Και ποια η εναλλακτική για όσους δεν κάνουμε χωρίς αυτήν
Oι σάλτσες με τα διάφορα καρυκεύματά τους, αποτελούν θεμελιώδες συστατικό για μια ατελείωτη λίστα γευμάτων. Ωστόσο, ορισμένες σάλτσες εκτός από γεύση προσδίδουν στο φαγητό μας ένα σωρό περιττές θερμίδες και αρκετά ανθυγιεινά συστατικά.
Ως εκ τούτου, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, ίσως μερικές από τις αγαπημένες μας σάλτσες μας οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως η φλεγμονή στο σώμα, η αύξηση του βάρους μας, ο διαβήτης τύπου δύο ή ακόμη και ο καρκίνος. Αυτό ισχύει κυρίως για της σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Αν λοιπόν επιθυμούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την πρόσληψη ζάχαρης, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, μας συνιστούν να μην προσθέτουμε στα πιάτα μας κέτσαπ με πρόσθετη ζάχαρη από σήμερα κιόλας.
Ανθυγιεινά ντρέσινγκ που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπληρώνουν τις σαλάτες μας
Ειδικά εάν τρώγοντας σαλάτες αποσκοπούμε στην απώλεια βάρους.
Όσο αθώα κι αν μας φαίνεται επειδή την έχουμε συνηθίσει στο πιάτο μας, η κέτσαπ με προσθήκη ζάχαρης πάει χέρι-χέρι με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας. Κι όμως, εξακολουθεί να είναι το κατεξοχήν συστατικό των εστιατορίων πρόχειρου φαγητού: Μπέργκερ, χοτ-ντογκ, τηγανιτές πατάτες δεν θα ήταν τόσο νόστιμα χωρίς την έτοιμη κόκκινη σάλτσα.
Ακόμη όμως κι αν λατρεύουμε τη γλυκιά γεύση της και τη θεωρούμε ακίνδυνη σε σύγκριση με κρεμώδεις σάλτσες όπως η μαγιονέζα, οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κέτσαπ με πρόσθετη ζάχαρη, με την πάροδο του χρόνου απειλεί να βλάψει την υγεία μας.
«Παρόλο που διάφορες επωνυμίες λανσάρουν ποικιλίες κέτσαπ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, οι περισσότεροι καταναλωτές επιμένουμε στην ”παραδοσιακή” κέτσαπ, είτε λόγω προτίμησης, είτε απλώς από συνήθεια», επισημαίνει η διατροφολόγος Τρίστα Μπεσ, τονίζοντας ότι κάθε κουταλιά της σούπας κέτσαπ, περιέχει τουλάχιστον τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης, τα οποία μετουσιώνονται σε λίπος που συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά και την περιφέρειά μας.
Πέρα από την αύξηση βάρους ωστόσο, η Μπεστ προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει και χρόνιες ασθένειες, που σχετίζονται κυρίως με την υγεία του εντέρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου