Σε όσους ζουν στις πόλεις, μπορεί να φαίνεται ότι τα περιστέρια πολλαπλασιάζονται με μαγικό τρόπο. Όλα τα περιστέρια που πετούν γύρω μας ή περπατούν δίπλα μας, είναι ήδη μεγάλα. Πως και δεν βλέπουμε ποτέ μωρά περιστέρια;
Τα μωρά περιστέρια, υπάρχουν. Και υπάρχει ένας καλός λόγος που δεν τα βλέπουμε. Ο λόγος εν μέρει είναι οι φωλιές τους. Τα περιστέρια χτίζουν τις φωλιές τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται τις σπηλιές και τους βράχους όπου φώλιαζαν οι πρόγονοί τους στη Μεσόγειο. Τις χτίζουν οπου μπορούν, σε κάθε άνοιγμα, στις σκεπές των κτιρίων, κάτω από γέφυρες, προτιμώντας προστατευμένα μέρη.
Και ο άλλος λόγος που τα μωρά περιστέρια τα βλέπουμε σπάνια, είναι για το πόσο μένουν στη φωλιά. Κι αυτό είναι για έναν μήνα με έξι εβδομάδες, μέχρι που έχουν μέγεθος ενός ενήλικου περιστεριού. Οι κάτοικοι της πόλης πολλές φορές θεωρούν τα περιστέρια ως ποντίκια του ουρανού, αλλά παρολ’ αυτά είναι πολύ καλοί γονείς. Και τα θηλυκά και τα αρσενικά ταϊζουν τα μικρά τους. Αν κάποιος πεθάνει δυσκολέυει η δουλειά των άλλων γονέων, αλλά συνήθως τα μικρά επιβιώνουν. Αφού τραφούν με γάλα περιστεριού, τα περιστέρια τρώνε συνήθως δημητριακά, αλλά έχουν βρει κι άλλες τροφές ενώ ζουν στην πόλη, όπως οι πατάτες τηγανητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου