Ο πολιτισμός του Ινδού φαίνεται να άκμασε για 700 χρόνια χωρίς να διαθέτει πανοπλίες, όπλα, ανισότητα και γαλαζοαίματους. Πρόκειται να εξετάσουμε πώς να φτιάξουμε έναν παράδεισο επί της Γης. Και πως να τον καταστρέψουμε… Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα φιλειρηνικό νησί του Ατλαντικού… κυβερνάται από την λογική.
Οι 54 πόλεις του διέπονται από μορφωμένους αξιωματούχους και έναν πρίγκιπα που εκλέγεται με ισόβια θητεία. Αν και ο πόλεμος δεν έχει καταργηθεί, χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν να υπάρχει δόξα στις μάχες και συλλαμβάνουν τους εχθρούς τους αντί να τους σκοτώνουν.
Αυτή είναι η αληθινή Ουτοπία -ο παγανιστικός, κομμουνιστικός και ειρηνιστικός κόσμος όπως σκιαγραφήθηκε ακριβώς πριν από 500 χρόνια στο ομώνυμο έργο φαντασίας του Thomas More.
Το βιβλίο αυτό ασκεί ισχυρή έλξη στη φαντασία μας -αν μη τι άλλο μέσω της ουτοπικής επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ο κόσμος απολυταρχίας, φανατισμού και τρομοκρατίας που ζούμε, φαίνεται ότι απέχει πολύ από την φανταστική Ουτοπία, όπως πάντα.
Πράγματι, τα επιχειρήματα εξακολουθούν να μαίνονται για την πραγματική πρόθεσή του συγγραφέα, τον τίτλο του βιβλίου, που προέρχεται από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις Ου + Τόπος που σημαίνει «κανένα μέρος» – είναι ένα λογοπαίγνιο για τις λέξεις Ευ + Τόπος, «καλό μέρος».
Ο συγγραφέας προτείνει ένα προσχέδιο μιας ιδανικής κοινωνίας ή σατιρίζει την ιδιοτέλεια, την απληστία και τα στρατιωτικά κατορθώματα των κληρονομικών μοναρχιών της εποχής του;
Σε ένα πράγμα σχεδόν όλοι συμφωνούν: δεν υπάρχει Ουτοπία και δεν έχει υπάρξει ποτέ. Οι μεγάλες ανθρώπινες κοινωνίες έχουν την τάση να διέπονται από τον εξαναγκασμό. Το ένστικτο για πόλεμο υπήρξε η κινητήρια δύναμη σχεδόν σε κάθε πολιτισμό των τελευταίων πέντε χιλιετιών, από την αρχαία Μεσοποταμία ως την Βρετανική Αυτοκρατορία.
Ή μήπως έχει;
Μια μυστηριώδης, αρχαία κοινωνία θα μπορούσε να προσδώσει την εικόνα του ψέματος στον ισχυρισμό αυτό. Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού είναι ο πιο αινιγματικός από τους τέσσερις μεγάλους πρώιμους πολιτισμούς. Αλλά ενώ η Μεσοποταμία, η αρχαία Αίγυπτος και η αρχαία Κίνα δοξάστηκαν στον πόλεμο, φαίνεται ότι ο πόλεμος απουσιάζει από την κοιλάδα του Ινδού.
Η κοιλάδα του Ινδού ήταν η πραγματική Ουτοπία;
Αν ναι, πώς επιβίωσε και γιατί τελικά εξαφανίστηκε;
Να μην ξεχνάμε το Mohenjo Daro και την Harappa στην Κοιλάδα του Ινδού.
Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού ήταν η φιλειρηνιστική Ουτοπία ή απλώς εξαφανίστηκε από χρήση πυρηνικών όπλων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου