Το όνομά της, σύμφωνα με μια επιγραφή, γραμμένη στα Ελληνικά ήταν Νεικώ. Ο τάφος της σε σχήμα κιβωτίου, βρέθηκε ανέγγιχτος στο υπόγειο του μνημείου της Επισκοπής, ένα σπάνιο θαμμένο για αιώνες μνημείο της ρωμαϊκής εποχής, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε βυζαντινή εκκλησία και μοναστήρι. Στον τάφο βρέθηκαν χρυσά βραχιόλια, δαχτυλίδια, ένα μακρύ χρυσό περιδέραιο, μια σκαλιστή πόρπη καμέο με γυναικεία μορφή, γυάλινα και μεταλλικά αγγεία και θραύσματα από τα ρούχα της νεκρής.
Το καλοδιατηρημένο μαυσωλείο στο μικροσκοπικό νησί, στο κυκλαδικό σύμπλεγμα νοτιοανατολικά της Αθήνας, ήταν πιθανό να κατασκευάστηκε για να στεγάσει τον τάφο, δήλωσαν οι αρχαιολόγοι. "Ήμασταν απροσδόκητα τυχεροί", δήλωσε στο Reuters, ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.
"Αυτό είναι το μαυσωλείο της Νεικώ"
"Είναι πολύ σπάνιο. Ένα μνημείο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά του Αιγαίου, έχει ταυτότητα. Τώρα έχουμε το πρόσωπο για το οποίο χτίστηκε το κτίριο, έχουμε τα λείψανά της, το όνομά της"
Παρά τις επιθέσεις τυμβωρύχων στην αρχαιότητα και τις διάφορες χρήσεις του κτιρίου στο πέρασμα των αιώνων, το μαυσωλείο βρέθηκε άθικτο κυρίως επειδή ήταν καλά κρυμμένο σε ένα τυφλό σημείο μεταξύ δύο τοίχων στο υπόγειο του κτιρίου, δήλωσε ο Αθανασούλης.
Είπε ότι οι ειδικοί πίστευαν ότι η Νεικώ είχε δεσμούς με το νησί, αλλά δεν ήταν σαφές αν ήταν πράγματι από τη Σίκινο. "Προσπαθούμε τώρα να μάθουμε περισσότερα γι' αυτήν", είπε. "Είμαστε ακόμα στην αρχή. "
Ποια είναι η Νεικώ; η ευγενής που θάφτηκε με το χρυσάφι της
Αρχαιολόγοι στην Ελλάδα ανακάλυψαν ένα αρχαίο μαυσωλείο κρυμμένο σε κοινή θέα, το οποίο θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει να απαντηθούν μακροχρόνια ερωτήματα σχετικά με ένα από τα "πιο εντυπωσιακά" μνημεία του Αιγαίου. Η ομάδα βρήκε ένα σχεδόν άθικτο μαυσωλείο σε ένα τυφλό σημείο μεταξύ δύο τοίχων στο υπόγειο του μνημείου της Επισκοπής, ενός μνημείου ρωμαϊκής εποχής θαμμένο στο νησί της Σικίνου.
Πληροφορίες: newcarsz.com
mysthia-periega.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου