Το ρόστι κατάγεται από την Ελβετία, όπου παραδοσιακά το φτιάχνουν μόνο με πατάτα, βούτυρο και αλατοπίπερο.
Υλικά
Μερίδες: 6
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
80 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, τριμμένο (ή γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα)
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρόστι, βάζουμε τις τριμμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά τους για περίπου 15 λεπτά.
- Τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και τις αδειάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τις πατάτες με το τυρί και λίγο λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με μια κουτάλα.
- Στρώνουμε τις πατάτες με το τυρί και το κρεμμύδι σε μια ισόπαχη στρώση (σαν ομελέτα) και τηγανίζουμε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν από τη μία πλευρά.
- Με ένα μεγάλο πιάτο ή με ένα καπάκι κατσαρόλας καπακώνουμε το τηγάνι και γυρίζουμε προσεκτικά το ρόστι από την άλλη πλευρά (όπως κάνουμε με την ομελέτα).
- Για καλό και για κακό, προτιμότερο είναι να αναποδογυρίσουμε το ρόστι πάνω από τον νεροχύτη.
- Τηγανίζουμε μέχρι να ψηθεί και η άλλη πλευρά και να ροδίσει για περίπου 6-7 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε (κατά βούληση) και σερβίρουμε το ρόστι ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου