Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφέθηκε χθες ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και επέστρεψε στο σπίτι της, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο και τον πατέρα της.
«Σας ευχαριστώ πολύ. Με περιμένει η κόρη μου. Είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα που θα είμαι ξανά κοντά της. Ο αγώνας συνεχίζεται με αποφασιστικότητα από τους δικηγόρους μου», είπε χαμογελαστή η ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Η Εύα Καϊλή είναι πολύ ευτυχισμένη. Βρίσκεται κοντά στην κόρη της και δεν σκέφτεται τίποτα άλλο. Εύχεται σε όλους τους Έλληνες καλό Πάσχα», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μετά από την αποφυλάκιση της πελάτισσάς του από τις φυλακές Χάρεν.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τις βελγικές αρχές, η Εύα Καϊλή τίθεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», ενώ θα μείνει στο ίδιο σπίτι, όπου διέμενε και πριν από την προφυλάκισή της. Η μοναδική διαφορά είναι ότι θα περάσει το επόμενο διάστημα εκεί μόνη της, χωρίς τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. «Αυτό είναι κάτι το οποίο ήθελε και η κ. Καϊλή», ξεκαθάρισε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Η απόφαση για την αποφυλάκισή της ήταν γνωστή από την Μεγάλη Τετάρτη, ωστόσο δεν είχε ανακοινωθεί πότε θα γίνει αυτό, καθώς οι αρχές αναζητούσαν… βραχιολάκι. Όταν βρέθηκε, άνοιξαν και οι πύλες των φυλακών, με την Εύα Καϊλή να βγαίνει από το γκαράζ, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια.
Eλεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση έχει αφεθεί και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του Qatar Gate, Αντόνιο Παντσέρι, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» έχουν τεθεί ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντζέσκο Τζόρτζι.
Το “τρόπαιο” των βελγικών αρχών
Η Εύα Καϊλή ήταν η τελευταία από τους συλληφθέντες που αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να έχει δηλώσει την ενοχή της, κάτι το οποίο έκανε ο Παντσέρι, ο οποίος συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή με τις βελγικές αρχές.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως είπε και ο «δικηγόρος του διαβόλου», Σβεν Μαρί, που ανέλαβε την εκπροσώπησή της μαζί με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, αποτέλεσε το «τρόπαιο» των Βέλγων δικαστών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται για την αυστηρότητά τους. Ήταν το “Παγκόσμιο Κύπελλο” των αδιάφθορων επικεφαλής ανακριτικών αρχών των Βρυξελλών, ανέφερε. Η Εύα Καϊλή ήταν το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι του “παζλ” του σκανδάλου Qatar Gate.
«Η κυρία Καϊλή έχει ανακριθεί τώρα εδώ και δύο εβδομάδες, για πάνω από 15 ώρες. Η κυρία Καϊλή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και όλες τις κατηγορίες των ανακριτών. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα, διότι ούτε ο ανακριτής, ούτε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ούτε οι ανακριτές θέλουν να ακούσουν τις απαντήσεις της κ. Καϊλή. Βρίσκονται στο δικό τους τούνελ, θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά αυτές δεν είναι οι απαντήσεις που δίνει η κ. Καϊλή», είχε δηλώσει στο Euronews o Σβεν Μαρί.
«Περιπτώσεις όπως της κυρίας Καϊλή θεωρούνται τρόπαιο ή σύμβολο. Όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ένας ποδοσφαιριστής σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν η κυρία Καϊλή εδώ σηκώνεται ως σύμβολο για να πει ότι ακόμη και αν έχετε υψηλά αξιώματα, θα παραμείνετε στη φυλακή. Και είναι ειδικά για να πει στους άλλους βουλευτές, μην είστε διεφθαρμένοι γιατί θα πάτε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα», είχε πει συμπληρώνοντας:
«Μου κάνει εντύπωση ότι ένας δολοφόνος που σκοτώνει κάποιον με έξι σφαίρες στο κεφάλι στο Βέλγιο αποφυλακίζεται μετά από τέσσερις μήνες και ότι η κυρία Καϊλή, μετά από τέσσερις μήνες και μία εβδομάδα, δεν έχει αποφυλακιστεί ακόμα».
Η πρώτη συνέντευξη Καϊλή
Σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρθηκε στο διάστημα που πέρασε στις φυλακές. «Όταν πληροφορήθηκα σε τι κατηγορίες εφέρετο ότι συμμετείχε ο σύντροφός μου και πατέρας της κόρης μου, κατέρρευσε όλη μου η ύπαρξη, χάθηκε ξαφνικά ο κόσμος όλος. Έγινα χίλια κομμάτια. Μετά ήλθε η απόλυτη απομόνωση και απόρριψη από τους πάντες, τους συναδέλφους μου στην Ευρωβουλή, τον πολιτικό κόσμο στην πατρίδα μου, τους φίλους, τους γνωστούς. Ήταν σαν να μην υπήρξα. Βρέθηκα στην φυλακή, μακριά από την κόρη μου με μόνη συντροφιά την ελπίδα ότι αυτό που ζω είναι ψευδαίσθηση. Παραμιλούσα, φώναζα “είμαι αθώα”, αλλά οι τοίχοι και τα κάγκελα δεν ακούν» ανέφερε αρχικά.
«Είναι αλήθεια, μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς. Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δεν με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα. Να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα. Αυτός ο σκοπός με κρατάει ζωντανή, με βοηθάει να είμαι στα συγκαλά μου» συμπλήρωσε η Εύα Καϊλη.
Για την επιστροφή της στην Ελλάδα υποστήριξε: «Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δε θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους».
Τα επόμενα βήματα
Η δίκη της Εύας Καϊλή αναμένεται να γίνει σε περίπου δύο χρόνια. Η ευρωβουλευτής και η ομάδα της κρατούν προς το παρόν τα χαρτιά τους κλειστά. Έχοντας πετύχει τον πρώτο στόχο της αποφυλάκισης υπό όρους, σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα με στόχο να αποδείξουν την αθωότητά της. Σε αυτό θα επιμείνουν οι δικηγόροι της, προσπαθώντας να αναδείξουν στοιχεία της δικογραφίας που θα ελαφρύνουν τη θέση της και να φέρουν νέα, τα οποία θα αποδομήσουν τις καταθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι που την “καίνε”.
Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για το Qatar Gate συνεχίζονται, όμως δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκονται. Ούτε διαρροές στον Τύπο υπάρχουν, ούτε νέα ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως δύο εισαγγελείς από το Μιλάνο έχουν μεταβεί στις Βρυξέλλες για ανταλλαγή στοιχείων με τις βελγικές αρχές.
Οι συνομιλίες και οι κινήσεις της Εύας Καϊλή θα καταγράφονται 24 ώρες το 24ωρο. Έως στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή αν θα της επιτρέπεται να δέχεται επισκέψεις και από ποιους.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορεί να βγαίνει από το διαμέρισμά της, με εξαίρεση την μετάβασή της στο δικαστήριο, στον γιατρό ή για λόγους ανωτέρας βίας και σε συνεννόηση πάντα με τις εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου. Συγκεκριμένα, για να βγει από το σπίτι χρειάζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Συνήθως, στο Βέλγιο, πρέπει να σταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 24 ώρες πριν. Με αυτό ουσιαστικά ενημερώνονται οι Αρχές ότι θα υπάρξει μετακίνησή της. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν βγει από την προκαθορισμένη περίμετρο, το βραχιολάκι στέλνει σήμα και θα σημάνει συναγερμός.
Η Εύα Καϊλή θα πρέπει να δηλώσει τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας με τις βελγικές Αρχές και να είναι πάντοτε διαθέσιμη σε αυτόν. Επίσης της έχει επιβληθεί και απαγόρευση εξόδου από το Βέλγιο, με τις Αρχές να έχουν κρατήσει το διαβατήριό της. Κάθε μήνα, και στη συνέχεια κάθε δύο μήνες, θα γίνεται επανεξέταση των όρων κράτησής της.
Πολλή συζήτηση γίνεται επίσης για το εάν η Εύα Καϊλή θα επιστρέψει στις εργασίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς πρακτικά αυτό θα μπορούσε να γίνει διαδικτυακά. Είναι κάτι που παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού αναμένεται και η αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου, σε περίπτωση, που η ίδια θελήσει να κάνει τέτοιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου