Δεν υπάρχει τρόπος οι επιστήμονες να εγγυηθούν ότι κάποιος θα ζήσει μέχρι τα 100, ό,τι και αν αλλάξει στην καθημερινότητά του.
Ωστόσο, όπως γράφει η Washington Post, μπορούμε να μάθουμε πολλά που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, αν γνωρίζουμε τις διατροφικές συνήθειες των αιωνόβιων.
Σε πρόσφατη μεγάλη μελέτη, οι ειδικοί εντόπισαν 5 περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπου οι κάτοικοι συχνά ζουν μέχρι τα 100 ή και περισσότερο. Μεταξύ τους βρίσκεται και ένα ελληνικό νησί.
Οι περιοχές αυτές ονομάστηκαν «Μπλε Ζώνες» και περιλαμβάνουν τη χερσόνησο Nicoyan στην Κόστα Ρίκα, την πόλη Loma Linda στην Καλιφόρνια, τα νησιά Okinawa στην Ιαπωνία, τη Σαρδηνία στην Ιταλία και την Ικαρία στην Ελλάδα.
Με μια πρώτη ματιά, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που διαμένουν στις «Μπλε Ζώνες», μπορεί να φαίνονται αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους.
Πολλοί από τους κατοίκους της Σαρδηνίας ζουν σε ορεινό έδαφος, όπου κυνηγούν και συλλέγουν τα δικά τους τρόφιμα, όπως κατσικίσιο γάλα, κριθάρι και λαχανικά από το μποστάνι τους.
Οι μακρόβιοι κάτοικοι της Loma Linda αποτελούν μέρος μιας στενής κοινότητας, που αποφεύγει την καφεΐνη και το αλκοόλ και ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή.
Στην Ικαρία οι άνθρωποι ακολουθούν τυπική μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και μέτριες ποσότητες κρέατος και θαλασσινών, ενώ το κόκκινο κρασί είναι βασικό μέρος της διατροφής τους.
Οι κάτοικοι της Okinawa καταναλώνουν ιστορικά μια διατροφή βασισμένη σε φυτά και ρίζες. Λαμβάνουν πολλές από τις θερμίδες τους από γλυκοπατάτες και φρέσκα λαχανικά, που συχνά συλλέγουν από τους κήπους τους.
Από την πλευρά τους, οι αιωνόβιοι κάτοικοι της Nicoyan, τείνουν να τρώνε παραδοσιακή μεσοαμερικανική διατροφή πλούσια σε αμυλούχα φυτικά τρόφιμα, όπως το καλαμπόκι και τα φασόλια.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά αρκετοί είναι οι παράγοντες που ορίζουν πόσα χρόνια θα ζήσουμε.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται περίπου για το 25% της διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου και το 75% εξαρτάται από τη διατροφή, το περιβάλλον, την άσκηση και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τις καθημερινές μας συνήθειες.
Και οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και η μέση ηλικία είναι κατάλληλη για να ξεκινήσουμε διατροφικές αλλαγές, ώστε να προσθέσουμε ακόμη 10 υγιή χρόνια στη ζωή μας.
Βέβαια, η διατροφή δεν είναι ο μόνος βασικός παράγοντας, καθώς οι έρευνες της μακροζωίας έχουν δείξει ότι στις «Μπλε Ζώνες» έχουν ισχυρούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς, έντονη την αίσθηση του σκοπού και της προοπτικής για τη ζωή.
Επίσης, συμμετέχουν συχνά σε σωματικές δραστηριότητες και περνούν δημιουργικό χρόνο με χειρωνακτικές εργασίες, όπως η φροντίδα του κήπου.
Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι στις «Μπλε Ζώνες», έχουν 4 κοινούς παρονομαστές ως καθημερινές συνήθειες, τις οποίες αν ενσωματώσουμε στη ζωή μας, είναι βέβαιο ότι θα επιμηκύνουμε το προσδόκιμο της ζωής μας.
Οι 4 κοινοί παρονομαστές που έχουν οι 5 «Μπλε Ζώνες»
Όσπρια
Καταναλώστε συχνά όσπρια. Τα όσπρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρώπους που ζουν στις «Μπλε Ζώνες».
Η σόγια είναι σημαντικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής στην Okinawa, όπως και η φάβα στη Σαρδηνία και τα μαύρα φασόλια στη Nicoyan.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών τροφών που είναι πλούσια σε φυτικές, βοηθά στον κορεσμό (γρήγορη χόρταση) και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα.
Επίσης, έρευνα αναφέρει ότι προστατεύει από τον καρκίνο, τον διαβήτη και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση Plos Medicine, φάνηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν περισσότερα χρόνια στη ζωή τους, εάν αλλάξουν την τυπική δυτική διατροφή. Δηλαδή βάζοντας στο πρόγραμμά τους συχνά όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια ή φασόλια.
Ξηροί καρποί
Τρώτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα και αποτελούν βασικό διατροφικό συστατικό για πολλούς κατοίκους στις «Μπλε Ζώνες».
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, είναι δημοφιλή στην Ικαρία και τη Σαρδηνία, ενώ στη Nicoyan λατρεύουν τα φιστίκια.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine και παρακολούθησε 31.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα, είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και 48% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια άλλη νόσο της καρδιάς, σε σχέση με συνομιλίκους τους που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός
Οι άνθρωποι στις περισσότερες «Μπλε Ζώνες» τείνουν να τρώνε τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίς μέσα στην ημέρα παρά αργότερα.
Οι κάτοικοι της Okinawa παραδοσιακά τρώνε πλούσιο πρωινό και μέτριο μεσημεριανό γεύμα, δεν έχουν καν δείπνο.
Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής, ευθυγραμμίζεται με το βιολογικό μας ρολόι και τον κιρκαδικό ρυθμό.
Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός των γευμάτων είναι πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός το πρωί και το μεσημέρι. Δηλαδή ό,τι φάμε πρωί καίγεται άμεσα, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για το μεσημέρι.
Ωστόσο, επειδή οι φυσικά ρυθμοί μας επιβραδύνονται το βράδυ, το δείπνο είναι το πιο επικίνδυνο για την υγεία γεύμα και γι’ αυτό θα πρέπει να τρώμε λίγο και με προσοχή στα λιπαρά, τα σάκχαρα και τις θερμίδες.
Φάτε τα γεύματα μαζί με την οικογένειά σας
Στις «Μπλε Ζώνες» είναι σύνηθες τα μέλη των οικογενειών να τρώνε τουλάχιστον ένα καθημερινό γεύμα μαζί (συνήθως το μεσημεριανό ή το δείπνο).
Αν και είναι δύσκολο για τις οικογένειες που έχουν πολυάσχολη ζωή να παίρνουν συχνά τα γεύματα μαζί, αξίζει να προσπαθήσετε να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
Οι οικογένειες που τρώνε μαζί τείνουν να τρώνε πολύ πιο θρεπτικά, ενώ τρώνε πιο αργά.
Επίσης, καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και τα παιδιά τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία.
Μάλιστα, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα στα οικογενειακά γεύματα, έχουν και μεγαλύτερα ποσοστά συζυγικής ικανοποίησης.
Επιπλέον, γονείς που τρώνε συστηματικά σπιτικό φαγητό με τα παιδιά τους, έχουν την τάση στο τραπέζι να βρίσκονται περισσότερα λαχανικά και φρούτα και επίσης τα παιδιά να έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου