Για το τελευταίο, το οποίο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως απάτη άνευ προηγουμένου, που πλήττει την ομαλότητα στην αγορά εν μέσω της παρούσας κρίσης των ανατιμήσεων, εντείνονται οι προσπάθειες και σε καταστήματα εστίασης και σε ξενοδοχεία για τα δήθεν ελληνικής προέλευσης προϊόντα που σερβίρονται σε ορισμένες επιχειρήσεις, αναφέροντας πως πρόκειται για προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Πρόκειται για ένα μέτωπο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς χτυπά την ελληνική αγορά στο μαλακό της υπογάστριο, με δεδομένο ότι πρόκειται για προϊόντα που αποτελούν διεθνή trademarks για τη χώρα. Το υπουργείο δεν έχει άλλο τρόπο να επιβάλει τον νόμο παρά μέσω χρηματικών προστίμων. Και φαίνεται ότι τόσο επί ηγεσίας του Άδωνι Γεωργιάδη όσο και του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, τα πρόστιμα πήραν φωτιά.
Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, μέχρι τώρα εκτιμάται ότι το σύνολο των προστίμων που βεβαιώθηκαν από το 2021 και μετά, οπότε ξεκινούν οι πληθωριστικές πιέσεις πλησιάζει τα 3 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται και το ότι η ελληνική ονομασία ΠΟΠ στα προϊόντα εστίασης, που ξεκίνησε το 2013-14 και έδωσε ώθηση στο ελληνικό τουριστικό brand name τώρα πλέον έχει “θολώσει” εξαιτίας επιτήδειων που σερβίρουν “μαϊμού” προϊόντα ως ΠΟΠ.
Μόνο τον τελευταίο μήνα (27/6-25/7) για τέτοιου είδους παραβιάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 195.000 ευρώ. Οι περισσότερες παραβιάσεις αφορούσαν προϊόντα φέτας και ελαιολάδου. Στην πρώτη περίπτωση επιβλήθηκαν πρόστιμα 72.000 ευρώ και στη δεύτερη 40.500 ευρώ. Επίσης, επιβλήθηκαν επιπλέον πρόστιμα 6.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που πουλούσαν μέλι το οποίο παρουσίαζαν στους πελάτες ως αγνό, ντόπιο και ελληνικό.
Η πιο συνήθης παραβίαση πάντως αφορά το σερβίρισμα λευκού τυριού ως φέτας. Όμως οι επιτήδειοι δεν σταματούν στα γνωστά προϊόντα. Στην αντίληψη των αρμόδιων υπηρεσιών έπεσε φάβα Σαντορίνης, που όμως παρασκευάστηκε σε Βουλγαρία και Αλβανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Παραπολιτικά”.
Τα προαναφερόμενα πρόστιμα για δήθεν προϊόντα ΠΟΠ επιβλήθηκαν σε 111 παραβάσεις που εντοπίστηκαν από κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ σε σύνολο 756 ελέγχων που έγιναν τον τελευταίο μήνα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει και συνεργασία του υπουργείου με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των παραβάσεων στα προϊόντα ΠΟΠ ή εν γένει στα ελληνικά προϊόντα και να διασφαλιστεί η γνησιότητά τους στον απόλυτο βαθμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου