Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων και φωτοβολταϊκών, οι ενστάσεις είναι ήδη πολλές τόσο για το πώς θα λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για την τοποθέτησή τους ή όχι, αλλά και στο πώς θα κατανέμεται ο χώρος της ταράτσας σε περίπτωση που η πλειοψηφία πει το «ναι». Υπάρχουν βέβαια και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» αρνητές της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών ή ηλιακών καθώς διαμαρτύρονται μήπως και «τρυπήσει» η ταράτσα.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, το πρόβλημα δεν αφορά στις πολυκατοικίες που έχουν κατασκευαστεί από το 1990 και μετά καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις έχει εκ κατασκευής κατανεμηθεί ο χώρος της ταράτσας και ορίζεται μια συγκεκριμένη επιφάνεια για κάθε διαμέρισμα ώστε να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας.
«Θέμα δημιουργείται για τις παλιές πολυκατοικίες (πριν από το 1990) όπου βάσει του κανονισμού απαγορεύεται η οποιαδήποτε άλλη χρήση της ταράτσας πέρα από το άπλωμα ή το στέγνωμα ρούχων και η τοποθέτηση των κεραιών των τηλεοράσεων» τόνισε ο κ. Παραδιάς και πρόσθεσε:
«Θα πρέπει η όποια ρύθμιση προωθηθεί να προβλέπει ξεκάθαρα ότι θα γίνονται απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις τουλάχιστον της απόλυτης πλειοψηφίας (50+1 ψήφων ή χιλιοστών επί του οικοπέδου) των Γενικών Συνελεύσεων των συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας.
Σε περίπτωση που η απόλυτη πλειοψηφία θέλει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά ή ηλιακούς, θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση. Αν πάλι δεν συμφωνήσει η πλειοψηφία, τότε πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν γίνουν μονομερείς ενέργειες. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί, πρέπει να γίνει σεβαστή».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παραδιάς στο υπηρεσιακό έγγραφο που εστάλη στην ΠΟΜΙΔΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόταν ότι και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών και των ηλιακών θερμοσιφώνων εξετάζεται να ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία με εκείνη για την αυτονόμηση της θέρμανσης που όποιος ήθελε μπορούσε να προχωρήσει σε αυτόνομη θέρμανση ακόμη και αν διαφωνούσαν οι υπόλοιποι. Όμως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ομηρικούς καβγάδες μεταξύ των ενοίκων καθότι η ταράτσα αποτελεί κοινόχρηστο χώρο.
Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση του ΥΠΕΝ θα προτείνει να μπορούν να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των συνιδιοκτητών οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων στις πολυκατοικίες, σχετικά με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών με ή χωρίς μπαταρίες, ανεξαρτήτως εάν υφίσταται αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας.
Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ, στο πλαίσιο μιας αρχικής διαβούλευσης, διαφώνησε με την αναφορά ότι «στην περίπτωση που η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που τη ζήτησε δικαιούται, να εγκαταστήσει σε κοινόχρηστο χώρο ηλιακό σύστημα».
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από την, αυθαίρετη, όπως ουσιαστικά εξελίχθηκε, αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση, και θα δημιουργήσει απίστευτης συχνότητας και έντασης δικαστικές και άλλες διαμάχες στις πολυκατοικίες, ως προς τη χρήση των δωμάτων τους, αν επιτραπεί η υπό συνθήκες κυριολεκτικά “Far West” κατάληψη κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας από οποιαδήποτε μειοψηφία και η αλλοίωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ για το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου