Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 07, 2025

Μυστική κιμαδόπιτα όνειρο! (Με μαγικό χυλό που κάνει το φύλλο σαν χειροποίητο)

Όλα μου τα χρόνια δεν έτρωγα κιμαδοπιτες, άλλες μου μύριζαν, άλλες μου φαίνονταν στεγνές άλλες χωρίς γεύση και γενικά δεν με τραβούσε σαν φαγητό… Δεν θυμάμαι πως αλλά κάποια μέρα ξύπνησα και είπα θα φτιάξω κιμαδόπιτα, η παρακάτω συνταγή έχει τελειοποιηθεί μετά από πολλές δοκιμές και για εμένα είναι Ό,ΤΙ καλύτερο…. Θα δείτε στη συνταγή ότι έχει αρκετά έξτρα υλικά που όμως είναι όλα οικονομικά και το κάθε ένα βάζει το λιθαράκι του χωρίς να χάνεται η λέξη «κιμαδόπιτα»… Μέχρι τώρα οπότε την πάω σε κάποιο τραπέζι δεν υπάρχει άνθρωπος να μην με ρωτήσει τη συνταγή, πραγματικά η γεύση της είναι κάτι μοναδικό, σήμερα είπα να μοιραστώ απλόχερα τα μυστικά της και μαζί σας!

Υλικά

 1 μεγάλο ταψί

Για την γέμιση

650 γρ κιμά ανάμεικτο

2 καρότα

2 κρεμμύδια ξερά

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα

3 μεγάλα πράσα

2 πιπεριές φλωρίνης

1 πιπεριά ξανθιά

250 gr μανιτάρια λευκά

2 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας

1,5 κουτ σούπας πάπρικα γλυκιά

2 κουτ σούπας κανέλα

1 κύβο βοδινό

1 κουτ γλυκού σκόνη σκόρδο

1 πρέζα δυόσμο ξερό

Αλάτι πιπέρι

Για την συναρμολόγηση

2 χούφτες τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (εγώ προτιμώ σκληρό Δανίας, ή γραβιέρα)

100 γρ φέτα ή λευκό τυρί

Για το φύλλο

1 πακέτο φύλλο κρούστας

100 ml γάλα

100 ml νερό

1 αυγό

5 κουτ σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

30 ml ελαιόλαδο

αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρούστας και χυλό, μπορούμε να βάλουμε εξ αρχής χωριάτικο φύλλο! 


Οδηγίες μαγειρέματος

 Περίπου 2 ώρες


Κάνουμε την προετοιμασία μας κόβοντας όλα τα λαχανικά μας, το καρότο και τα ξερά κρεμμύδια τα βάζουμε στο multi.


Ξεκινάμε να τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια και το καρότο…Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να βγάλουν τα νερά τους, ανακατεύουμε ανά διαστήματα στα 5 λεπτά προσθέτουμε και τα μανιτάρια. Μόλις μαραθούν αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ αφήνοντας τα ζουμιά και περίπου μια κουτάλα λαχανικά μέσα στο σκεύος.


Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε τον κιμά μας με τα μπαχαρικά και τον κύβο και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το καρότο και τσιγαρίζουμε για ακόμη 2 λεπτά, τέλος βάζουμε τον πελτέ μας ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα λαχανικά μας.


Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι να βράσει για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά να μην κολλήσει (συνήθως δεν χρειάζεται επιπλέον νερό επειδή υπάρχει από τα λαχανικά, αν δείτε ότι ο κιμάς δεν έχει ζουμιά για να βράσει μπορείτε να προσθέσετε 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό).


Για τον μαγικό χυλό που θα κάνει το φύλλο κρούστας σαν χωριάτικο βάζουμε το γάλα, νερό, αυγό, λάδι, αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε (θέλουμε ελαφρύ χυλό να απλώνετε με πινέλο).


Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λάδι και ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα μας ένα ένα στο ταψί, σε κάθε ένα ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από τον χυλό μας και απλώνουμε απαλά με το πινέλο να πάει παντού. Στο φύλλο πριν τη γέμιση δεν βάζουμε χυλό (τα φύλλα μας τα χωρίζουμε μισά πάνω μισά κάτω). Απλώνουμε τη γέμιση με μια τρυπητή κουτάλα χωρίς ζουμιά (αν έχει ζουμιά πασπαλίζουμε λίγο σιμιγδάλι για να τα τραβήξει) ρίχνουμε ομοιόμορφα το τριμμένο τυρί και τη σπασμένη φέτα, και συνεχίζουμε τα φύλλα.

Στο τέλος διπλώνουμε και χώνουμε καλά τις άκρες προς τα μέσα, παντού με το πινέλο βουτηγμένο στο χυλό μας. Χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην ψηλή σχάρα, στους 200° αέρα για 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Στο τέλος σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε το ταψί να ακουμπάει κάτω για ακόμα 15 λεπτά. Μετά το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου