Υλικά
Μερίδες: 6
600 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος (από σπάλα)
2 φέτες μαύρο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα
1 κρεμμύδι, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδου (ή όσες θέλετε), ψιλοκομμένες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο (κατά βούληση)
2 αυγά, χτυπημένα
2 κουτ. σούπας λάδι
Για τη σάλτσα
2 ποτήρια νερού ντοματάκια ψιλοκομμένα από κονσέρβα
6 κουτ. σούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
3 σκελίδες σκόρδου
6 - 8 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου (ολόκληρα, άκοπα) ή 2 κουτ. γλυκού ξερός τριμμένος
Διαδικασία
Σάλτσα
Για να φτιάξουμε ρολό κιμά με μοσχοκάρυδο, γεμιστό με σάλτσα ντομάτας, αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά της σάλτσας (ντοματάκια, λάδι, αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδο, δυόσμο) με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε μέχρι να πήξει.
Ελέγχουμε το αλάτι, πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και τον δυόσμο (αν βάλουμε φρέσκο) και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Ρολό
Παράλληλα, σε μια λεκάνη μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό.
Στη συνέχεια, το στύβουμε ελαφρώς και το ζυμώνουμε μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, αυγά, λάδι). Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό.
Απλώνουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι λαδόχαρτο με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας και το αλείφουμε με λάδι.
Απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα το μείγμα του κιμά και το πατικώνουμε ώστε να γίνει επίπεδο, μακρόστενο και να έχει πάχος 1 εκ.
Απλώνουμε πάνω στον κιμά τη μισή σάλτσα και με τη βοήθεια της λαδόκολλας το ανασηκώνουμε σιγά - σιγά και το τυλίγουμε σε ρολό.
Βάζουμε το ρολό σε μια μακρόστενη λαδωμένη φόρμα ή σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45 λεπτά.
Στα μισά του ψησίματος τραβάμε το ταψάκι έξω από τον φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε κρατήσει.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε, το ρολό κιμά με μοσχοκάρυδο, γεμιστό με σάλτσα ντομάτας, με ψητές πατάτες ή με ρύζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου