Τα τρόφιμα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, περιέχουν διάφορα τοξικά πρόσθετα. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν αλλοιωθεί με μεθόδους που στην πραγματικότητα, αντί να μας χορταίνουν επιδεινώνουν το συναίσθημα της πείνας, ωθώντας μας σε διατροφικά επιπόλαιες επιλογές.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι διατροφολόγοι επιμένουν να εξετάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Φυσικά, δεν μπορούμε πάντοτε να αποφύγουμε εντελώς ορισμένα πρόσθετα. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
Τα τέσσερα πιο τοξικά πρόσθετα των τροφίμων
Το γλουταμινικό νάτριο (MSG)
Το συγκεκριμένο συστατικό που προστίθεται σε διάφορα σνακ, κάνει το πάγκρεάς μας να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε διαρκώς πεινασμένοι. Το γλουταμινικό νάτριο, συν τοις άλλοις, έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Το ραφιναρισμένο αλεύρι
Με τον όρο «ραφιναρισμένο» προσδιορίζουμε το αλεύρι που έχει υποστεί μια διαδικασία επεξεργασίας, κατά την οποία αφαιρούνται το πίτουρο και το φύτρο, κάτι που προσφέρει στα προϊόν επιπλέον διάρκεια ζωής. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, του αφαιρεί τις φυσικές βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες.
Το ραφιναρισμένο αλεύρι, κυρίως το λευκό, εκτοξεύει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα αίσθημα πείνας, που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε, δίχως να πέσουμε με τα μούτρα σε υπερεπεξεργασμένα σνακ.
Η επεξεργασμένη (ή λευκή) ζάχαρη
Η λευκή ζάχαρη επιδρά στο σώμα μας με τρόπο παρόμοιο με το ραφιναρισμένο αλεύρι. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα μας στα ύψη, ώστε λίγα λεπτά αργότερα να το ρίξει απότομα, εντείνοντας τη λαχτάρα μας για ακόμα περισσότερη ζάχαρη.
Αυτός είναι και ο λόγος που όταν καταναλώνουμε αυτού του είδους τη ζάχαρη, είναι δύσκολο να σταματήσουμε. Η ζάχαρη λειτουργεί σαν ναρκωτικό που τη μια στιγμή μας ανεβάζει στα ύψη και την επόμενη μας ρίχνει στα τάρταρα, κάνοντάς μας να τη θέλουμε ακόμα πιο πολύ.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης (λευκής) ζάχαρης, επιβραδύνει την έκκριση λεπτίνης, της ορμόνης που ειδοποιεί τον οργανισμό μας όταν είμαστε χορτάτοι, ώστε να σταματήσoυμε να τρώμε επειδή απλώς πλήττουμε ή επειδή προσπαθούμε να καλύψουμε άλλα συναισθηματικά κενά.
Η γλουτένη
Μια ακόμη τοξική ουσία που μας ανοίγει την όρεξη για ανθυγιεινούς πειρασμούς είναι η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που κρύβεται στο σιτάρι και εμπεριέχεται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η γλουτένη δεν διαθέτει παρά ελάχιστη θρεπτική αξία και ως εκ τούτου, καλύτερα να μην καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της διατροφής μας.
Το μαγικό συστατικό που πρέπει να αναζητάμε σε κάθε τρόφιμο που επιλέγουμε
Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω τοξικά πρόσθετα, οι πολυφαινόλες, ένας τύπος σούπερ υγιεινών μικροθρεπτικών συστατικών, θεωρούνται πολύτιμες για την σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενώ αποτελούν το κλειδί για τη διαχείριση της πείνας και της επιθυμίας για ανθυγιεινά τρόφιμα, γεμάτα τοξικά πρόσθετα.
Τρόφιμα πλούσια σεπολυφαινόλες
Το αβοκάντο
Τα μούρα
Το μπρόκολο
Τα κεράσια
Οι πιπεριές
Τα εσπεριδοειδή
Ο καφές
Οι λιναρόσποροι
Η μαύρη σοκολάτα
Το σκόρδο
Τα όσπρια
Το μάνγκο
Οι ξηροί καρποί
Τα βότανα και τα μπαχαρικά
Το κολοκύθι
Το σπανάκι
Το πράσινο τσάι
Με πληροφορίες από Cnbc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου