος υπάλληλος 30κάτι ετών, από το Cavan της Ιρλανδίας, δίνει έναν πιο πρακτικό λόγο για τον οποίο έχει το χέρι του του δίπλα στο όσχεό του. «Μπορείς να δέσεις ένα πακετάκι ναρκωτικά από το κορδόνι της φόρμας σου και να το αφήσεις να κρέμεται κοντά στα αρχίδια σου. Οπότε αν σου κάνουν  σωματικό έλεγχο δεν μπορούν να σε αγγίξουν εκεί».

«Αν συνειδητοποιήσεις ότι βάζεις το χέρι σου στο παντελόνι δημόσια ή κάποιος σου την πει, πρώτα απ’ όλα θέλω να σε καθησυχάσω, είναι φυσιολογική ανάγκη – εκτός αν γίνεται εμμονικά», λέει ο Andras. «Δεν είναι ΟΚ να περπατάς δημόσια και να πιάνεις όλη την ώρα τα αχαμνά σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου