Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 30, 2023

Ρόστι, μια μεγάλη τηγανίτα πατάτας


 Το ρόστι κατάγεται από την Ελβετία, όπου παραδοσιακά το φτιάχνουν μόνο με πατάτα, βούτυρο και αλατοπίπερο.

Υλικά

Μερίδες: 6

 3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια

 80 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, τριμμένο (ή γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα)

 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο

 50 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ρόστι, βάζουμε τις τριμμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά τους για περίπου 15 λεπτά.
  2. Τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και τις αδειάζουμε σε μπολ.
  3. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  4. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Προσθέτουμε τις πατάτες με το τυρί και λίγο λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με μια κουτάλα.
  6. Στρώνουμε τις πατάτες με το τυρί και το κρεμμύδι σε μια ισόπαχη στρώση (σαν ομελέτα) και τηγανίζουμε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν από τη μία πλευρά.
  7. Με ένα μεγάλο πιάτο ή με ένα καπάκι κατσαρόλας καπακώνουμε το τηγάνι και γυρίζουμε προσεκτικά το ρόστι από την άλλη πλευρά (όπως κάνουμε με την ομελέτα).
  8. Για καλό και για κακό, προτιμότερο είναι να αναποδογυρίσουμε το ρόστι πάνω από τον νεροχύτη.
  9. Τηγανίζουμε μέχρι να ψηθεί και η άλλη πλευρά και να ροδίσει για περίπου 6-7 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε (κατά βούληση) και σερβίρουμε το ρόστι ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου