Όλες οι φορές που η φύση εκδικήθηκε την ανθρώπινη παρεμβατικότητα και ασυδοσία
Είναι αναμφισβήτητο ότι η κλιματική κρίση και η κατασπατάληση των πόρων της γης επιδεινώνουν τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα ακραία φαινόμενα πυρκαγιάς αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 50% μέχρι το τέλος του αιώνα, με τις δυτικές ΗΠΑ, τη βόρεια Σιβηρία, την κεντρική Ινδία και την ανατολική Αυστραλία να έχουν ήδη πολύ περισσότερες πυρκαγιές.
Ακολουθεί μια λίστα με τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία και τις ζημιές που προκάλεσαν στη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα και τους αστικούς οικισμούς, αλλά ήταν παράλληλα και οι πιο θανατηφόρες.
Τάιγκα της Σιβηρίας (Ρωσία) 2003 – 55 εκατομμύρια στρέμματα
Το 2003 –κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο καυτά καλοκαίρια που γνώρισε η Ευρώπη μέχρι εκείνη τη στιγμή– μια σειρά από εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση της Τάιγκα της Ανατολικής Σιβηρίας κατέστρεψαν πάνω από 55 εκατομμύρια στρέμματα γης. Ένας συνδυασμός εξαιρετικά άνυδρων συνθηκών και αυξημένης ανθρώπινης εκμετάλλευσης κατά τις τελευταίες δεκαετίες πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό που θυμόμαστε ως μία από τις πιο καταστροφικές και μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ανθρώπινη ιστορία. Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν σε όλη τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή, τη βόρεια Κίνα και τη βόρεια Μογγολία, στέλνοντας καπνό μέχρι και το Κιότο χιλιάδες μίλια μακριά. Οι εκπομπές από τις πυρκαγιές της Τάιγκα της Σιβηρίας μπορούν να συγκριθούν με τις περικοπές εκπομπών που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο και τα αποτελέσματά τους εξακολουθούν να είναι ορατά στις σημερινές περιβαλλοντικές μελέτες για την καταστροφή του όζοντος.
Αυστραλία 2020 – 42 εκατομμύρια στρέμματα
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2020 έμειναν στην ιστορία για τις καταστροφικές τους επιπτώσεις στην άγρια ζωή. Οι ακραίες πυρκαγιές έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ στη νοτιοανατολική Αυστραλία, έκαψαν 42 εκατομμύρια στρέμματα, κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους καθώς και 3 δισεκατομμύρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων 61.000 κοάλα. Η Αυστραλία γνώρισε την πιο καυτή και ξηρή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία της στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στις καταστροφικές πυρκαγιές. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός παρακολούθησης του κλίματος δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία της Αυστραλίας το 2019 ήταν 1,52°C υψηλότερη από τον μέσο όρο, καθιστώντας την το θερμότερο έτος από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1910. Ο Ιανουάριος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγράψει ποτέ η Αυστραλία. Η βροχόπτωση ήταν 40% κάτω από το μέσο όρο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1900.
Βορειοδυτικά Εδάφη Καναδά 2014 – 8,5 εκατομμύρια στρέμματα
Το καλοκαίρι του 2014, πάνω από 150 ξεχωριστές πυρκαγιές ξέσπασαν στα Βορειοδυτικά Εδάφη, μια περιοχή περίπου 442 τετραγωνικών μιλίων (1,1 δισεκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) στο βόρειο Καναδά. 13 από αυτά πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από ανθρώπους. Οι καπνοί που παρήγαγαν έφεραν προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και στις ΗΠΑ, με τον καπνό να είναι ορατός μέχρι την Πορτογαλία στη δυτική Ευρώπη. Συνολικά σχεδόν 8,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής κόστισαν στην κυβέρνηση το εκπληκτικό ποσό των 44,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αυτές οι καταστροφικές συνέπειες έκαναν τις πυρκαγιές των Βορειοδυτικών Εδαφών μία από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί σχεδόν σε τρεις δεκαετίες.
Αλάσκα 2004 (ΗΠΑ) – 6,6 εκατομμύρια στρέμματα
Η περίοδος πυρκαγιών του 2004 στην Αλάσκα ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της πολιτείας της Αλάσκας των ΗΠΑ όσον αφορά την έκταση που κάηκε. Περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια στρέμματα (2,6 εκατομμύρια εκτάρια) γης κάηκαν από 701 πυρκαγιές. 215 από αυτά ξεκίνησαν από κεραυνούς. τα άλλα 426 ξεκίνησαν από ανθρώπους. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν εξαιρετικά ζεστό και υγρό σε σύγκριση με το τυπικό καλοκαιρινό κλίμα της Αλάσκας, που οδήγησε σε ρεκόρ κεραυνών. Μετά από μήνες αυτού του φαινομένου και αυξημένων θερμοκρασιών, ένας αχαρακτήριστα ξηρός Αύγουστος είχε ως αποτέλεσμα τις πυρκαγιές που συνεχίστηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Black Friday Bushfire Αυστραλία 1939 – 5 εκατομμύρια στρέμματα
Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα στη Βικτώρια – μια πολιτεία στη νοτιοανατολική Αυστραλία – το 1939, ήταν το αποκορύφωμα της ξηρασίας πολλών ετών, ακολουθούμενη από υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Οι πυρκαγιές κάλυψαν πάνω από τα τρία τέταρτα της περιοχής της πολιτείας και είχαν ως αποτέλεσμα 71 θύματα, καθιστώντας την την τρίτη πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην ιστορία της Αυστραλίας. Παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες, στις 13 Ιανουαρίου, όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 44,7 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα Μελβούρνη και τους 47,2 βαθμούς Κελσίου στη Μιλντούρα στα βορειοδυτικά, οι πυρκαγιές κλιμακώθηκαν, στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους και κατέστρεψε περισσότερα από 700 σπίτια, 69 πριονιστήρια καθώς και πολλά αγροκτήματα και επιχειρήσεις. Η στάχτη από τις φλόγες έπεσε μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.
Μεγάλη φωτιά στο Σικάγο, Οκτώβριος 1871 - 7,7 εκατ. στρέμματα
Τη νύχτα της 8ης Οκτωβρίου 1871, μια μικρή φωτιά άναψε σε έναν αχυρώνα στην οδό DeKoven. Δύο ημέρες και ζημιές άνω των 220 εκατομμυρίων δολαρίων αργότερα, καταστράφηκαν περίπου 3,3 τετραγωνικά μίλια της πόλης των ανέμων και υπολογίζεται ότι 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παρά την ταχεία αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σικάγο, οι πυροσβέστες κατέληξαν σε άλλη τοποθεσία εξαιτίας λάθους του φύλακα και έτσι η κόλαση έγινε ανεξέλεγκτη. Οι συνθήκες ξηρασίας και η χρήση του ξύλου ως εξέχοντος οικοδομικού υλικού βοήθησαν στην εξάπλωση της φλόγας. Αν και κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα πώς ακριβώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, η Πυροσβεστική Ακαδημία του Σικάγο, η οποία βρίσκεται τώρα στην οδό DeKoven, φροντίζει να μην ξανασυμβεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου