Αλλαγές στους βασικούς όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που θα οδηγούν σε διαγραφή χρεών για περισσότερους οφειλέτες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και funds.
Στο στόχαστρο βρίσκεται ο υφιστάμενος όρος ότι μετά τη ρύθμιση το ποσό που θα ανακτήσει ο πιστωτής (τράπεζα ή fund) δεν μπορεί να είναι μικρότερο της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Ο όρος αποτελεί τροχοπέδη στις ρυθμίσεις που γίνονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Έτσι, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 41% των ρυθμίσεων που έχουν και «κούρεμα» χρέους, ένα υψηλό ποσοστό των ρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών, αλλά μόνο διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους.
Το στοιχείο αυτό εκτιμάται ότι αποθαρρύνει τους οφειλέτες και η αλλαγή στο όριο της εμπορικής αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας καθορίζεται και το ποσοστό διαγραφής, θα αποτελέσει ένα βήμα που θα καταστήσει φιλικότερη τη ρύθμιση.
Όπως άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, το 54% των συνολικών οφειλών –πρόκειται για 3,6 δισ. ευρώ– που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50% της οφειλής και άρα η ευελιξία του μέτρου θα αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής των ρυθμίσεων από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, που σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας βρίσκεται σήμερα στο 61%.
Το σκεπτικό είναι ότι ακόμη και οι πλειστηριασμοί έχουν ενσωματώσει τη δυνατότητα της μείωσης αρχικά στο 80% και σταδιακά έως και το 65% της τιμής πρώτης προσφοράς, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στην αρχική τιμή με βάση την οποία βγαίνει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό.
Έτσι προτείνεται η επέκταση αυτής της δυνατότητας και μέσω του αλγορίθμου, αν όχι στο 65% κοντά στο 80% ή εναλλακτικά η σύγκλιση της εμπορικής αξίας βάσει της οποίας θα γίνεται η ρύθμιση των οφειλών με την αντικειμενική τιμή του ακινήτου, δηλαδή αυτή βάσει της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το μέτρο θα εξεταστεί στο πλαίσιο νέων βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα δρομολογηθούν από τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και βελτιωτικές παρεμβάσεις στους όρους της ρύθμισης οφειλών, όπως π.χ. η δυνατότητα κάποιος οφειλέτης να αποπληρώσει ένα μέρος της οφειλής μέσω προκαταβολής επιτυγχάνοντας καλύτερη ρύθμιση.
Η δυνατότητα αυτή εκτιμάται ότι θα περιορίσει το ποσοστό των αθετήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, που σήμερα διαμορφώνεται στο 19%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα ποσοστό αυτών των αθετήσεων είναι τεχνητό, καθώς κάποιοι οφειλέτες καταφεύγουν σε αυτή τη λύση μέσω διμερών –εκτός δηλαδή του εξωδικαστικού μηχανισμού– ρυθμίσεων με τους servicers, οι οποίοι είναι σε θέση να δίνουν λύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου