Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 16, 2023

Καταρρίπτεται – Γιατί οι αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο;



Άλλο ένα άρθρο με θέμα το καρκίνο, κυκλοφορεί από το 2013 τουλάχιστον

Τι λέει το άρθρο:

“Είναι ο καρκίνος ασθένεια της σύγχρονης εποχής; Δεν υπήρχε παλιά; Η έρευνα καταλήγει στο ότι ο καρκίνος δεν υπήρχε στα… αρχαία χρόνια. Είναι πιθανό να είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής. Η άποψη αυτής έχει πολλούς υπερασπιστές αλλά και πολλούς πολέμιους.

Η καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπως και ο καθηγητής Ζίμερμαν του Πανεπιστημίου Βιλανόβα εκτιμούν ότι ο καρκίνος είναι νόσος που έχει να κάνει με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχει καμία γενεσιουργός αιτία για τον καρκίνο. Η νόσος οφείλεται στη διατροφή, στις συνήθειες και στο περιβάλλον.

Σε μούμιες 3000 χρόνων σπάνια βρίσκονται ίχνη όγκων και μάλιστα πρόκειται για καλoήθεις όγκους. Το επιχείρημα ότι το προσδόκιμο της ζωής των αρχαίων ήταν μικρότερο, αποκρούστηκε από το γεγονός ότι το διάστημα από 25 μέχρι 50 χρόνων είναι αρκετό για να εμφανιστεί καρκίνος.

Ερευνώντας το θέμα ανακαλύπτουμε ότι οι πρώτες μορφές π.χ του καρκίνου του μαστού εμφανίζονται μετά τον 17ο αιώνα.

Η στατιστική βέβαια λέει ότι το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο είναι πάνω από 50 χρονών, οπότε εξετάζοντας τους κανείς πριν από τα 50 δε θα έβρισκε ίχνη της νόσου.

Τα συμπεράσματα δικά σας, καθώς υπάρχουν οι παράγοντες της κληρονομικότητας, της ηλιακής ακτινοβολίας ή της ραδιενέργειας.”



Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2010 και δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Cancer από τη καθηγήτρια Rosalie David και το καθηγητή Michael Zimmerman, δείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

http://www.manchester.ac.uk/discover/news/article/?id=6243

http://www.nature.com/nrc/journal/v10/n10/full/nrc2914.html

Οι ερευνητές δεν αμφισβητούν τα στοιχεία που υπάρχουν για το ότι όντως υπήρχε ο καρκίνος στην αρχαιότητα αλλά υποθέτουν πως ενδεχομένως τα κρούσματα από καρκίνο να ήταν πιο σπάνια από ότι υπολογίζουμε και βασίζονται στο γεγονός της έλλειψης καρκίνου στις μούμιες.

Η υπόθεση αυτή δεν υποστηρίζεται με αποδείξεις καθώς δεν παρουσιάζονται στοιχεία και υπολογισμοί στο άρθρο τους που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα τους και η υπόθεση ότι ο καρκίνος οφείλεται αποκλειστικά στην βιομηχανική εξέλιξη ή ότι είναι τεχνητός είναι αρκετά τολμηρή.

Ας δούμε τι ακριβώς είπαν:


“There is nothing in the natural environment that can cause cancer. So it has to be a man-made disease, down to pollution and changes to our diet and lifestyle.”

Δεν υπάρχει τίποτα στο περιβάλλον που να προκαλεί καρκίνο. Και για αυτό πρέπει να είναι μια τεχνητή ασθένεια εξαιτίας της ρύπανση τη διατροφή και το τρόπο ζωής μας.

Σαφώς και η ρύπανση και η διατροφή και ο τρόπος ζωής επιβαρύνουν καταστάσεις αλλά ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχει τίποτα στο περιβάλλον που να προκαλεί καρκίνο είναι τελείως λάθος. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου του δέρματος, τα βακτήρια και τους ιούς που ευθύνονται για πολλά κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως, το ραδόνιο που θεωρείται η δεύτερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα πίσω από το τσιγάρο ή τις τοξικές ουσίες ουσίες που βρίσκονται στη φύση και στα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο όπως η αφλατοξίνη.

Όλες αυτές τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο ήταν αδύνατο να τις γνωρίζουν στην αρχαιότητα, ο καρκίνος όμως υπήρχε, άλλωστε τους όρους καρκίνο ή καρκίνωμα τους χρησιμοποιούσε και ο Ιπποκράτης για να περιγράψει όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη ή διογκώσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου