Άλλη μια συνταγή με αγαπημένα φρούτα!! Την συνταγή τη βρήκα στο alwayshungry.gr.
Υλικά
Προετοιμασία περίπου 45 λεπτά, ψήσιμο 30-45’
8-10 μερίδες
Λίγα κεράσια χωρίς κουκούτσια
2-3 ώριμα ροδάκινα ή νεκταρίνια
Υλικά για το κέικ
60 γρ βιτάμ
160 γρ ζάχαρη (η αρχική συνταγή έγραφε 200 γρ)
140 γρ γιαούρτι (χρησιμοποίησα στραγγιστό πλήρες)
180 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
1 βανίλια (η αρχική αναφέρει 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας)
Υλικά για την καραμέλα
60 γρ καστανή ζάχαρη
60 γρ βιτάμ
1/4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Οδηγίες μαγειρέματος
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 2
Πλένουμε καλά τα ροδάκινα ή και νεκταρίνια (εγώ χρησιμοποίησα και από τα δυο) και τα κόβουμε σε φέτες μισού εκατοστού (στην αρχική συνταγή διατηρούσε τη φλούδα, εγώ την έβγαλα).
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το βιτάμ, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αποκτήσουμε μια ωραία καραμέλα.
Βήμα 4
Προσθέτουμε στην καραμέλα τις φέτες ροδάκινου και τα κεράσια. Ανακατεύουμε ελαφρά έτσι ώστε η καραμέλα να πάει παντού και αφαιρούμε το τηγάνι από την εστία. Αφήνουμε τα ροδάκινα με τα κεράσια στην καραμέλα να κρυώσουν λίγο και προχωράμε με το μείγμα του κέικ.
Βήμα 5
Χτυπάμε το βιτάμ με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Βήμα 6
Προσθέτουμε το γιαούρτι, την βανίλια και τα αυγά ένα, ένα. Μετά από κάθε αυγό ομογενοποιούμε πριν το επόμενο.
Βήμα 7
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε δόσεις και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βήμα 8
Σε μια φόρμα 24-26 εκατοστά διάμετρο με δαχτυλίδι ή σε στρογγυλό ταψί ίδιας διάστασης στρώνουμε τα ροδάκινα κυκλικά μαζί με τα κεράσια (από την ανάποδη) και τα περιχύνουμε με την καραμέλα. Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα με δαχτυλίδι, πρέπει να την τοποθετήσουμε μέσα σε άλλο ταψί για να μην τρέξει η καραμέλα στο φούρνο από τα πλαϊνά.
Βήμα 9
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ πάνω από τα ροδάκινα και ψήνουμε για 30-45 λεπτά (εγώ το έβγαλα στα 45 και είχε γίνει ελαφρώς καφέ το πάνω μέρος). Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ. Το τρυπάμε στο κέντρο και αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά (η αρχική συνταγή λέει 25-30 λεπτά στον αέρα).
Βήμα 10
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και αφού κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε.
Βήμα 11
Παρατηρήσεις: Εγώ είχα ταψί 28 εκατοστά. Αναγκάστηκα και άπλωσα, όσο μπορούσα, την ζύμη. Είχαν μείνει κενά γύρω γύρω. Έκλεισαν όμως με το ψήσιμο, γιατί άπλωσε η ζύμη από μόνη της, όταν φούσκωσε. Για αυτό και το γλυκό βγήκε πιο φουσκωτό στη μέση και πιο λεπτό στις άκρες. Η γεύση του είναι πολύ ωραία. Στην καραμέλα έριξα λίγο λικέρ κεράσι για επιπλέον γεύση. Ίσως, θα ήταν ωραίο και με λίγα καρύδια στη ζύμη. Θα το δοκιμάσω στην επόμενη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου