Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 16, 2023

Πτήσεις μεγάλων αποστάσεων: Κίνδυνοι που διατρέχει ο οργανισμός μας και πώς θα τους αποφύγουμε

 

Και ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο.
Με την άρση των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης της Covid-19, αρχίσαμε και πάλι να ονειρευόμαστε ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, προκειμένου να φτάσουμε σε έναν προορισμό που βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη, συνήθως προηγείται η πτήση με το αεροπλάνο. Και εύλογα θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πού είναι το κακό σε όλα αυτά.

Κι όμως, στην πραγματικότητα, οι πτήσεις μεγάλης διάρκειας, επιφυλάσσουν για τον οργανισμό μας ορισμένους κινδύνους που δεν διατρέχουμε όταν ταξιδεύουμε σε γειτονικές χώρες, όπου η πτήση διαρκεί από μία έως τέσσερις-πέντε ώρες.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφυδατωθούμε
Η αφυδάτωση αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Καταλαβαίνουμε ότι είμαστε αφυδατωμένοι αν ενόσω ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο αισθανθούμε ξηρότητα στον λαιμό, τη μύτη ή το δέρμα μας. Όσο πιο πολύωρη είναι η πτήση, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα υγρασίας που σημειώνονται στο αεροπλάνο σε σχέση με τα επίπεδα υγρασίας στα οποία έχει συνηθίσει ο οργανισμός μας. Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας προκύπτουν από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που αναπνέουμε μέσα στο αεροπλάνο, αντλείται από το εξωτερικό περιβάλλον. Και όπως είναι γνωστό, στα μεγάλα υψόμετρα, η υγρασία στον αέρα περιορίζεται σημαντικά.

Προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο αφυδάτωσης, φροντίζουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης να πίνουμε άφθονο νερό και φυσικά να αποφύγουμε το αλκοόλ.
Ίσως βιώσουμε πόνους στα αυτιά, τα ιγμόρεια ή το έντερο μας
Καθώς η πίεση του αέρα αλλάζει ανάλογα με το υψόμετρο, το ίδιο συμβαίνει και με το οξυγόνο στο σώμα μας, το οποίο διαστέλλεται όταν το αεροπλάνο απογειώνεται και η πίεση σταδιακά μειώνεται. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα όπως:

•Πόνους στα αυτιά εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στο τύμπανο

•Πονοκεφάλους λόγω του αέρα που έχει παγιδευτεί στα ιγμόρειά μας

•Προβλήματα στο έντερο

Επιπλέον, ίσως αισθανθούμε υπνηλία, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπό αυτές τις συνθήκες το σώμα μας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει αρκετή ποσότητα οξυγόνου.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από συμπτώματα δεν θα μας συντροφεύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, παρά μόνο σε στιγμές όπου το αεροπλάνο ανεβαίνει ή κατεβαίνει, αλλάζοντας υψόμετρο.


Ελλοχεύει ο κίνδυνος θρομβώσεων στο αίμα
Οι θρομβώσεις στο αίμα οφείλονται στην ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν δεν ξεμουδιάζουμε και δεν κινούμαστε τακτικά η πιθανότητα θρομβώσεων αυξάνεται.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν το φαινόμενο είναι:

• Η ηλικία

• Η παχυσαρκία

• Το οικογενειακό ιστορικό

• Ο καρκίνος

• Μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση

• Η εγκυμοσύνη ή η λοχεία

Πέρα από την προσπάθεια να παραμένουμε σε κίνηση, ένα επιπλέον μέτρο που υπόσχεται να μας προφυλάξει από τις θρομβώσεις στην περιοχή των ποδιών είναι οι κάλτσες και τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε στα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών.

Το τζετ λαγκ παραμονεύει
Ως τζετ λαγκ ορίζεται η απώλεια της αίσθησης του χρόνου, η οποία οφείλεται αφενός στη μεγάλη διαφορά της ώρας ανάμεσα σε χώρες εξαιρετικά μακρινές μεταξύ τους και αφετέρου στο γεγονός ότι όσο περισσότερη ώρα βρισκόμαστε στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση μας στην κοσμική ακτινοβολία, ένα είδος ακτινοβολίας που απειλεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Ωστόσο, η κοσμική ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της συγκαταλέγονται στα πράγματα που δεν πρέπει να μας απασχολούν, παρά μόνο αν πετάμε συχνά. Αν συγκαταλεγόμαστε στην κατηγορία των ανθρώπων που ταξιδεύουν αραιά και που, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται.

Το ζουμί
Αν επιθυμούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις μιας πτήσης μεγάλων αποστάσεων στον οργανισμό μας, φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

Ακόμη, εφόσον υπαγόμαστε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για θρομβώσεις, οι οποίες αναφέρονται παραπάνω, προτού κλείσουμε το εισιτήριό μας, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου