Η παροιμία "η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά" φαίνεται πως βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε πόλη της Ιαπωνίας με τα δικαιώματα των γυναικών και δη των εγκύων να πηγαίνουν απλά περίπατο.
Όλα έλαβαν χώρα στην πόλη Onomichi, της επαρχίας Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου όπως αναφέρει ο ιστότοπος της κυβέρνησης της πόλης, το 2017 διεξήχθη μια δημόσια έρευνα για τη δημιουργία φυλλαδίων για έγκυες γυναίκες που αργότερα διανεμήθηκαν στους κατοίκους της περιοχής και τα οποία περιείχαν συμβουλές και οδηγίες για το πώς οι γυναίκες να κρατούν χαρούμενους και ικανοποιημένους τους άνδρες τους, ενώ παράλληλα φροντίζουν να έχουν ετοιμάσει φαγητό και να είναι και καλές μητέρες.
Οι συμβουλές αυτές που διαιωνίζουν με τον χειρότερο τρόπο τα έμφυλα στερεότυπα και υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας, προκάλεσαν αντιδράσεις και εθνική οργή, με τον δήμαρχο της πόλης, Yukihiro Hiratani, να ζητάει δημόσια συγγνώμη στον ιστότοπο της τοπικής κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα.
"Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που νιώθουν και σκέφτονται άνδρες και γυναίκες", αναφέρει χαρακτηριστικά ένα φυλλάδιο. "Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η δομική διαφορά στον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών. Είναι γνωστό ότι οι άντρες ενεργούν βάσει θεωριών, ενώ οι γυναίκες με βάση τα συναισθήματα".
Το σημαντικό είναι να καταλαβαίνει ο ένας τις διαφορές του άλλου και να διαχωρίζονται καλά οι ρόλοι, συνεχίζει το κειμενο προτού καταλήξει ότι οι σύζυγοι και οι νέοι μπαμπάδες επιθυμούν να τους ευχαριστούν για τις βασικές δουλειές, όπως το πλύσιμο των πιάτων, την αλλαγή πάνας και το κράτημα του παιδιού τους.
Οι σύζυγοι μπορεί να εκνευρίσουν τους άνδρες τους εάν "είναι απασχολημένοι με τη φροντίδα του μωρού και χωρίς να κάνουν δουλειές", ανέφερε επίσης το φυλλάδιο, συμβουλεύοντας τις γυναίκες να μην "απογοητεύονται χωρίς λόγο".
Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι νέες μητέρες για να ευχαριστήσουν τους συζύγους τους, όπως να τους κάνουν μασάζ, να προετοιμάζουν το μεσημεριανό τους γεύμα καθημερινά, να χειρίζονται τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού, να τους καλωσορίζουν κάθε φορά που εκείνοι επιστρέφουν από τη δουλειά και να έχουν πάντα "ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους".
Στο κείμενο της "συγγνώμης", όπως αναφέρει το CNN, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι τα φυλλάδια "δεν ήταν σύμφωνα με τα συναισθήματα των εγκύων γυναικών, των μητέρων που τεκνοποιούν και άλλων που ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών και προκάλεσαν δυσάρεστα συναισθήματα σε πολλούς ανθρώπους", ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σταμάτησε τη διανομή τους επειδή "περιέχουν εκφράσεις που προωθούν συμπεριφορές και πρακτικές που διαιωνίζουν τα έμφυλα στερεότυπα".
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιαπωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό μία πατριαρχική και συντηρητική κοινωνία, η οποία βρίσκεται στην 125η θέση μεταξύ των 146 χωρών του Παγκόσμιου Δείκτη Χάσματος των Φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η ισότητα των φύλων όπως εκπροσωπείται στην πολιτική «είναι μία από τις χαμηλότερες στον κόσμο», με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν μόλις το 10% των κοινοβουλευτικών εδρών, σύμφωνα με την έκθεση.
Και παρότι ο αριθμός των γυναικών στην ιαπωνική αγορά εργασίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενες γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις διευθυντικές θέσεις, αποτελώντας μόλις το 12,9% – τη στιγμή που το ποσοστό αυτό σε ΗΠΑ και Σουηδία φτάνει το 41% και 43%, αντιστοίχως.
Στο μεταξύ, διαρθρωτικά ζητήματα εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλούς εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες να εξισορροπήσουν τη σταδιοδρομία με την οικογενειακή ζωή, με τις μητέρες να θυσιάζουν συχνά τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου