Έχει περάσει σχεδόν μια μέρα από τότε που έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ πέρασε οικειοθελώς στη Βόρεια Κορέα και η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε καμία δήλωση, ούτε έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό.
Την Τετάρτη (19/07) το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κορέας δεν έκανε καμία αναφορά στο σπάνιο αυτό περιστατικό διέλευσης των συνόρων, αντιθέτως οι τίτλοι των ειδήσεων επικεντρώθηκαν στην επέτειο θανάτου του πρώην προέδρου Kim Il Sung και στην ανάπτυξη σε διάφορες τοπικές βιομηχανίες.
Η βορειοκορεατική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δεν έχει επίσης ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ αναλυτές αναφέρουν πως είναι πιθανό η Πιονγκγιάνγκ να συζητά ακόμα πώς να χειριστεί μια τόσο ασυνήθιστη εξέλιξη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Independent, ο Κινγκ που ήταν Στρατιώτης Δεύτερης Κατηγορίας εξέτισε σχεδόν δύο μήνες σε φυλακή της Νότιας Κορέας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για επίθεση, καθώς είχε καταδικαστεί για φθορές σε περιπολικό στη Σεούλ και αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, ενώ είχε γρονθοκοπήσει και έναν θαμώνα σε κλαμπ.
Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Ιουλίου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και κατά την επιστροφή του στο Τέξας αναμενόταν να αντιμετωπίσει πρόσθετες πειθαρχικές ποινές. Όμως κατάφερε να ξεφύγει από την αστυνομική συνοδεία που τον οδηγούσε στο αεροδρόμιο της Σεούλ προκειμένου να επιστρέψει στις ΗΠΑ και εξαφανίστηκε.
Ο Κινγκ είχε ομολογήσει την ενοχή του για επίθεση και καταστροφή δημοσίων αγαθών που προέκυψαν από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο και στις 8 Φεβρουαρίου το Δυτικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ του επέβαλε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων γουόν (4.000 δολάρια), σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που εξέτασε το Reuters.
Το δικαστήριο της Σεούλ στις 25 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, ανέφερε πως ο Κινγκ γρονθοκόπησε έναν άνδρα στο πρόσωπο πολλές φορές σε ένα κλαμπ, αλλά η υπόθεση διευθετήθηκε.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει το πώς κατάφερε ο Τράβις Κινγκ να φτάσει στην αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη και να καταφέρει να εισέλθει στη Βόρεια Κορέα.
Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο
Η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι γνωστή ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο, καθώς τα σύνορα μήκους 150 μιλίων (240 χιλιομέτρων) είναι γεμάτα νάρκες, συρματοπλέγματα και κάμερες παρακολούθησης βρίσκονται παντού και οι ένοπλοι φρουροί βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο
Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες το φρουρούν και από τις δύο πλευρές, ενώ το μέγεθός της είναι περίπου 1,5 φορές το μέγεθος της Σεούλ και σχεδόν το διπλάσιο της πόλης της Νέας Υόρκης.
Ο άνθρωπος που διέσχισε με επιτυχία τα σύνορα
Ο Τράβις Κινγκ, όπως αναφέρει το BBC, δεν είναι όμως ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που διέσχισε οικειοθελώς το DMZ στη Βόρεια Κορέα.
Το 1965, τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες αυτομόλησαν στη Βόρεια Κορέα όπου κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι και πρωταγωνίστησαν σε ταινίες προπαγάνδας ως "κακοί της Δύσης".
Μόνο ένας από αυτούς αφέθηκε ελεύθερος μετά από 40 χρόνια και ήταν ο Τσαρλς Ρόμπερτ Τζένκινς. Οι άλλοι τρεις φέρεται να πέθαναν στην απομονωμένη πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου και του Τζέιμς Ντρέσνοκ, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό.Ο Charles Jenkins AP
Μετά την απελευθέρωσή του το 2014, ο Τζένκινς παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 ημερών και άτιμη απαλλαγή. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία με την οικογένειά του και πέθανε το 2017 σε ηλικία 77 ετών.
Το χρονικό
Ο Αμερικανός Τράβις Κινγκ συμμετείχε σε επίσκεψη στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, στο συνοριακό χωριό που βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την Βόρεια από την Νότια Κορέα, που φρουρείται από στρατιώτες των δύο χωρών, όταν διέσχισε την διαχωριστική συνοριακή γραμμή χωρίς άδεια.
"Πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών που συμμετείχε σε επίσκεψη στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας διέσχισε χωρίς άδεια την Διαχωριστική Γραμμή περνώντας εντός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας", ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΗΕ.
"Θεωρούμε ότι βρίσκεται υπό κράτηση στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας", αναφέρεται σε tweet της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου