Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 18, 2023

ΗΠΑ: Πανικός στο Oregon

 



– Προάγγελος τεράστιου σεισμού άνω των 9 Ρίχτερ η έκλυση επικίνδυνου υγρού στον πυθμένα της θάλασσας
Η χημεία των ρευστών της διαρροής είναι μοναδική και περιλαμβάνει ακραίο εμπλουτισμό σε βόριο και λίθιο, καθώς και χλώριο, κάλιο και μαγνήσιο



“Ένα χημικά διακριτό υγρό που εκτοξεύεται από τον πυθμένα της θάλασσας” εντόπισαν οι ερευνητές σε ένα τμήμα ενός ρήγματος μήκους 600 μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο βρίσκεται μόλις 50 μίλια μακριά από τις ακτές του Oregon και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει έναν καταστροφικό σεισμό στον βορειοδυτικό Ειρηνικό.
“Η Όαση της Πυθίας είναι μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα διαρροή στον πυθμένα στο τμήμα του Κεντρικού Oregon της ζώνης υποβύθισης Cascadia, όπου η εστιασμένη εκτόνωση εκπέμπει εξαιρετικά τροποποιημένα ρευστά ~9°C πάνω από τη θερμοκρασία υποβάθρου.

Η χημεία των ρευστών της διαρροής είναι μοναδική για την Cascadia και περιλαμβάνει ακραίο εμπλουτισμό σε βόριο και λίθιο, καθώς και χλώριο, κάλιο και μαγνήσιο
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ρευστά προέρχονται από αντιδράσεις συμπίεσης του νερού των πόρων και αφυδάτωσης ορυκτών με ελάχιστες θερμοκρασίες πηγής 150° έως 250°C, τοποθετώντας την πηγή στο όριο της πλάκας ή κοντά σε αυτό, στα ανοικτά του κεντρικού Oregon”, έγραψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε μελέτη τους.


Ειδικότερα, το υγρό που εξέρχεται από τον πυθμένα της θάλασσας είναι 9 βαθμούς Κελσίου (16 βαθμούς Φαρενάιτ) θερμότερο από το περιβάλλον θαλασσινό νερό.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το υγρό προέρχεται κατευθείαν από το μεγαθραύσμα Cascadia, όπου οι θερμοκρασίες εκτιμάται ότι είναι 150 έως 250 βαθμοί Κελσίου (300 έως 500 βαθμοί Φαρενάιτ).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, “οι νέες διαρροές δεν σχετίζονται με γεωλογική δραστηριότητα στο κοντινό παρατηρητήριο του θαλάσσιου πυθμένα.
Αντίθετα, εμφανίζονται κοντά σε κάθετα ρήγματα που διασχίζουν τη μαζική ζώνη υποβύθισης Cascadia.
Αυτά τα ρήγματα απλής ολίσθησης, όπου τμήματα ωκεάνιου φλοιού και ιζημάτων ολισθαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχουν επειδή η ωκεάνια πλάκα προσκρούει στην ηπειρωτική πλάκα υπό γωνία, ασκώντας πίεση στην υπερκείμενη ηπειρωτική πλάκα”.
“Το ρευστό που απελευθερώνεται από τη ζώνη του ρήγματος είναι σαν λιπαντικό που διαρρέει.
Αυτά είναι κακά νέα για τους σεισμικούς κινδύνους: Λιγότερο λιπαντικό σημαίνει ότι η πίεση μπορεί να συσσωρευτεί και να δημιουργήσει έναν καταστροφικό σεισμό”.
“Αυτή είναι η πρώτη γνωστή περιοχή του είδους της.
Παρόμοιες θέσεις διαρροής υγρών μπορεί να υπάρχουν κοντά, αν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από την επιφάνεια του ωκεανού.
Μια σημαντική διαρροή ρευστού στα ανοικτά του κεντρικού Όρεγκον θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το βόρειο τμήμα της ζώνης υποβύθισης Cascadia, στα ανοικτά των ακτών της Ουάσινγκτον, πιστεύεται ότι είναι πιο ισχυρά κλειδωμένο ή συζευγμένο από ό,τι το νότιο τμήμα στα ανοικτά των ακτών του Όρεγκον”.



Έρχεται μεγάλος σεισμός

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διαρροή βρίσκεται σχεδόν ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού στο όριο των πλακών και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2015.
Φοβούνται ότι η διαρροή θα μπορούσε να είναι σημάδι μελλοντικής σεισμικής δραστηριότητας:
“Η ζώνη του ρήγματος megathrust είναι σαν ένα τραπέζι air hockey.
“Αν η πίεση του ρευστού είναι υψηλή, είναι σαν να ενεργοποιείται ο αέρας, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη τριβή και οι δύο πλάκες μπορούν να ολισθήσουν.
Εάν η πίεση του ρευστού είναι χαμηλότερη, οι δύο πλάκες θα κλειδώσουν – τότε είναι που μπορεί να δημιουργηθεί πίεση”, έγραψε ο Evan Solomon, αναπληρωτής καθηγητής ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που μελετά τη γεωλογία του θαλάσσιου πυθμένα.


Η ζώνη υποβύθισης Cascadia περαβάλλει αρκετές μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ακτής, όπως το Σιάτλ και το Πόρτλαντ του Όρεγκον, καθώς και τη Βόρεια Καλιφόρνια και το νησί Βανκούβερ στον Καναδά.
Και οι ερευνητές φοβούνται ότι η σεισμικά ήσυχη γραμμή ρήγματος θα μπορούσε να αφυπνιστεί και να “εξαπολύσει έναν σεισμό μεγέθους 9 βαθμών στον βορειοδυτικό Ειρηνικό”.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου