Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 21, 2023

10 πλαστά γραμματόσημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που χρησιμοποιήθηκαν για ψυχολογικό πόλεμο

 



Ο πόλεμος δεν έχει μόνο την μορφή που ξέρουμε, δηλαδή με ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχει και ο ψυχολογικός πόλεμος, που παίζει μεγάλο ρόλο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυνάμεις. Το να μπορεί κάποιος να σπείρει διαφωνία και δυσαρέσκεια μεταξύ των δύο αντίθετων δυνάμεων και των πολιτών, μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο ο Άξονας όσο και οι Σύμμαχοι, τύπωσαν πολλά πλαστά γραμματόσημα για ψυχολογικό πόλεμο, ώστε να υποτιμήσουν και να κάμψουν τον εχθρό στα μάτια των πολιτών τους.



10. This War is a Jewish War - Αυτός ο πόλεμος είναι των Εβραίων


Προπαγανδιστικό γραμματόσημο των Ναζί που τυπώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen. Ήταν αντίγραφο ενός γραμματόσημου του 1935 που εκδόθηκε για το Ασημένιο Ιωβηλαίο (25 χρόνια) της βασιλείας του Γεωργίου Ε' του Ηνωμένου Βασιλείου. Το αυθεντικό είχε ένα πορτραίτο του βασιλιά, αλλά το αντίγραφο είχε αυτό του Στάλιν, σφυροδρέπανα και το Αστέρι του Δαβίδ.


9. SSSR-Britannia - ΕΣΣΔ-Βρετανία


Όπως και με το γραμματόσημο του Ασημένιου Ιωβηλαίου, το αυθεντικό (πάνω) εκδόθηκε το 1937 για την ενθρόνιση του Γεωργίου ΣΤ' του Ηνωμένου Βασιλείου και τον εμφανίζει με τη σύζυγο του Λαίδη Ελισάβετ. Στο αντίγραφο (κάτω), ο Στάλιν παίρνει τη θέση της Ελισάβετ και προστέθηκαν πάλι το σφυροδρέπανο και το Άστρο του Δαβίδ.


8. Ο Χίμλερ


Πλαστά γραμματόσημα με τον Χίμλερ (κέντρο και δεξιά) τυπώθηκαν από την Βρετανική Special Operations Executive (SOE). Είχαν σαν σκοπό, να εξοργίσουν τον Χίτλερ, όταν θα έβλεπε πως ο Χίμλερ σκόπευε να γίνει Führer, έχοντας τυπώσει γραμματόσημα με το πορτραίτο του.


7. Η Ιταλο-γερμανική φιλία


Υπάρχουν δυο γραμματόσημα που επικεντρώνονται στους δεσμούς του Βερολίνου και της Ρώμης. Στα αυθεντικά, ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι "κοιτούν" ο ένας τον άλλο. Στην βρετανική εκδοχή του ενός αυθεντικού (κάτω αριστερά) έχει αντικατασταθεί το κείμενο στα Ιταλικά "Δυο λαοί, ένας πόλεμος" με την Γερμανική έκφραση "Δυο λαοί, ένας ηγέτης". Ο Χίτλερ παρουσιάζεται αγριεμένος και ο Μουσολίνι, σαν ένα παιδάκι που το έχουν μαλώσει. Στο άλλο αυθεντικό γραμματόσημο (δεξιά κάτω), απλά αλλάχτηκε το χρώμα και το λογότυπο των ιταλικών ταχυδρομείων, έγινε στα γερμανικά "Δυο λαοί, ένας πόλεμος" (πάνω δεξιά).


6. Τα πάντα για τη Νορβηγία ή για τη Γερμανία;


Και αυτό το γραμματόσημο είναι δημιουργία της Βρετανικής SOE. Εμφανίζει έναν Ναζί με ένα γουρούνι παραμάσχαλα και αλλάζει το μότο του Νορβηγού βασιλιά "Τα πάντα για τη Νορβηγία" σε "Τα πάντα για την Γερμανία".


5. Ο Κούισλιγκ


Ο Νορβηγός Βίντκουν Κουίσλιγκ (Vidkun Quisling) είναι το συνώνυμο του Εφιάλτη, του Πήλιου Γούση κλπ. Μετά την προδοσία της πατρίδας του στους Ναζί προς όφελος του, ήταν καθολικά περιφρονημένος από τους συμπατριώτες του. Η Βρετανική SOE τύπωσε γραμματόσημο όπου εμφανίζεται το κείμενο "η συμπεριφορά του Κουίσλιγκ τον έριξε σε ασέβεια και περιφρόνηση".


4. Ο Στρατηγός Erwin von Witzleben


Ο Erwin von Witzleben ήταν στρατάρχης της Βέρμαχτ. Του είχαν απονεμηθεί πολλά παράσημα και είχε τραυματιστεί πολλές φορές στη μάχη. Όταν προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944, ο von Witzleben εκδιώχθηκε από την Βέρμαχτ, ώστε να μη δικαστεί σε στρατοδικείο. Στη δίκη του, για να τον γελοιοποιήσουν, του αφαίρεσαν τη ζώνη του για να κρατάει συνεχώς με τα χέρια του το μεγάλο παντελόνι του. Οι Βρετανοί δημιούργησαν ένα γραμματόσημο-παρωδία, στο οποίο εμφανίζεται ο von Witzleben στη θέση ενός στρατιώτη, ενώ στο πάνω μέρος αναγράφεται, "Κρεμάστηκε στις 8 Αυγούστου του 1944".


3. Κρανίο και Σταυροί


Το να παρουσιάζουν τον εχθρό σαν τον θάνατο ήταν μια πολύ κοινή τακτική των Συμμάχων. Ένα διάσημο παράδειγμα είναι η παρωδία ενός γραμματόσημου του 1937 για τα 48α γενέθλια του Χίτλερ. Στο αυθεντικό (πάνω) εμφανίζεται το πορτραίτο του και το μότο "Αυτός που θέλει να σώσει το λαό του πρέπει να σκεφτούμε ηρωικά". Το αμερικάνικο Office of Strategic Services (OSS) άλλαξε το πορτραίτο με ένα κρανίο και πρόσθεσε 13 σταυρούς.


2. Ο Γκαίρινγκ


Ο Γκαίρινγκ ήταν διοικητής της Λούφτβαφφε, και εμφανίζεται σε ένα γραμματόσημο, φυλακισμένος πίσω από φράχτη ενώ υπάρχει και η ημερομηνία των 51ων γενεθλίων του. Είναι μια παρωδία ενός γραμματόσημου από το 1943 για τα 54α γενέθλια του Χίτλερ. Δεν είναι γνωστό αν είναι αμερικάνικη ή βρετανική δουλειά, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως είναι έργο ιδιώτη που ήθελε να βγάλει χρήματα.


1. Επιχείρηση Κορν Φλέικς


Η Βρετανική OSS τύπωσε πολλά γραμματόσημα ως μέρος της Επιχείρησης Κορν Φλέικς. Σκοπός της ήταν να υποτιμήσει τον εχθρό. Θα Θα τοποθετούσαν τα γραμματόσημα σε επιστολές που θα έπεφταν κοντά σε βομβαρδισμένα ταχυδρομικά τρένα, με την ελπίδα ότι οι ταχυδρόμοι θα τα παρέδιδαν. Πολλά περιείχαν και επιστολές με αντι-ναζιστικά κείμενα. Ενώ πολλά γραμματόσημα ήταν πλαστά αλλά ίδια με τα αυθεντικά, κάποια απεικόνιζαν το κρανίο του Χίτλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου