«Στις εκλογές του ‘19 είχα πάλι το ίδιο πρόβλημα. Είχα κατέβει στο νησί για σεζόν και εξαιτίας της δουλειάς δεν κατάφερα να γυρίσω Αθήνα να ψηφίσω. Δεν ήθελα να την ξαναπατήσω. Οπότε επειδή φέτος θα είχαμε πάλι εκλογές, μετέφερα εγκαίρως τα εκλογικά μου δικαιώματα για να είμαι σίγουρος. Η δική μου περίπτωση όμως είναι εύκολη γιατί κατάγομαι από εδώ, έχω ως μόνιμη διεύθυνση το εξοχικό μας, και τελικά τα τελευταία χρόνια περνάω περισσότερους μήνες στο νησί παρά στην Αθήνα», λέει ο Β. που κάνει σεζόν σε νησί των Κυκλάδων. Η περίπτωσή του όμως δεν είναι ενδεικτική.
Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στη σεζόν δουλεύουν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, δεν έχουν τα χρήματα να αντιμετωπίσουν για δύο εκλογικές αναμετρήσεις τα πήγαινε-έλα με τα ακτοπλοϊκά, οι εργοδότες δεν τους δίνουν άδεια να απουσιάσουν για τις εκλογές, κι άλλοι δεν έχουν καν ακόμα καταφέρει να βρουν δουλειά και στέγη προκειμένου να μπορούν να κάνουν διαδικασία μεταδημότευσης.
Ο Α. που κάνει χρόνια σεζόν στη Μύκονο μου λέει πως: «Δεν υπάρχει περίπτωση κατά 99% καμία επιχείρηση να αφήσει κανέναν εργαζόμενο να φύγει να πάει να ψηφίσει. Δεν έχει τρόπο να τον αναπληρώσει. Ήδη τα μαγαζιά όπως και πέρυσι έχουν τεράστιο πρόβλημα να βρουν προσωπικό. Η ζωή στο νησί έχει ακριβύνει, ενώ οι μισθοί έχουν μείνει στα ίδια», σημειώνει αναδεικνύοντας τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι. Ο ίδιος λόγω αναρχικής ιδεολογίας δεν θα πάει να ψηφίσει αλλά ούτως ή άλλως όπως λέει «δεν έχω την οικονομική πολυτέλεια να το κάνω. Είναι τα εισιτήρια, τα μεροκάματα που θα χάσω. Είναι πολλά».
Οικονομικοί είναι και οι λόγοι που κάνουν την Ε., η οποία κάνει σεζόν στην Νάξο, να το σκέφτεται. «Σκέφτομαι τα λεφτά. Θα προσπαθήσω να κάνω την αίτηση μέσω taxisnet να ψηφίσω εδώ όμως δεν ξέρω αν θα γίνει δεκτή. Επίσης ακόμα κι αν είμαι εδώ τον Μάιο ποιος ξέρει αν θα είμαι ευχαριστημένη και θα έχω μείνει και τον Ιούλιο στο νησί; Είναι σύνθετα τα πράγματα».
Για να κάνει κάποιος αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί ηλεκτρονικά αν διαθέτει τους κωδικούς «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) είτε στο ΚΕΠ στον δήμο που διαμένει.
Η αίτηση θα συμπεριληφθεί στην επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Η τελευταία αναθεώρηση έγινε στις 28 Φεβρουαρίου και η επόμενη υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές του Μαΐου. Θα πρέπει όμως και πάλι να ξεπερνούν οι ψηφοφόροι τον ελάχιστο αριθμό των 40 ατόμων από την ίδια περιφέρεια, για να καταφέρουν να ψηφίσουν, καθώς όπως σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών «ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους». Με λίγα λόγια αν δεν μαζευτούν 40 άτομα από την Πάτρα να θέλουν να ψηφίσουν Ρόδο, δεν θα μπορούν.
Πριν λίγες ημέρες το ΚΚΕ είχε καταθέσει μία τροπολογία που απορρίφθηκε και ζητούσε «οι εποχικοί εργαζόμενοι, όπως, ενδεικτικά, στον τουριστικό, επισιτιστικό και κλάδο υγειονομικού ενδιαφέροντος, για οποιοδήποτε διάστημα εντός της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο που λόγω της εργασίας τους διαμένουν προσωρινά σε άλλη εκλογική περιφέρεια από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, να ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου εργάζονται, τους συνδυασμούς και υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό αυτό τμήμα». Επίσης ζητούσε και δωρεάν μετακινήσεις (πλοία, λεωφορεία, τρένα) και δωρεάν διόδια, όμως επίσης απορρίφθηκε.
Αυτό που ισχύει για την ώρα είναι ότι ένας εργαζόμενος δικαιούται εκλογική άδεια για να πάει να ψηφίσει, η οποία δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών που δικαιούται. Στην περίπτωση για παράδειγμα μισθωτών με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας, σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους και σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Ο Λ. που εργάζεται στη Σαντορίνη λέει ότι ο ίδιος δεν έχει μπει στην διαδικασία να ασχοληθεί ακόμα με τις εκλογές. Άλλοι συνάδελφοί του όμως που έκαναν την διαδικασία μεταδημότευσης «αντί Σαντορίνη θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν Σύρο. Ούτε γι’ αυτό υπάρχει πολυτέλεια όταν είμαστε φουλ σεζόν». Όσο για την Α. που ακόμα δεν έχει καταλήξει πού θα κάνει σεζόν λέει πως: «Ένας από τους λόγους που το τρενάρω να φύγω και συνεχίζω να δουλεύω εδώ είναι έστω για να είμαι στις πρώτες εκλογές να ψηφίσω. Τις δεύτερες τις έχω βγάλει από την σκέψη. Δεν είμαστε όλοι σε απόσταση ενός πλοίου από εκεί που ψηφίζουμε. Εγώ συνήθως δουλεύω Κυκλάδες και ψηφίζω Λάρισα. Σιγά μην μου δώσει τρεις μέρες κάποιος άδεια για να πάω και να γυρίσω. Και δύο φορές. Δεν υπάρχει περίπτωση», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου