Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 24, 2023

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου ένας «Ιντιάνα Τζόουνς» ανακάλυψε την «Χαμένη πόλη των Ίνκας»

Το χρονικό μιας απίστευτης εξερεύνησης που οδήγησε στην ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου και όχι μόνο
 Σαν σήμερα 24 Ιουλίου, το 1911, ένας Αμερικανός ιστορικός εντοπίστηκε το Μάτσου Πίτσου, αλλά η θρυλική ομορφιά του δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει την εξερεύνηση, φθάνοντας μέχρι την πραγματική «Χαμένη Πόλη των Ίνκας»


Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου το 1911, ο Αμερικανός ιστορικός Hiram Bingham ανακαλύπτει τα ερείπια του Μάτσου Πίτσου, της αρχαίας πόλης των Ίνκας στο Περού που είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.


Ο Hiram Bingham δεν ήταν αρχαιολόγος ή ανθρωπολόγος. Ήταν λέκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όμως η ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός ήταν. 

Για την ακρίβεια, ο Bingham βρέθηκε στο Περού προσπαθώντας να βρει τις τελευταίες πρωτεύουσες των Ίνκας, Vitcos και Vilcabamba.

Πολλοί εξερευνητές περιφέρονταν στην περουβιανή ύπαιθρο για χρόνια, αναζητώντας τη θρυλική «Χαμένη Πόλη των Ίνκας», την οποία φαντάζονταν ότι ήταν γεμάτη χρυσό. Πώς λοιπόν ο Bingham κατέληξε να είναι εκείνος που πέτυχε αυτή τη διάσημη ανάβαση στις 24 Ιουλίου 1911;


Η αρχή μιας εκπληκτικής εξερεύνησης

Οι μελετητές επισημαίνουν ότι ήταν πραγματικά ο πρώτος εξερευνητής που πήγε στην περιοχή έχοντας συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες προφορικές μαρτυρίες.



Χρησιμοποιώντας τα ονόματα των τοποθεσιών που αναφέρονται στα ισπανικά χρονικά και τους χάρτες παλαιότερων Περουβιανών γεωγράφων, πήγαινε από σημείο σε σημείο, και δεν απέρριψε ποτέ καμία πρόταση ντόπιων για να επισκεφθεί ερείπια.

Ίσως ήταν και ο λόγος για τον οποίο εκείνο το καλοκαίρι του 1911, ο Bingham πέτυχε ένα ιστορικό ρεκόρ για οποιονδήποτε εξερευνητή. Ανακάλυψε όχι μόνο το Μάτσου Πίτσου, αλλά και ακόμη δύο αρχαίες πόλεις των Ίνκας, που όντως ήταν οι χαμένες τελευταίες πρωτεύουσες της αυτοκρατορίας.



Η ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου

Ο Bingham έφτασε με μια μικρή ομάδα εξερευνητών από το Cuzco στην κοιλάδα Urubamba, όπου ένας ντόπιος αγρότης τους είπε για μερικά ερείπια που βρίσκονται στην κορυφή ενός κοντινού βουνού. Ο αγρότης ονόμασε το βουνό Μάτσου Πίτσου, που σήμαινε «Παλιά Κορυφή» στη μητρική γλώσσα Κέτσουα.

Την επόμενη μέρα - 24 Ιουλίου - μετά από μια δύσκολη ανάβαση στην κορυφογραμμή του βουνού με κρύο και βροχερό καιρό, ο Bingham συνάντησε μια μικρή ομάδα αγροτών που του έδειξαν τον υπόλοιπο δρόμο. Με επικεφαλής ένα 11χρονο αγόρι, αντίκρισε για πρώτη φορά το περίπλοκο δίκτυο από πέτρινες βεράντες που σηματοδοτούν την είσοδο στο Μάτσου Πίτσου.



Η τοποθεσία είναι άκρως εντυπωσιακή, με πάνω από 3.000 πέτρινα σκαλοπάτια να συνδέουν τα πολλά διαφορετικά επίπεδα της και τα πανύψηλα πέτρινα μνημεία της «Ιερής Πόλης». Χαρακτηρίζεται ως σήμερα από μια μυστηριώδη λαμπρότητα και παραμένει ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του κόσμου.
Η Χαμένη Πόλη των Ίνκας

Παρά την εκπληκτική ανακάλυψη, ο εξερευνητής συνέχισε, ίσως γιατί ήθελε να σιγουρευτεί, ή για να ελέγξει τις πληροφορίες που ντόπιοι του εκμυστηρεύτηκαν για την ύπαρξη ερειπίων και σε άλλο σημείο. Στην κορυφή του βουνού, σε ένα απίστευτα απόκρημνο μέρος, πάνω από τον ποταμό Vilcabamba.

Πραγματικά, στην όμορφη κορυφογραμμή, στη μέση μιας κοιλάδας ο Bingham είδε το Λευκό Παλάτι του επαναστάτη βασιλιά των Ίνκας Manco Inca. Ήταν το σημείο όπου ο Manco υποχώρησε το 1537 όταν τον κυνηγούσαν οι Ισπανοί. Αυτή ήταν η πόλη Vitcos.

Παρά και αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη, ο εξερευνητής συνέχισε πάνω από την κορυφογραμμή προς τον Αμαζόνιο και προς το Espiritu Pampa.


Η τελευταία πρωτεύουσα των Ίνκας 

Το Espiritu Pampa είναι το σύγχρονο όνομα για την εξαφανισμένη πόλη Vilcabamba—την πραγματική Χαμένη Πόλη των Ίνκας, όπου ο τελευταίος αυτοκράτορας των Ίνκας συνελήφθη από τους Ισπανούς το 1572.

Το Μάτσου Πίτσου ήταν επικό, αλλά το Espiritu Pampa είναι εκεί όπου γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας των Ίνκας – η πραγματική τελευταία πρωτεύουσα, εκεί όπου αιχμαλωτίστηκε ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκας Tupac Amaru.
Και μπορεί το Μάτσου Πίτσου να είναι μια όντως θρυλική πόλη, ωστόσο δεν είναι η Χαμένη Πόλη των Ίνκας. Κι αυτό γιατί το επικό Μάτσου Πίτσου αντιστοιχεί σε μια πρωτεύουσα αυτοκρατορίας, εξηγούν οι μελετητές, ενώ η ταπεινή Vilcabamba είναι μια πόλη – καταφύγιο έναντι των κατακτητών. Και αυτή είναι η πραγματική Χαμένη Πόλη των Ίνκας.


Μια πόλη μέσα στη ζούγκλα, καλυμμένη με πυκνή βλάστηση και με πέτρινα κτίρια που υπολείπονταν πολύ σε σύγκριση με ό,τι είχε δει στο Μάτσου Πίτσου. Οι μελετητές αναφέρουν ότι έριξε μια ματιά γύρω του και έφυγε, για να μην επιστρέψει ποτέ ξανά εκεί.
Μάτσου Πίτσου ή η Χαμένη Πόλη των 'Ινκας;

Στη συνέχεια στο βιβλίο του για την εξερεύνησή του και την ανακάλυψη της Χαμένης Πόλης των Ίνκας, ο Bingham αδιαφορώντας για τα στοιχεία, ανακήρυξε το Μάτσου Πίτσου ως την θρυλική πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου